Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2008
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

The Terror of Tiny Town (1938)


The Terror of Tiny Town #1 The Terror of Tiny Town #2

Night Visions ilman kääpiöitä on kuin Espoo Ciné ilman maailman huonointa eurokauhua. Järjestäjien suuri panostus elokuvamaailman pienten suurten sankareiden näkyvyyden ylläpitoon saavutti tähänastisen huippunsa paljon kuullun mutta vähän nähdyn erikoisuuden pyöriessä täydelle salille. Nykyään voi kääpiönäyttelijä saada jo oikeitakin rooleja willowien ja leprechaunien ohella jurona asemapäällikkönä, mutta lapsen kokoisiin ihmisiin on vielä hyvinkin lähimenneisyydessä suhtauduttu tasa-arvoisten yksilöiden sijaan enemmän karnevalistisena friikkiviihteenä, päähenkilöiden normaaliutta korostavina kuriositeetteina tai väärinpäin puhuvina uni-ilmestyksinä.

The Terror of Tiny Town on kaikin osa-aluein aikakaudelle tyypillinen ö-luokan western, jossa ilkeä karjavaras lietsoo riitaa kaupungin isokenkäisten välille päämääränään nousta valtaan. Puhdasotsainen sankari joutuu lavastetuksi murhaan ja hänen on yksin pelastettava itsensä sekä kylä konnien kourista. Peruskauraa. Kaikki näyttelijät vain sattuvat olemaan metrin mittaisia. Tempun toisti Werner Herzog vasta vuonna 1970 "hieman" inhimillisemmällä elokuvallaan Maasta se kääpiökin ponnistaa.

The Terror of Tiny Town [1]
The Terror of Tiny Town [2]
The Terror of Tiny Town [3]

1938 elettiin kuitenkin Amerikan valkokankailla yksioikoisemmassa maailmassa - oli pääosissa lehmipoikia, gangstereita tai vampyyreja, sankarit olivat sankareita ja roistot roistoja, miehet miehiä ja naiset naisia. Vaikea siis sanoa, mitä aikalaisyleisö on pähkäillyt toljottaessaan tavallisen kokoisessa lännenkylälavasteessa ponien kera kimittäviä kääpiöitä. "Onpa söpöä kulti, voidaanko me hankkia tuollainen?"

Osa lavasteista on suhteutettu esiintyjien kokoon, mutta koomisuutta haetaan toistuvasti kohtauksilla, joissa pikkukaverit hyppien kiipeävät jättimäisille vankkureille tai vaivalloisesti kömpivät ylikorkeille kuisteille. Selloa soitetaan kahden miehen voimin ja saluunanovet tuskin heiluvat kun alamittaiset hatut pujahtavat niiden alta. Mukaan on päässyt otos, jossa kääpiö juo täyskokoista kolpakkoa tyhjäksi yhdellä huikalla loputtomalta tuntuvan ajan ja virnuilee viiksien sekä vaahdon takaa tilanteen absurdiudelle.

Groteskiksi meno muuttuu kun hoksaa osan näyttelijöistä olevan lapsia. Totaalisille surrealistisen loukkaavuuden tasoille karataan laulunumerolla, jossa pikkukylässään säveliä joikaavien pikkumiesten oheen on leikattu siipiään heiluttavaa pingviiniä, tuota Lännen korppikotkaa.

The Terror of Tiny Town [4]
The Terror of Tiny Town [5]
The Terror of Tiny Town [6]

Osa esiintyjistä kuului näyttelijäseurueeseen, josta muodostettiin seuraavan vuonna Ihmemaa Ozin munchkineja. Joukon Ozin kuvausten aikana harrastamista sekakäyttöorgioista on kirjoitettu jopa näytelmä. The Terror of Tiny Towniin lienee kuitenkin haalittu kaikki suinkin halukkaat kääpiöt, sillä muu sakki on jopa kiusallisen amatöörimäistä. Ei niin että kameran takaa heiluvista normikasvuisista löytyisi lahjakkaampaa väkeä. Elokuvan jokainen kahdenkeskinen dialogikohtaus käydään kehot torsosta ylöspäin näyttävissä staattisissa puolilähikuvissa. Puhe kuulostaa rytmityksen puutteineen loputtomalta opaskylttien tavaamiselta.

Alkutekstit lähtevät käyntiin tuottajan ylpeällä ilmoituksella "Presenting Jed Buell's Midgets". Syystä tai toisesta niissä myös mainitaan yhden hahmoista olevan vampyyri. Friikkisirkukseksi tarkoitettu kuriositeetti pilkkaa silkalla olemassaolollaan niin tähtiään kuin ihmisarvoa. Mitähän sekin itse kustakin kertoo, että jutun seuraaminen on kaikesta huolimatta oudon sympaattista? Tulee melkein haikea olo kun ajattelee saman seurueen potentiaalia eri genreihin scifistä kauhuun. Ang Leen homokääpiöcowboyelokuvaa odotellessa.

***--
keskiarvo
toimitus
2.60/5.00 (5)
 JSSMTPJM*IRMM
  2.5 3.0 2.0 2.0 3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
1.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12