Caroline Munro
Mitä kuuluu norjalaiselle elokuvalle - osa 2
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Borettslaget (2002)

Piirka ja naapurit; Piirka och hans grannar

Borettslaget #1 Borettslaget #2

Genre

Elitistin tapana ei ole ollut arvioida tv-sarjoja, mutta nyt teemme poikkeuksen, sillä nauravat turskat -katsaus olisi yhtä kaukana kattavasta kuin Norja jääkiekon maailmanmestaruudesta, jos Borettslaget jätettäisiin välistä. Sitä ei etenkään suomalainen voi jättää huomiotta. Nimi Borettslaget ("asunto-osakeyhtiö") ei ehkä kuulostane tutulta, mutta Piirka soittanee muitakin kelloja kuin AC/DC:n "Hell's Bells":iä jatkoillaan norjalaisessa taloyhtiössä, jonka talonmiehen silmätikku suomalaiset sukujuuret omaava pitkätukka on.

Tarkennetaan saman tien, että arvostelu perustuu Suomessa dvd:llä julkaistuun koosteeseen eikä varsinaiseen tv-sarjaan. Alkuperäinen tv-sarja sisälsi lukuisia hahmoja tasavertaisessa roolissa, mutta suomalaisille markkinoille näistä on koostettu pelkästään Piirkan seikkailuja sisältävä dvd. Useaa tv-sarjassa esiintyvää hahmoa ei dvd:llä edes nähdä.

Aloitetaanpa vaikka hahmon tyypillisestä suomalaisesta nimestä, Piirka. Lausutaan "Pirkka", sillä norjalaiselle pitkän ja lyhyen konsonantin ja vokaalin erottaminen toisistaan on yhtä helppoa kuin Gadus Morhuan pilkkiminen suomalaiselle. Muuten Piirkan ominaisuudet menevät aikalailla yksiin standardisuomalaisen kanssa: musiikkilajeista maistuu hevi, juomista alkoholi kaikissa erilaisissa muodoissaan. Töistä ainoastaan pimeän taksin ajaminen. Reisille roiskahtaakin sitten siinä, että Piirka ei suinkaan puhu suomea, vaan norjalaisten käsitystä suomenruotsista (Piirkan repliikit tekstitetään Norjan tv:ssä). "Helvete!" Edes perkelettä ei kuulla. Edellä mainitut ominaisuudet eivät kuitenkaan ole herrakansan stereotypioita, joten Borettslagetin tarjoama kuva suomalaisista on loppujen lopuksi samanlainen smörgåsbord faktaa ja fiktiota kuin 1900-luvun alun Otavan tietosanakirjan tarjoamat infoannokset neekereistä. Naurettavimmillaan käsitys suomalaisesta on kun Piirka tapaa veljensä Porkan, joka on ehta svedupelle.

Kun kymmenkunta henkilöä sisältävästä tv-sarjasta leikataan pois kaksi kolmasosaa ja jätetään jäljelle vain yhden henkilön ympärillä tapahtuva toiminta, ei lopputuloksella kilpailla edes ulkomaisen elokuvan Emma-patsaasta. Noin tunnin mittaisen koosteen aikana Piirka ehtii saada viitisen erilaista velvoitetyöpaikkaa (noin yksi työpaikka per jakso) ja yhtä monta kertaa kenkää. Viinaa vedetään muutaman kerran, ja talonmies Narvestad hermostutetaan kerran pari. Aku Ankan tai Wagnerin tavoin kerran osutaan vahingossa uraputkessa öljylähteeseen, mutta kyse ei ole uusiutuvasta energiamuodosta, joten homma ei montaa jaksoa kestä. Yhteen leikattuna on turhan selvää, että jaksojen välillä ei ole selkeää jatkuvuutta. Pirtun ja lihan(?!) Ruotsista salakuljettamisesta kiinnijääminen on sovitettu ennen seuraavasta jaksosta leikattua uutta duunia.

Borettslaget on näyttelijä Robert Stoltenbergin show. Mies esittää Piirkan lisäksi kymmenkunta muuta roolia, muun muassa myöskin pitkätukkaista talonmies Narvestadia, talossa asuvaa kerrostalokyttääjää sekä dvd:ltä kokonaan kadonnutta Suomea kauempaa Norjaan saapunutta maahanmuuttajaa. Missään tapauksessa sarjaa ei voi pitää tv-viihteen lippulaivana, etenkään tänä dvd-koosteena. Suomalaisen geeniperimässä olevan virheen takia meitä kuitenkin kiinnostaa, mitä meistä muualla ajatellaan. Norjan yleisradion NRK:n prime time -tv-sarjan hahmoksi päätyminen nostaa kansallisidentiteettiä kummasti, varsinkin kun se vetää viinaa kunnolla!

**½--
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7