Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3007
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11

Halloween (2007)

aka Hall9ween; Halloween 9; Halloween: Retribution; Trick or Treat

Halloween #1 Halloween #2

Mikäpä sopisi paremmin Maximum Halloween -alaotsikon saaneen tapahtuman aloittajaksi kuin elokuva nimeltä Halloween? Tämän perusteen ja John Carpenterin vuoden 1978 stalk & slash -kulmakiven "uudelleenvisioija" Rob Zombien edellisen Night Visions -elämyksen The Devil's Rejectsin (2005) nerouden edessä naamioiden yöni pääsi aloittamaan tuore jenkkikauhu kanadalaisen vintage-scifikalkkunoinnin (kakkossalissa pyörinyt Starship Invasions) sijaan. Huolimatta varsin nihkeästä vastaanotosta niin kriitikoiden kuin katsojienkin joukoissa, Zombien aiempi saavutus asetti väistämättä Halloweeniin hieman oikeitakin odotuksia.

Täytynee tunnustaa, etten ole välittänyt katsoa yhtäkään alkuperäisen Halloweenin seitsemästä jatko-osasta, enkä pidä Carpenterin jalustalle nostettua klassikkoa erinomaisuudestaan huolimatta minään pyhänä lehmänä. Ainakin pääkoppani tapauksessa Zombie pääsi siis aloittamaan varsin puhtaalta pöydältä, joskaan en tiedä olisiko edellisten Halloweenien tason tarkastaminen mahdollisesti heikentänyt tai parantanut katsomiskokemusta.

Halloween [1]
Halloween [2]

Kaikki uudesta Halloweenista vähääkään kiinnostuneet tietävät epäilemättä Zombien päivityskoukun: Michael Myersin murhanhimon motiiveihin - tai käytännössä hänen mielenvikaisuutensa selityksiin - paneudutaan näyttämällä Mikey white trash -katastrofiperheen ongelmaisena keskimmäisenä kersana. Myerseillä asiat ovat todellakin perseellään: jälkikasvuaan sentään ehdoitta rakastava äiti (Sheri Moon Zombie) työskentelee stripparina, rähjäisessä kotitalossa lusmuilee alkoholisoitunut, Michaelia homoksi haukkuva isäpuoli (William Forsythe), vanhempi sisko (Hanna Hall) on syrjäytynyttä veljeään väheksyvä hutsu ja vauvaikäinen nuorimmainen itkee taukoamatta kaoottisen huutamisen keskellä. Michaelia kiusataan koulussa ja hän päätyy purkamaan pahaa oloaan viiltelemällä pieniä eläimiä... näin aluksi.

Roskaväen epäterveen perhe-elämän kuvauksessa Zombie on tunnetusti omimmassa elementissään ja näyttelijät suoriutuvat fuck-pitoisesta dialogista tarkoituksenmukaista vittumaisuutta puhisten. Michaelin ensimmäinen murha, keskellä päivää metsässä tapahtuva koulukiusaajan murjonta puunkarahkalla, on Halloweenin tehokkainta antia: väkivalta yhdistettynä Zombien rujoksi tyyliteltyyn kerrontaan luo vatsanpohjaan ikävän tunteen ja kohtauksessa on sitä samaa ruosteisen sahan raastamaa, kiehtovan mustaa raadollisuutta kuin Texasin moottorisahamurhissa (1974), The Devil's Rejectsissä tai vaikkapa Nick Caven romaanin Kun aasintamma näki Herran enkelin (1989) ansakuvauksissa. Daeg Faerch on löytö 10-vuotiaan Myersin osaan ja jättimäiseksi kasvaneen aikuisen Michaelin (vapaapainija Tyler Mane, X-Menin Sabretooth) jättäminen kasvottomaksi toimii hyytävästi kun maskin alle joutuu kuvittelemaan Faerchin ikääntynyttä pärstää.

Halloween [3]
Halloween [4]

Jos Michaelin kotiolojen kuvaus onkin taatunlikaisesta Rob Zombie -punaniskaestetiikasta ja oikein valituista näyttelijöistä huolimatta pienoinen pettymys varsin ilmeisiksi jäävien tarinallisten ratkaisujensa osalta, nuoren Myersin instituutiovaihe osoittautuu lupaavan kiinnostavaksi. Malcolm McDowell on tohtori Loomisina mainio (hahmo latistuu pölhöyksiä lausuvaksi pahviksi vasta "15 years later" -hyppäyksen jälkeen) ja itse laitos kiitettävän kolkko. Michaelin pako vankimielisairaalasta ja etenkin sitä seuraava lyhyt jakso rekkapesulassa saavat melkein jo innostumaan tulevasta kotiinpaluusta. Tähän asti Halloween on ollut vähän dorka, liiaksi ennalta arvattava, muttei suinkaan huono.

Missä Zombie onnistuu lyömään veitsen elokuvansa rintaan, on loppupuoliskon Carpenterin elokuvaa uusimaan palaava slasher-vaihe: omakotitaloissa käytävä, äänekkään kirkumisen säestämä teinimetsästys tylsistyttää. Sinänsä positiivista on, etteivät puukotukset ole toinen toistaan näyttävämpiin money shotteihin huipentuvia gore-harjoitelmia, vaan ainoastaan sotkuista ja tylyä tappamista, mutta tiessään on niin alkuperäisen Halloweenin pahaenteinen jännitys kuin Zombien lapsi-Michaelin murhien häiriintyneisyyskin. Pikaisesti esitellyn Laurie Stroden (Scott Tayler-Compton) ja hänen perusjenkkipissisbestiksiensä selviämisistä tai kuolemisista on mahdotonta välittää, eikä hätäilevään tahtiin kasaantuvia tappoja pohjusteta niin että minkäänlaista piinaa tai kauhua pääsisi syntymään. Alkupuolen paskaisuus heittää kuitenkin varjonsa lopun niskaan, mikä tuo yllätyksettömään remeikkaamiseen sentään aavistuksen näkemystä.

Halloween [5]
Halloween [6]

Halloween vuosimallia 2007 ei ole täysin kehno. The Devil's Rejectsin perusteella Zombielta oli kuitenkin lupa odottaa jotain parempaa. Jotain ikävästi ilkeää, hätkähdyttävästi oivaltavaa tai edes kierosti hauskaa. Uuden Halloweenin remake-juuret ovat sen raskain taakka: aina Zombien ajautuessa Carpenterin katveesta omille teilleen elokuva toimii parhaiten. Halloweenin uusiminen ei ollut kovin hyvä idea, mutta Rob Zombie onnistuu silti väläyttelemään sen verran kyvykkyyttään että pysyy edelleen yhtenä tämän päivän kiinnostavimmista amerikkalaista elokuvantekijöistä. Mikäli miehen seuraavakin teos on huti, pitänee hänet jättää omaan arvoonsa, yhden täysosuman ihmeeksi.

**---
keskiarvo
toimitus
2.56/5.00 (9)
 JSSMTPJMJM*MK*EMPIPV
  2.0 2.5 2.0 3.0 3.0 3.0 2.5 2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.64/5.00 (29)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -8 (58)
14%
Halloween (2007)  Halloween (2007)Rob Zombie's Halloween  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11