Caroline Munro
Gekitotsu! Siskoni on katutaistelija!
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6

Sister Street Fighter: Hanging by a Thread (1974)

aka Onna hissatsu-ken: kiki ippatsu; Sister Street Fighter in Danger; Female Fighting Fist in Danger; Female Killing Fist: Crisis Resolved; Sister Street Fighter 2

Sister Street Fighter: Hanging by a Thread #1 Sister Street Fighter: Hanging by a Thread #2

Ennen kuin Sister Street Fighter oli ehtinyt edes teattereihin, Toei tajusi karate-elokuvien uppoavan yleisöön juuri nyt kuin sirppi silmäkuoppaan, joten tekijät saivat käskyn tehdä jatko-osa saman tien. Paussia pitämättä rustattiin uusi käsis ja kamerat käynnistettiin toistamiseen. Kiirehditty tuotanto näkyy lopputuloksesta, joka kuitenkin onnistuu olemaan keskitason kelvollinen karate-filmi.

Sister Street Fighter: Hanging by a Thread [1]
Sister Street Fighter: Hanging by a Thread [2]

Sister Street Fighter: Hanging by a Threadin tarinassa toistetaan ykkösen kidnappaus- ja salakuljetuskuvio typerryttävän uskollisesti. Alussa Koryu on jälleen Hongkongissa, mistä vaihdetaan taas Japaniin - tällä kertaa tosin Tokioon - selvittämään uutta kidnappaustapausta. Koryun pomon tytär ja luokkatoveri Birei on siepattu hävyttömän Kazunari Osonen (Hideo Murata) johtaman, timantteja salakuljettavan rikollisorganisaation toimesta. Suoraviivaista nyrkit ojossa -hyökkäystä monimutkaistaa Koryun sisko Byakuran (Tamayo Mistukawa), joka on mitä ilmeisimmin päätynyt katalan Osonen seksileluksi.

Ensimmäisen vartin aikana ehditään pohjustaa juoni, lennättää Koryu Japaniin ja pistää hänet sekä tappelemaan ninjoja vastaan että käymään nunchaku-kaksintaistelu liikkuvan junan katolla. Valitettavasti loput viisi viisitoistaminuuttista kulkevat huomattavasti jähmeämmin.

Sister Street Fighter: Hanging by a Thread [3]
Sister Street Fighter: Hanging by a Thread [4]

Karate-buumin täystyöllistämä Sonny Chiba ei enää esiinny Hanging by a Threadissa, mutta tilalle saatiin onneksi napattua se ainoa mahdollinen hyväksyttävä korvaaja, eli tietysti Yasuaki Kurata. Rooli on hyvin samankaltainen kuin Chiban Hibiki Kawasaka Sister Street Fighterissa, aiheuttaen lievän pettymyksen kunnollista Shihomi-Kurata-kaksintaistelua odottavalle. Lähes saman vuoden The Executioner -esiintymisensä veroisessa vedossa oleva Kurata täyttää joka tapauksessa osan vaivatta tasapainottamalla Shihomista säteilevää naisenergiaa hikisen voimakkaalla äijäilyillä. Ennen paidan päältä pois riuhtomista poseerataan totta kai vuosikymmenelle uskollisissa tyylitamineissa.

Sister Street Fighter: Hanging by a Thread [5]
Sister Street Fighter: Hanging by a Thread [6]

Vaikka Kuratan värvääminen tyydyttääkin, melkein kaikki Hanging by a Threadissa on alkulaukausta vaatimattomampaa. Ilkiögalleria on mielikuvituksettomampi (en aio edes mainita, kuinka paljon Masashi Ishibashin naama alkaa jo nyppiä), Hideo Murata (kahden ensimmäisen Female Prisoner Scorpionin vankilanjohtaja) ei vedä vertoja Bin Amatsulle ja taistelu tuntuu puhdittomammalta, tai ainakin se on sekavammin kuvattua. Missään ei ole lähdetty kokeilemaan ylittää ykköstä ja lopputuloksesta kuultaa läpi pienoinen hutilointi. Mukana on esimerkiksi tökeryydessään riman totaalisesti alittava kädenkatkaisutehoste, jonka huolinta lopulliseen edittiin osoittaa jo melko uskomatonta välinpitämättömyyttä.

Sister Street Fighter: Hanging by a Thread [7]
Sister Street Fighter: Hanging by a Thread [8]

Värikkäissä yksityiskohdissakin jäädään ensiosan jalkoihin, vaikka sarjakuvamaisen tyylitellyssä vaihtoehtotodellisuudessa pysytelläänkin. Esimerkiksi mahtavassa alkuperäisjulisteessa nähtävä, Shihomin sääret paljastava asu ei esiinny itse elokuvassa. Onnistuneina näkyinä mieleen painuvat sentään tyylikäs yhteenotto rankkasateen pieksemällä kujalla sekä suoraan Shunya Iton Female Prisoner Scorpion -elokuvista (1972-1973) lainaava, surrealistisia sävyjä saava lyhyt otos, jossa Koryun kostonhimoista kävelyretkeä säestävät hänen ympärillään turbulenssissa lentelevät puunlehdet ja taustalla punaiseksi spiraaliksi kiertynyt taivas. Tällaisia tehokeinoja olisi mieluusti katsellut tiheämpäänkin.

Väkivalta tosin on pyritty pitää asetetulla tasolla, mutta nyt se on pääpainoisesti Shihomin sijasta pahiskatraan suorittamaa, mikä vie tehoja brutalisointien hätkähdyttävyydeltä. Muut eksploitaatioarvot pitävät pintansa paremmin. Tissiä vilahtaa hieman ykköstä anteliaammin, mukana on sadistinen kidutuskohtaus ja kaiken huippuna timanttien salakuljetusmetodi lienee elokuvahistorian pöyristyttävin: kalleudet piilotetaan aasialaiskaunottarien perseisiin, eikä suinkaan sillä perinteisellä tyylillä, vaan viiltämällä siloiset pakarat kirurgiveitsellä auki!

Sister Street Fighter: Hanging by a Thread [9]
Sister Street Fighter: Hanging by a Thread [10]

Lopuksi Hanging by a Threadin pelastaa kuitenkin Etsuko Shihomi, joka on vähintään yhtä ihastuttava kuin ensimmäisellä kerrallakin. Poseerauksiin ja toimintakohtauksiin Shihomi tuntuu saaneen lisää kaunistavaa itseluottamusta, mutta toisaalta ykkösosan hieman arkailevan söpöyden ja hurjan väkivallan naittamisessa oli jotain paljon päräyttävämpää kuin kakkosen teknisesti yhtä pätevissä mätkeissä. Kuratan kuritustakin katselee mielellään, mutta siitä ei pääse yli eikä ympäri, että koko touhu tuntuu hieman jäähtyneeltä toiselta tarjoilulta.

**½--
keskiarvo
toimitus
3.40/5.00 (5)
 JSSMTPJMMK*
  4.0 3.0 2.5 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (7)
71%
Sister Street Fighter: Hanging by a Thread (1974)  Sister Street Fighter: Hanging by a Thread (1974)Onna hissatsu ken: kiki ippatsu  
Sivu:

1 2 3 4 5 6