Caroline Munro
Rakkautta & Anarkiaa '07 -festivaaliraportti
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

Triangle (2007)

aka Tie saam gok; The Iron Triangle; Jigsaw; Tri Angle

Triangle #1 Triangle #2

Triangle on kolmen maineikkaan hongkongilaisohjaajan, himmenneiden tähtien Tsui Harkin ja Ringo Lamin sekä uudemman toivon Johnnie Ton kokeilu, josta jokainen on ohjannut vuorollaan noin puolen tunnin segmentin samasta tarinasta. Huomionarvoisempaa olisi tietää mitä metodia Trianglen käsikirjoittajatiimi Sharon Chung, Kenny Kan ja Yau Nai-hoi on käyttänyt, sillä kyseinen kollaboroimistapa olisi kiellettävä välittömästi.

Triangle [1]
Triangle [2]

Jutun tolkku on tiessään heti Tsuin otteessa lipsuilevasta aloituksesta, jossa esitellään kolme rahavaikeuksissa olevaa ryyppykaveria: nörtti aviomies Bo Sam (Simon Yam), nuorempi taksikuski Fai (kaunis poika Louis Koo) ja silmälasipäinen antiikkikauppias Mok (Sun Hong Lei). Ja kyllä, nämä ovat mielenkiintoisimmat adjektiivit, jotka hahmojen kuvaamiseen keksin.

Puolisen tuntia aikaa on yllyttänyt Tsuin käyttämään kaikki ohjaamistyylinsä ärsyttävyydet sekavan kikkailevaan asetelman rakentamiseen, kun tarkoituksenmukaista olisi vain saada henkilöhahmot ja alkutilanne jämäkästi esiteltyä. Mystisen sadetakkimiehen annettua kolmikolle käyntikorttinsa ja muinaisen kultakolikon voi arvata, että teon motivaatiota ei tulla millään tavalla selittämään. Kyseessä on sentään Hongkong-elokuva ja tästä ehkä vielä selvittäisiin, jos Triangle ryhdistäytyisi jännittäväksi, henkilövetoiseksi trilleriksi edes ohjaajatrion keksinkertaisimpien saavutusten henkeen. Ei ryhdistäydy.

Triangle [3]
Triangle [4]

Pian uutiset ilmiantavat, että salaperäisen lahjan antanut mies on kuollut. Onko spoileri jos paljastan, että tätäkään ei selvitetä millään tavalla? Käyntikortista löytyy puhelinnumero, johon ei vastata, sekä www-sivujen osoite, joilla kerrotaan ilmeisesti kultakolikoita sisältävän arkun kätköpaikka jonkun valtion virkalaitoksen rakennuksen naisten vessassa. Lisäksi Bo Samin vaimo pettää häntä ketkun poliisin kanssa, joka ostaa Failta rotanpalveluksia ja on nopea parantumaan kurkunlävistysvammoista, Bo Samilla on ex-vaimo, jonka hän ehkä tapattanut sekä mahdollisesti myös oma rakastajatar. Antiikkikauppias on ollut armeijassa ja Failla on tiskaava äiti sekä ongelmia Triad-koplan kanssa, joka kovistelee häntä löytämään keikkakuskin. Pahoittelen, mikäli juonen kuvauksen tyngässä esiintyy virheitä, sillä sen seuraaminen ei kiinnostanut minua missään vaiheessa. Epäselvältä sen oli tarkoituskin kuulostaa.

Kolmen ohjaajan rakenne on suorastaan härnäävä: jo pitkään pelkästään perseilleen Tsui Harkin osuuden aikana ajattelee, että Ringo Lam varmastikin ottaa homman haltuun. Eipä onnistu, vaan hölmöily jatkuu apeksinaan älytön tanssikohtaus parkkihallissa. Johnnie Tolla olisi tämänkin jälkeen vielä sauma päättää elokuva tehokkaaseen toimintafinaaliin, joka hieman huuhtoisi paskaa makua suusta ennen lopputekstejä, mutta tunnistettavasta tyylistä huolimatta To ei saa kiristettyä kierroksia edes ammuskelun mukaantulolla. Turhauttavaa erityisesti siksi, että Ton Election (2005), Election 2 (2006) ja Exiled (2006) ovat tykeintä Hongkong-trilleriä vuosiin.

Triangle [5]
Triangle [6]

Parhaiten koko typeryydestä jää mieleen Ton luottonäyttelijä Lam Suetin esittämä, HK-komedian vammaisille naureskelun perinnettä kunnioittava huumorihahmo, joka varoittaa teknomusiikin kuuntelemisen haitallisuudesta. Trianglen aikana ajatteleminen on vaativaa ja vaarallista: koko ajan pitäisi pinnistellä pysyäkseen kärryillä siitä, mitä on tekeillä, mutta jos hetkeksikään erehtyy ajattelemaan miksi, elokuvakokemus on pilalla.

*½---
keskiarvo
toimitus
2.17/5.00 (3)
 TPKKMK*
  1.5 2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15