Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2008
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12

Three the Hard Way (1974)

Hävitys

aka Los demoledores; Dinamite agguato pistola; Utrotningen

Three the Hard Way #1 Three the Hard Way #2

Melvin van Peeblesin Sweet Sweetback's Baadasssss Songin ja Gordon Parksin Shaftin (molemmat 1971) käynnistämä blaxploitaatio alkoi osoittaa jo hiipumisen merkkejä kun Parks Jr.:n (Superfly, 1972) genren kolme isoa nimeä yhteen tuonut ja sen mukaan nimetty Three the Hard Way ilmestyi ällisteltäväksi 1974. Itse elokuvasta päätellen meininki ei kuitenkaan näytä laimentumisen oireita.

Mitä saadaan kun kolme maailman kovinta jätkää lyöttäytyy yhteen? Ihan vitun kovaa menoa! Hullu natsitiedemies ja hullu natsirahoittaja ("Jumalalta kesti seitsemän päivää luoda maa... meiltä kestää kolme päivää puhdistaa se!") lyövät viisaat päänsä yhteen ja luovat ihmiskokeilla nesteen, joka 72 tunnissa tappaa kaikki sille altistuneet... neekerit. The Impressionsin levyä tuottamassa oleva Jim Brown saa kuitenkin vihiä suunnitelmasta "nekruista" jatkuvasti paasaavien natsien listiessä hänen ystävänsä ja kaapatessa herran special ladyn.

Three the Hard Way [1]
Three the Hard Way [2]

Veljissä on kuitenkin apu lähellä. Brown värvää mukaansa naiskentelevan Williamsonin. New Yorkista löytyy keskellä kirkasta päivää kokovartalokultapuvussa kieroja kyttiä päin pläsiä hidastetusti härän lailla mylvien potkiva Kelly. Kolmikko lähtee vastaiskuun ja natsit saavat Talvisodan henkeen tuta yhden mustan vastaavan kymmentä valkonaamaa.

Parks näyttää selvästi lähteneen vääntämään leffaa päräyttävällä high conceptilla ilman sen tarkempaa käsikirjoitusta. Kolmeen kaupunkiin levinnyt toimintatykitys käyttää toistuvasti minuuttitolkulla aikaa fiilistelyjaksoihin - ensin kruisaillaan veneellä ympäri Chicagoa, sitten kolme erivärisillä prätkillä puskevaa sadomasomimmiä ajaa kituuttavat halki kaupungin teemamusiikin raikuessa svengaten taustalla.

Three the Hard Way [3]
Three the Hard Way [4]

Selittämättä leffaan pyrähtävät ja sitten katoavat tytöt tykkää kiduttaa ja siihen ei miehillä ole asiaa. Näky hysteerisesti hytisevästä ja mutisevasta natsista kierimässä omassa hiessään vähäpukeisten pimujen käsittelyn jälkeen ei kuitenkaan järkytä rotunsa pelastajia, jotka kiskovat ylimielisestä ali-ihmisestä irti suunnitelman saastuttaa kolmen kaupungin vesivarat.

Samaan aikaan natsit nostavat kartanon pihalla punavalkoista SS-lippua koppalakit päässään. Three the Hard Way ei ole niin pöyristyttävä tapaus kuin vuotta myöhemmin valmistunut The Black Gestapo, mutta ainakin Parks & co. yrittävät.

Three the Hard Way [5]
Three the Hard Way [6]

Toimintaosuuksissa saadaan parhaat palat. Williamson posauttaa porukkaa pitkin pihamaata ja Kelly loikkii Bruce Leetä imitoiden, mutta Brown vie parhaat pisteet. Miehellä näyttää olevan maaginen kosketus autojen räjäyttämiseen (mikä tuntuu olevan myös Parksin fetissi). Ensimmäisen kerran kyky ilmenee kahden auton jahdatessa Brownia parkkihallin katolla. Hän ampuu yhden kuskin, joka ajaa kaiteen yli. Tempusta vaikuttunut toinen kuski ajaa perään kaiketi puhtaasta pelosta - sitten hänen autonsa räjähtää bensaliekkeihin kaiteen yli rysähtäessään... ja vielä toisen kerran maahan laskeutuessaan. Brown tekee saman tempun myös rekalle ja loppukliimaksissa noin tusinalle muulle autolle.

Nyrkit ja potkut viuhuu, funkki soi ja siellä ei ruoho tai rasismi kasva mistä afrot ovat kulkeneet. Hyvän olon elokuva.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.19/5.00 (8)
 JSSMTPIRMK*PI
  3.0 3.5 2.5 3.5 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.67/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (17)
35%
Three the Hard Way (1974)  Three the Hard Way (1974)Hävitys  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12