Caroline Munro
Rakkautta & Anarkiaa '07 -festivaaliraportti
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

Hallam Foe (2007)

aka Hallam Foe: This Is My Story

Hallam Foe #1  

David Mackenzie teki vaikutuksen etäisellä seksuaalisen vaeltajan kuvauksella Skotlannin maisemissa etenevällä trillerillään Young Adam (2003), jossa kylmän tunteeton Ewan McGregor tulkitsi kinkyihin seksileikkeihin perheenäidin kanssa ryhtyvää tunteetonta kulkijaa. Mielisairaalaelokuva Asylum (2005) on jäänyt minulta väliin, mutta uusimmalla, myös Skotlantiin sijoittuvalla, tuotoksellaan Mackenzie lunastaa paikkansa yhtenä kiinnostavimmista nykybrittiohjaajista.

Billy Elliottissa tiensä yleisöjen sydämeen tanssinut Jamie Bell nähdään hieman samassa tilanteessa kuin läpimurtoelokuvassaan: pikkukaupungin poikana, jonka äiti on kuollut ja jättänyt tyhjiön perheeseen. Tällä kertaa tosin narttumainen äitipuoli valtaa tilaa ja Bellin valloittavan luontevasti esittämä elokuvan nimihenkilö on ihmisiä - ja erityisesti heidän seksiaktejaan - kiikareilla tirkistelevä yksinäinen ja kekseliäs nuorukainen.

Hallam Foe [1]
Hallam Foe [2]

Äitipuolen vaatimuksesta Hallam lähtee "kokeilemaan siipiään" Edinburghissa, törmäten heti ensimmäisen ankean yön jälkeen sattumalta nuoreen naiseen Kateen (Sophia Myles) - joka on kuolleen äidin näköispainos. Hallam tirkistelee Katea, seuraa tätä töihin paikalliseen hotelliin ja puhuu itselleen homman kyökkipoikana. Ja talon kellotornista aukeaa kiikareilla näkymä suoraan Katen asuntoon...

Käänteitä seuraa vielä useampiakin, mutta niitä on turha tässä luetella. Omalla nyrjähtäneellä rytmillään sujuvasti rullaava Hallam Foe kertoo hienosti niin ihmisistä kuin todellisuudestakin irtautuneen nuoren miehen tarinan. Hallamin perversioita käsitellään luontevana osana hänen maailmaansa, itseensä sulkeutuneen pojan hieman umpimielisenä tapana hakea kosketuspintaa toisiin ihmisiin. Tasaisin väliajoin hahmoista myös kumpuaa todentuntuista äkkiväärää huumoria, joka estää tarinan pohjasynkkyyttä vetämästä elokuvaa angstin puolelle.

Hallam Foe [3]
Hallam Foe [4]

Mylesilla on sinänsä vaikea rooli toimia Hallamin haavekuvien ruumiillistumana ja samalla välittää kuva oikeasta ihmisestä. Myös käsikirjoitukseen Peter Jinksin romaanin pohjalta osallistunut Mackenzie onnistuu kuitenkin löytämään hahmon tasapainon ja Katen reaktiot pysyvät johdonmukaisina. Tirkistelyn ymmärtäminen tänä päivänä saattaa tietysti tuntua helpommin sulatettavalta tosi-tv:n tarjotessa siihen kelle tahansa mahdollisuuden päivittäin.

Rankaksikin yltyvä loppu löytää oikeat nuotit ja onnistuu vetämään teemat päätökseen onnistuneesti. Hallam Foe on pienimuotoinen henkilökuva poikkeuksellisesta ihmisestä, joka avautuu asteittain elokuvan edetessä. Mackenzie ei kulje matalimman ja helpoimman kautta, vaan toteuttaa selvästi omaa, paikoin hälyttävää mutta mukavan vinksahtanutta näkemystään maailmasta.

****-
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (4)
 JSIREM
  3.5 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (8)
38%
Hallam Foe (2007)  Hallam Foe (2007)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15