Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2008
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

Dante 01 (2008)


Dante 01 #1 Dante 01 #2

Genre

Kahden ihmisen saumaton yhteistyö voi tuottaa jotain, mihin kumpikaan osapuoli ei yksinään kykenisi. Marc Caro keräsi mainetta tinkimättömänä visualistina Jean-Pierre Jeunet'n kanssa ohjaamillaan elokuvilla Delicatessen (1991) ja Kadonneiden lasten kaupunki (1995). Parivaljakon teiden erottua Jeunet teki pikavisiitin Amerikkaan Alien nelosen sekasikiömuodossa ja on sittemmin jatkanut yltiöromanttisella linjalla Ranskassa. Nyt Caron itsenäisen esikoisohjauksen saavuttua ex-kaksikon työnjako näyttää selvältä; Jeunet toi elokuviin lapsekkaan romanttista jälkeä sekä lennokkuutta - Caro taas päällekäyvän synkkyyden.

Dante 01 [1]
Dante 01 [2]

Dante 01 sijoittuu tulevaisuuteen, jossa ihmiskunnasta on hyvä idea pitää krusifiksin muotoista avaruusalusvankimielisairaalaa jatkuvasti infernona palavan Dante-planeetan kiertoradalla. Tässä tulevaisuuden kiirastulessa kaljut kilarit sovittavat syntejään. Johtajan nimi on Kharon, pääpsykologin Persefone. Vartijat ovat Ker ja Beros, kun taas vangeista löytyy mm. Caesar, Attila, Buddha sekä Lazarus. Paikalle saapuu uusia nanoteknologisia hoitometodeja suuryhtiöille testaava psykologi, joka tuo mukanaan mykkänä haahuilevan vangin, joka nimetään Pyhäksi Yrjöksi - planeetta alla kun on kuulemma lohikäärme. Uudella tulokkaalla näyttää olevan mystisiä voimia ja kahjot alkavat vähitellen pitää häntä messiaana.

Ja niin edelleen. Avaruuskrusifiksilla on yhteensä 12 opetuslasta nanokauden Jeesukselle, jonka uhraus tuo uuden elämän ja muuta sellaista tosi syvällistä mitä rinnakkain Kreikan mytologiaa ja Raamattua selaava lukionihilisti voi raapustaa mustakantiseen runovihkoonsa.

Dante 01 [3]
Dante 01 [4]

Dante 01 on paikallaan junnaava umpimielinen ja nihkeä vuodatuselokuva, jossa ainutkaan hahmo ei tunnu inhimilliseltä. Aluksi vaikuttavalta näyttävä klaustrofobinen kuvavääristelytyylittely muuttuu sekin parinkymmenen minuutin kohdalla nihkeän päällekäyväksi vasaroinniksi. Caro näyttää vetäneen myyttimankelinsa läpi Alien 3:n, Event Horizonin, Blueberryn sekä Sunshinen ja pippuroineen tuotoksen totaalisella huumorittomuudella. Omasta kryptisyydestään viehättynyt tärkeilevä sekasotku paljastaa vääriä asioita liikaa ja väläyttelee muutamia kiinnostavia kulmakiviään turhan säästeliäästi.

Tieteismytologiselle sillisalaatille on lopulta vaikea olla nauramatta, jos ei ole täysin lannistunut hyökkäävästä jurrutuksesta ja psykofyysiseen huuhaamenoon huonosti istuvista väkinäisistä avaruusscifikliseistä. Hieman samalta saralta kannattaa tarkistaa vaikka Darren Aronofskyn The Fountain - ainakin se on elokuva. Jeunet'n ja Caron ero näyttää puskeneen molemmat hieman liian omille suljetuille kiertoradoilleen, eikä jälki saavuta samaa rikkautta. Jos masentunut Ilkka Alanko kirjoittaisi scifiä, lopputulos voisi muistuttaa Dante 01:stä.

*½---
keskiarvo
toimitus
1.63/5.00 (4)
 SMJM*IRMK*
  2.0 3.0 1.5 1.0
keskiarvo
lukijat i
1.83/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12