Caroline Munro
Hannu Karpo - Totuuden tungetteleva torvi
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11

Kylähullut: Öljysheikki (1997)


Ohjaus

Maa

Kylähullut: Öljysheikki #1  

Ei niinkään syväsukellus kuin pikakastautuminen supisuomalaiseen kylähulluuteen. Kotikutoinen öljynjalostaja Tauno Kuosmanen hämmensi kansaa Nilsiällä 80-luvulla julistautumalla öljysheikiksi. Kuosmanen paitsi kauppasi Man-Oil-brändiään, myös esiintyi sadoille ihmisille valkoisessa sheikinasussaan kuin mikäkin maailmantähti.

Vartin ohjelma koostuu vuoden -86 ja kymmenen vuotta myöhemmin kuvatuista osuuksista. Aurinkolasit päässä leppoisasti turiseva savolaistunut hämäläisveijari Kuosmanen pääsee mm. tuomaan vaimolleen kukkia ja jöpöttämään kameran edessä, hourien suudelmien välissä uusien vaimojen hankkimisesta. Lupsakka Kuosmanen on tyypillinen ympäripyöreä vanhan kansan mitä sylki suuhun tuo -jaarittelija, jonka jutun juoksua ei estä ainakaan todellisuus. Öljynjalostuksen salaisuus ja ammattitaito on kuulemma siinä, että "ei saa tapahtua erehdystä". Erehdys nyt kuitenkin pääsi sattumaan Kuosmasen kilahtaessa siinä määrin, että alkoi kaupitella jäteöljystä jalostettua litkuaan lääkkeenä, saaden ihmisten vihat niskoilleen.

Tätä hullun humpsahdusta kansansuosikkikuriositeetista köyhäksi kahjoksi Karpo kuvaa lämminhenkisen huvittuneesti, lahjoittaen jopa lopussa Kuosmaselle uuden sheikin takin ja päähineen, sekä 100 dollarin setelistä tehdyn solmiorusetin. Ivaa voi nähdä hitusen verran materiaalissa, jossa sheikki kävelee tönöstään 10 metriä viereiseen majaan ja ruudulla seisoo keltaisen jämptillä karpofontilla "Työmatka kotoa tehtaalle".

Tuoreemmassa osiossa nilsiäläisen nypertäjän entinen lääkepaja tarjoaa taas kaunista kielellistä itseilmaisua: "Many other diseases welcome". Öljysheikin arvonimen oman tarinansa mukaan 5000 markalla Mauno Koivistolta ostaneella Kuosmasella menee jälleen omien sanojensa mukaan kuitenkin niin hyvin, että hän voisi vaimoineen työllistää 200 000 henkilöä. Karpo puolestaan käy kysymässä Kansanrunousarkiston johtaja Pekka Laaksoselta: "miten kylähulluihin tulisi suhtautua?"

Kuosmanen itse näyttää vastaavan "optimistisesti". Vaikka pääkonttorin edessä on firman nimeä kantava hautakivi, suunnittelee virallinen öljysheikki jo uusia halleja sekä toimitiloja viereiseen metsään viittilöiden.

***--
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (3)
 SMTPIR
  3.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11