Caroline Munro
Rakkautta & Anarkiaa '07 -festivaaliraportti
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

Breath (2007)

aka Soom

Breath #1 Breath #2

Genre

Hienon Rautakolmosen (2004) jälkeen paikallaan polkenut Kim Ki-duk ei uudista linjaansa tuoreimmassa, neljännessätoista elokuvassaan Breath. Edellinen teos, Hetki lyö (2006), jäi riisutun kuvallisen kauneuden ohella jäsentelemättömäksi kasaksi teemoja ja konsepteja. Breath pärjää hieman paremmin, mutta jättää hienoista hetkistä huolimatta epätyydyttyneen olon.

Nimetön kuvanveistäjänainen (Zia) katsoo pakkomielteenomaisesti uutisia kuolemantuomitun Jang Jinin (Cheng Chan) uusimmasta itsemurhayrityksestä. Lopulta hän päättää mennä tapaamaan miestä vankilaan, sanomatta mitään touhuistaan aviomiehelleen ja lapselleen. Kuolemantuomittu mies on vankina sellissään, nainen itsessään. Yhteys parin välillä muuttaa kummankin elämän.

Breath [1]
Breath [2]

Tiukan pelkistetyssä tarinassa pyörivät hämmentyneen aviomiehen lisäksi Jangista läheisyyttä kosketuksen kautta hakeva sellikaveri, sekä visiittejä tarkkaileva vankilanjohtaja, joka määrää parin yhteisestä ajasta.

Elokuvan kaikki hahmot kaipaavat läheisyyttä ja kommunikaatiota, siihen omissa ympäristöissään kuitenkin kykenemättä. Nainen ei puhu miehelleen, ainoastaan Jangille. Täysin repliikittä jäävä Jang taas ei puhu kellekään, ollen klassinen Kim-päähenkilö mysteerisessä mykkyydessään. Vankilanjohtaja nähdään ainoastaan heijastumana tarkkailumonitorin kautta. Tätä jumalhahmoa esittää tietysti Kim itse. Pääparin tapaamisten aikaa ja luonnetta ruudultaan hallitseva hahmo onkin melko ilmiselvä vertauskuva ohjaajalle itselleen.

Breath [3]
Breath [4]

Mistä kaikessa sitten on kyse? No, sen suhteen voi todeta Aku Ankan puhuvan koiran sanoin: "elämme kovia aikoja, ystävä hyvä." Eteerisissä tunnelmissa yleensäkin leijuva Kim on jättänyt viimeisimmissä töissään katsojan tavallista enemmän tyhjän päälle, karsien uran alkupuolen brutaalia väkivaltaa selittämättömäksi jäävien motiivien ja symbolisen tunnelmoinnin noustessa hiljaisuuden ohella etualalle. Kommunikointiin kyvyttömät ihmiset eivät enää pura sisällään myllertäviä tunteita hakkaamalla, vaan koskettamalla.

Samalla Kimin elokuvat ovat kulkeneet astetta tavoittamattomimmiksi, ja paljon riippuu siitä miten valmis on vain uppoamaan omilla sulkeutuneilla ehdoillaan toimivien hahmojen eteerisissä sfääreissä kelluvaan maailmaan. Tulokset ovat paikoin kauniita, paikoin hämmentäviä, mutta toistaiseksi ainakin edelleen kiinnostavia.

***--
keskiarvo
toimitus
3.67/5.00 (3)
 SMIRMK*
  4.0 3.0 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Soom (2007)  Soom (2007)Souffle  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15