Caroline Munro
Italia violenta - osa 1: Fernando Di Leo
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

La città sconvolta: caccia spietata ai rapitori (1975) :: Kidnap Syndicate

Likainen sopimus

aka La città sconvolta; Running Guns; Auge um Auge; Dirty Deal

La città sconvolta: caccia spietata ai rapitori #1 La città sconvolta: caccia spietata ai rapitori #2

Di Leon vuonna 1975 käsikirjoittama ja ohjaama La città sconvolta: caccia spietata ai rapitori (aka Kidnap Syndicate) kertoo yllättäen nimensä mukaisesti kidnappauksesta.

Yksinhuoltaja-ex-motoristi Mario Colella (Luc Merenda) ylläpitää poikansa Fabrizion kanssa omaa moottoripyöräkorjaamoa. Eräänä aamuna Fabrizion kulkiessa kouluun koulutoverinsa, rikkaan yritysporho Ingegner Filippinin (James Mason) pojan Antonion kanssa, kaahaa poikien vierelle valkea henkilöauto, johon Antonio yritetään pakottaa sisälle. Fabrizion pyrkiessä auttamaan ystäväänsä, on lopputulos se, että pian molemmat pojat survotaan väkisin paikalta nopeasti pakenevan auton sisään.

La città sconvolta: caccia spietata ai rapitori [1]
La città sconvolta: caccia spietata ai rapitori [2]

Kidnappauselokuvissa juonenkuljetusvaihtoehdot ovat jotakuinkin rajoitetut. Kidnap Syndicaten tapauksessa kidnappauksen lopputulos, ns. pääkliimaksi, on selvä jo ennen elokuvan puoltaväliä (tätä "yllättävää" käännettä ei edes tarvitse vaivautua arvailemaan, jos suomentaa elokuvan italiankielisen nimen). Mutta riittääkö elokuvassa sitten potkua siihen, että katsojan mielenkiinto saadaan pysymään yllä kunnes saavutetaan se toissijainen kliimaksi, eli elokuvan loppu? Vastaus: aika heikosti.

Päänaama Luc Merendalla riittää kyllä karismaa, mutta ei tarpeeksi kantamaan yli Kidnap Syndicaten heikoimpien hetkien. Jos elokuvan heikkouksia lähtee ruotimaan, niin yksi pääongelmista on jo alun kidnappaus itsessään. Kaappaus tapahtuu elokuvan ensimmäisen neljän minuutin aikana, eikä minkäänlaista tunnesidettä katsojan ja kidnapattujen hahmojen välille ehdi mitenkään syntyä. Muutenkin elokuva on kauttaaltaan tasapaksu ja varsinaiset huippukohdat loistavat poissaolollaan. Jopa mukaan raahatun veteraaninäyttelijä James Masonin rooli on loppujen lopuksi hyvin pieni ja unohdettava.

La città sconvolta: caccia spietata ai rapitori [3]
La città sconvolta: caccia spietata ai rapitori [4]

Meriittejä elokuvalle olisi voinut myöntää aika ajoin taustalla soivasta erittäin munakkaasta tunnarista, mutta valitettavasti sekin on lainattu suoraan Milano calibro 9:stä (kaikki kunnia kuitenkin säveltäjä Luis Bacaloville, kyseinen tunnusmelodia kun on kokonaisuudessaan enemmän kuin nerokas). Puolivälin paikkeilla nähdään sentään pari pikkukivaa stunttia, mutta ei todellakaan mitään Colt 38 Special Squad (Quelli della calibro 38, 1976) -tasoista revittelyä. Jos elokuvasta ei muuta irti saa, niin itseään voi yrittää huvittaa laskemalla lavasteina käytettyjä J&B-"piilomainoksia", niitä nimittäin riittää joka sormelle ja varpaalle.

Kehujen puutteesta huolimatta ei Kidnap Syndicate silti ole täysin kelvoton tekele. Se nyt vain on erittäin, erittäin keskiverto elokuva. Di Leon paljastettua aiempina vuosina terävimmät kyntensä teoksilla Milano calibro 9 (1972) ja La mala ordina (1972), on tällainen tavaton tasonlasku luonnollisesti harmillista katseltavaa.

La città sconvolta: caccia spietata ai rapitori [5]
La città sconvolta: caccia spietata ai rapitori [6]

Mikäli jostain syystä kokee pakottavaa tarvetta nähdä kidnappausaiheisia italokrimejä, ei ole juurikaan syytä kääntyä ensisijaisesti Kidnap Syndicaten puoleen. Esimerkiksi Umberto Lenziltä löytyy aiheesta huomattavasti viihdyttävämpiä teoksia, jopa kolmin kappalein. Näistä Almost Human (Milano odia: la polizia non può sparare, 1974) painaa kevyimmin Kidnap Syndicaten ohi. Perässä seuraavat Syndicate Sadists (Il giustiziere sfida la città, 1975) ja Free Hand for a Tough Cop (Il trucido e lo sbirro, 1976). Nämä kaikki tietysti sillä varauksella, että pystyy sietämään Tomas Miliania naamanvääntelyroolissa.

Versioinfo (1.12.2007):

Paras saatavilla oleva versio on RaroVideon dvd. Levyllä on komeasti restauroitu kuva, italiankielinen mono-ääniraita ja tekstitys englanniksi. Extrana mukana englanniksi tekstitetty "Violent Cities" -dokumentti. Elokuvasta on olemassa myös Frekvensia GeTen FIx-kasetti, joka kantaa nimeä Likainen sopimus (Dirty Deal). Jos haluaa välttää spoilereita, ei kasetin takakantta kannata missään nimessä lukea etukäteen.

***--
keskiarvo
toimitus
3.13/5.00 (4)
 JSSMTPPI
  3.0 3.0 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.33/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (6)
33%
La città sconvolta: caccia spietata ai rapitori (1975)  La città sconvolta: caccia spietata ai rapitori (1975)Kidnap Syndicate  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12