Caroline Munro
Today You Die - Steven Seagalin valtio-dialogi
sivu: 1 · 2 · 3 · 4

Toimintasankarin rakennusainekset


Kohtuullisuus

Steven Seagalin maailmassa kohtuullisuus ei tarkoita kohtuullisuutta väkivallan käytössä, vaan väkivaltatoimien välillä. Käytännössä tämä tarkoittaa askeettista elämäntapaa, pidättäytyvyyttä ja halujen hallitsemista. Eroottisesta kanssakäymisestä kieltäytyminen korostaa sankarin askeettista ylemmyyttä, vaikka naisia (ja houkutuksia) on yleensä tiedossa keskimääräistä enemmän.Rajansa toki kaikella: Thaimaassa oleskellessa voi vapaasti käyttäytyä muiden länsimaalaisten tavoin ja pistäytyä astumassa paikallista kaunotarta (Belly of the Beast, 2003). Näennäisen ihailtava itsehillintä on usein vain puhdasta välinpitämättömyyttä ja kylmää realismia. Suorat kaupalliset ja poliittiset motiivit puuttuvat usein siksi, että tarpeen vaatiessa kaikki voidaan kuitenkin hankkia pakottamalla. Luonnollista aggressiivisuutta ei korosteta, mutta toisaalta hahmo ei edes yritäkään peitellä sitä iloa, joka väkivallan käytöstä syntyy. Ei siis ole ihme, että usein toiminnan lopputuloksena on kasa ruumiita liioiteltua sadismia käyttäen.


Rohkeus

Sivuutetaan heti alkuunsa itsestään selvin rohkeuden muoto eli kamppailutilanne ja pohditaan muita rohkeutta sivuavia hyveitä. Uhrautuvaisuus on rohkeuden sisarhyve ja sankarin tapauksessa se yleensä tarkoittaa typeryyden huipennusta tilanteessa, josta ei voi paeta oman ylipaisuneen ylpeytensä vuoksi. Iltakiksautukselta häpeällisesti yllätetty Seagalin hahmo kokee ainoaksi vaihtoehdokseen rynnätä kahden metrin päässä sojottavaa haulikkoa kohti uljaan "motherfuckers!" -taisteluhuudon säestämänä imuroiden sekuntia myöhemmin lähes jokaisen haulin rintakehäänsä (Hard to Kill, 1990).

Uhrautuvaisuus ei kuitenkaan ole niinkään toimintasankarille luotu hyve vaan eräänlainen vaatimus perhe- ja lähipiirille. Yleisesti hahmon (alaikäinen) jälkikasvu selviää hengissä, mutta aikuisiällä henki saattaa lähteä heiltäkin (Urban Justice, 2007). Ehdottomasti pienin henkiinjäämistodennäköisyys on kuitenkin vaimolla, mikäli yleensä on elossa edes elokuvan alussa. Ainoastaan Nicossa (aka Above the Law, 1988) vaimo selviytyy elossa loppuun saakka (The Glimmer Manissä, 1996, jää henkiin myös ex-vaimo). Kun tämän taustan ottaa huomioon, niin tuntuu luonnolliselta, että välillä viesti vaimon kuolemasta ei aiheuta erikoisempaa inhoreaktiota kasvoilla kuin nouseminen kuselta haisevaan metroonkaan (Into the Sun, 2005). Onhan kyseessä ikävä, joskin erittäin todennäköinen tapahtuma. Muusta lähipiiristä vielä mainittakoon, että valkoisten miespuolisten työtovereiden selviytymisprosentti on sekin melko alhainen, toisin kuin tummaihoisten, jotka selviävät hengissä lähes aina.Kaikella tällä on kuitenkin tarkoituksensa; moraalisessa ylivertaisuudessaan Seagalilla on kiistaton henkinen etulyöntiasema, onhan korkeinta sankaruutta nimenomaan viattomien ja heikkojen puolustaminen. Perheenjäsenten, työkavereiden ja muiden syyttömien menetykset vain korostavat tätä entisestään. Seagal saavuttaa näin toiminnallaan marttyyriuden, jossa voimasuhteet muuttuvat merkityksettömiksi eivätkä tekojen seuraukset tai uhraukset enää kosketa häntä.


Viisaus

Älykkyys on synnynnäistä, viisaus hankittua. Action-tähden onneksi näin, koska jos älykkyys olisi kolmas kriteeri, niin voisimme saman tien lopettaa tähän. Viisaus on siis kokemusta ja kokemus metodien täydellistä hallintaa. Teepussi-filosofinen lause "ennen kuin opettelet vahingoittamaan, opettele parantamaan" muokkautuu Seagalin käsissä perin käytännölliseksi ja rationaaliseksi ajatteluksi: oppimalla korjaamaan taistelun aiheuttamat vauriot, voit jatkaa toisena päivänä (Hard to Kill).Viisaudessa on kuitenkin sudenkuoppansa: verbaalinen kyvykkyys. Ihmiset tunnistavat alitajuisen halunsa uskoa kaikkiin muihin paitsi järkiperäisiin perusteluihin ja siksi he eivät suo kyseistä ominaisuutta toiminnan miehelle. Retorisessa lahjakkuudessa kun piilee aina opportunismin ja huijaamisen siemen. Toimintasankarille kykeneväisyys kompromisseihin on pahinta laatua oleva kuolemansynti. Vastenmielisten esimiesten ja vastustajien kanssa voidaan kyllä käydä kunnollinen verbaalinen mittelö, joka käytännössä on vain esileikkiä heti tai myöhemmin väistämättä realisoituvalle turpaan vedolle.

Toimintasankarille viisaus on pelkkää kokemuksen opettamaa väkivaltaprosessin viilausta.

Sivu:

1 2 3 4