Caroline Munro
Gekitotsu! Siskoni on katutaistelija!
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6

Sister Street Fighter: Fifth Level Fist (1976)

aka Onna hissatsu go dan ken; 5th Level Fist; Female Killing Fifth Level Fist; Sister Street Fighter 4

Sister Street Fighter: Fifth Level Fist #1  

Heti ensimmäisistä otoista lähtien on selvää, että Sister Street Fighter: Fifth Level Fist on lähtökohtaisesti täysin eri muotista kuin alkuperäinen Sister Street Fighter -trilogia. Tiessään ovat riemastuttavat viholliskarikatyyrit, räiskyvän mielikuvitukselliset aseet ja asusteet, värikkäät lavasteet sekä yleinen hauskuuden ilmapiiri. Elokuvan sijoittaminen realistisempaan maailmaan on epäilemättä budjettirajoituksien sanelema valitettava hairahdus. Siinä missä aiemmat osat olivat riemukkaan naurettavia, Fifth Level Fist on usein ainoastaan vaivaannuttavalla tavalla hölmö. Viimeinen naula elokuvan arkkuun on umpipateettinen kuolevien surkuttelu, mikä uhkaa upottaa viimeisetkin viihdyttävyyden rippeet. Epäsopivat musiikit ja holtiton kameratyöskentely pitävät huolta halvimman mahdollisen vaikutelman täydellistymisestä.

Sister Street Fighter: Fifth Level Fist [1]
Sister Street Fighter: Fifth Level Fist [2]

Etsuko Shihomi ei edes esitä virallisten osien sankaritarta Koryua vaan Kikua, kimonontekijän taistelutaitoista tytärtä. Tarinantapainen käynnistyy kun Kikun ystävät Michi (Michi Love) ja Jim (tummaihoinen amerikkalainen JAC-vahvistus Ken Wallace) sekaantuvat huumeita salakuljettavan rikollisjengin toimiin (häh, mainitsiko joku salakuljetuksen?! Missäköhän olen törmännyt tähän aikaisemmin...) ja Kiku liittoutuu tapausta tutkivan etsivän (Tsunehiko Watase) kanssa missionaan liigan alasajo. Hieman mielenkiintoa löytyy ainoastaan salakuljetuksen kulisseina toimivasta filmistudiosta, joina toimivat oikean elämän Toein Kioton tilat, sekä valitettavan alikäytetyksi jäävän Wallacen (plus totta kai Shihomin ja Loven) läsnäolosta.

Sister Street Fighter: Fifth Level Fist [3]
Sister Street Fighter: Fifth Level Fist [4]

Juoni on huono, mutta laimeuden kulminaationa toimivat kuitenkin suorastaan nössöt taistelukohtaukset. Paria vähän verta vuodattavaa ampumista lukuun ottamatta elokuvassa ei ole mitään, mikä esimerkiksi estäisi sitä saamasta kotimaista K-11-ikärajaa. Tämän lisäksi neiti Shihomi pistää huitoen ensimmäisen kerran alkutekstien taustademon jälkeen vasta viimeisen viidentoista minuutin aikana. Lopun yhteenototkin ovat quadrologian kehnointa antia. Myös tisseistä ja muusta niljailusta on katsottu parhaaksi luopua. Kaiken huipuksi Shihomi joutuu pulaan ja miehen pelastettavaksi tavalla, joka ei olisi tullut kuuloonkaan kolmessa aikaisemmassa elokuvassa.

Viimeisekseen jäänyttä elokuvaansa ohjaamaan komennettiin Shigehiro Ozawa, jonka alkuperäisen The Street Fighterin (1974) samasta pestistä vastanneena kai oletettiin omaavan jonkinlaisia ammatinvalintaansa perustelevia kykyjä. Fifth Level Fist on kuitenkin niin kädettömästi realisoitu, että kaikki kunnia The Street Fighterin onnistumisesta on helppo ohjata täysin muille tahoille viimeistään tämän katsomiskokemuksen jälkeen. Juurihan kolme edellistä Sister-seikkailua todistivat, että tusinakäsikirjoituksestakin on mahdollista loihtia halpaa mutta laadukasta viihdettä, varsinkin kun käytössä on Shihomin tasoinen pääosittaja.

Sister Street Fighter: Fifth Level Fist [5]
Sister Street Fighter: Fifth Level Fist [6]

Sister Street Fighter: Fifth Level Fist on kuriositeetti Shihomiin rakastuneille, joka on tietysti mukavaa saada helposti katseluun hyvälaatuiselta dvd:ltä, mutta jää pelkäksi sivuhuomautukseksi Sister Street Fighter -sarjasta tai Shihomin urasta keskusteltaessa. Se ei tarjoa kelvollista lievennytystä vaatimattomampaankaan karate-nälkään.

*½---
keskiarvo
toimitus
2.90/5.00 (5)
 JSSMTPJMMK*
  3.0 3.0 1.5 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (4)
0%
Sister Street Fighter, Fifth Level Fist (1976)  Sister Street Fighter, Fifth Level Fist (1976)Onna hissatsu godan ken  
Sivu:

1 2 3 4 5 6

kommentit

odota...
Meller kommentoi (28.4.2011 23:30:14)
user avatar En olisi itse ihan näin julma elokuvaa kohtaan. Meno jää auttamatta läyhäksi verrattuna aiempiin osiin, etenkin mielestäni sarhjan parhaaseen kakkoseen, ja erityisesti matsit ovat pettymys, juurikin edellä mainituista syistä. Mutta vioistaan huolimatta leffa tarjoaa kevyen viihteen karate-pöhköilyä, vaika meneekin PG-kamaksi ja sitä kautta laimennetuksi versioksi aidosta asiasta. Kyllä tämä jatkoksi kannattaa tsekata muiden sarjan osien perään, jos aihe yhtään kiinnostaa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa