Caroline Munro
Hannu Karpo - Totuuden tungetteleva torvi
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11Yhteiskunnallista sosiaalipornoa moralisoivan viihteellisellä otteella ohjelmassaan Karpolla on asiaa viikosta ja vuodesta toiseen tarjoillut karvahattukarvanaama Hannu Karpo siirtyi hiljattain eläkkeelle televisiojumalten käskystä. 24 vuotta suomalaisia heikkouksia ja hölmöyksiä esitellyt ohjelma peräsi pienen ihmisen oikeuksia Karpon marssiessa mikrofoni kädessä ja kamera tukenaan asemaan ja henkilöön katsomatta tivaamaan suoria vastauksia pieniin ja suuriin yhteiskunnallisiin ahdinkoihin.

Show kärräsi kansan latojen takaa kameran eteen: tavalliset tallaajat resupekkavaatteissaan sojottavine hiuksineen ja pianonäppäimistöhammasriveineen pälyilemässä kameraan huvittuneen hämääntyneinä, jostain nolostumisen ja kainon sisäänpäin kääntyneen ylpeyden rajaviivalta, puhuen itsensä pussiin perään antamattoman partaveikon kysyä töksäyttäessä tungettelevan toteaman toisensa perään. Ja näin kansan syvät rivit saavat kasvot ja ennen kaikkea äänen. Ohjelman (joka oli yhtä kuin Karpo) sävy loikkii ymmärtävästä oikeuden tukijasta ivaavaan maalaisjärjen penääjään. Pitkä matka totuuden perään poiki paitsi kunnioitettavan kasan häpeilemättä kantaa ottavaa materiaalia, myös muhkean läjän saavutuksia sekä kulttuurihistorian että kieroa myötähäpeää tihkuvan viihde-elämyksen eteen.

DocPoint-festivaali tekee kunniaa Karpon pitkälle uralle esittämällä laajan kattauksen miehen tuotantoa, tutkivasta journalismista nimikko-ohjelman paikoin itseisarvoiseen riepotteluun. Elitisti tarjoilee ennakkokatsauksen sarjojen "Karpon Suomi I" ja "Karpon Suomi II" ohjelmistoon. Historian siivet havisevat, jo kadonneen Suomen salat aukeavat. Kansallisten kuriositeettien kartoittaja Karpo on täällä taas, ja kyllä, hänellä on asiaa.

Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11