Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3007
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11

Viva (2007)


Viva #1 Viva #2

Pervert!:in (2005) ohella ei tule heti mieleen toista onnistunutta sexploitaatiopastissia. Double-D Avenger (2001) nousee ensimmäisenä mieleen, ja sen pitäminen onnistuneena on yhtä hyvä tae järjestä kuin väittely kapteenien Kirk ja Picard paremmuudesta. Anna Billerin Viva ei kuitenkaan edellä mainittujen tavoin ammenna tissipainotteista sisältöään Russ Meyerilta, vaan tekee liioiteltua 70-luvun pastelliajankuvaa ja hakee inspiraationsa enemmän Radley Metzgeriltä.

Ensimmäinen kohtaus asettaa tunnelman seuraavan 120 minuutin ajaksi täydellisesti: Blondi bimbo Sheila (Bridget Brno) tuo keskellä päivää käsittämättömissä määrin hekottelevalle miehelleen uima-altaan äärelle pullollisen viinaa ja alkaa itse selata Playboyta, innostaen aviopuolisoa valokuvaamaan kehoaan. Billerin itsensä esittämä ystävätär Barbie saapuu niin ikään minihameessa altaan reunalle ja naiset keimailevat kameran edessä kikattaen. Vaatteet ovat kirkkaan pastellisia, jutut umpitriviaaleja ja koko tilanne päätön. Seuraavassa kohtauksessa Biller näyttää tissit.

Viva [1]
Viva [2]

Juonikuvio menee kutakuinkin niin, että naispari saa tarpeekseen aviomiestensä edesottamuksista ja lähtee itsenäistymään seksuaalisesti vapautuen. Toisin sanoen he ryhtyvät korkeamman luokan prostituoiduiksi. Sheila hihittää halunneensa aina ollakin sellainen.

Loppuelokuva koostuu erinäisten jatkuvasti pepsodent-hymyilevien hörhöjen yrityksistä päästä naimaan Vivaksi itsensä ristinyttä Barbieta. Mukana nudisteja, hippejä, valokuvaajia, stylistejä ja lesboja, noin alkupaloiksi. Viinaa, huumeita ja orgioita pirtsakoissa tunnelmissa jatkuvasti luuppaavan hissimusiikin transsiin turruttavaan tahtiin.

Viva [3]
Viva [4]

Jos hälytyskellot soivat päässä 120 minuutin keston ajatuksesta, voi taputtaa itseään selkään. Jos Vivasta napsaisisi 40 minuuttia pois voisi sen uusintakatselua jo harkita. Tällä maratonmitalla liikuttaisiin normaaleissa katseluolosuhteissa todennäköisesti kaiken sietokyvyn tuolla puolen, mutta hassua kyllä, yön neljäntenä elokuvana jättikauhallinen tiedostavan naivia fetissiabsurdiutta toimi kuin ihmeen kaupalla lähes koko keston ajan. Kun hysterian suoneen iskee, ei ajelulta niin vain hypätä enää pois. Ja tietysti on muistettava se tosiasia, että sexploitaatio tuppaa useammin kuin ei olemaan aivan hillittömän tylsää, koska tissipareilla pääsee lopulta vain tiettyyn pisteeseen asti mielenkiinnon ylläpidon kannalta. Todella uskollinen pastissi siis...

Billerin pettämätön tyylitaju auttaa jo pitkälle. Pääosa, kirjoitus ja ohjaus laskettaisiin jo auteur-suoritukseksi, mutta sen ohella Biller on tuottaja, leikkaaja, lavastaja sekä puvustaja. Tässä voi jo puhua kattavasta visiosta, joka ei petä hetkeksikään. Näyttelijöiden vilpittömän oloinen ylitulkinta ja repliikkien maaniset mitat saavuttava, töksäyttävän toteava, tyhjänpäiväisyys on ilo itsessään. Kun lavasteet ja puvut myös muuttuvat luontevasti elokuvan edetessä lähiöelämän räikeistä pääväreistä riettaan dekadenttiin psykedeliaan, ei voi kuin ihmetellä. Tyylitaju kantaa myös siihen ratkaisevaan seikkaan, ettei elokuvaa ole tehty videohassutteluna, vaan kuvattu filmille.

Viva [5]
Viva [6]

Valitettavasti absurdius saavuttaa kliimaksinsa jo noin puolivälissä Vivan käydessä übergayn stylistin luona. Kesken kaiken paikalle saapuu kaikkia mittasuhteita uhmaava, Kapteeni Amerikan sävyihin puettu beefcake-uros Reeves. Jos tulen koskaan näkemään näyttelijä Cole Chipmanin missä tahansa audiovisuaalisessa tuotoksessa, tiedän jo valmiiksi päätyväni hysteeriseksi vanukkaaksi lattialle. Toivon mukaan kyseessä ei ole julkinen esitys ja raiskauskohtaus, mikäli näin käy.

Loppupuolen orgioissa välillä musikaalijaksoihin kerronnan reväyttävä Biller intoutuu villeimpiin kuvaratkaisuihin. Seksikohtauksen dynaaminen edestakaisin-tarkennus etualan omenoiden ja taustalla voihkivan Vivan välillä on huikeaa katsottavaa. Jos Snake in the Eagle's Shadow innosti satunnaisten vastaantulijoiden pieksemiseen, sai Viva puolestaan aikaan halun päästä välittömästi kiimaisiin glitter-orgioihin. Seksin ja väkivallan tasapaino on siis kunnossa. Sukupuolitematiikasta kiinnostuneille todettakoon, että Vivan ainoat varsinaisesti nähtävät seksuaaliaktit ovat kumpikin raiskauksia.

***--
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (3)
 SMTPIR
  3.0 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (3)
33%
Viva (2007)  Viva (2007)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11