Caroline Munro
Mitä kuuluu norjalaiselle elokuvalle - osa 2
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Kill Buljo: The Movie (2007)


Kill Buljo: The Movie #1 Kill Buljo: The Movie #2

Genre

Jo elokuvan nimi, Kill Buljo, sekä tagline "In Kautokeino No One Can Hear You Scream" kertovat paljon. Kyseessä on ensisijaisesti parodia Quentin Tarantinon Kill Bill -elokuvista (Kill Bill: Vol. 1, 2003; Kill Bill: Vol. 2, 2004) ripotellen sekaan muihin elokuviin kohdistuvia tai niistä innoituksensa saaneita herjoja. Tyylilaji on siis tuttu esimerkiksi ZAZ-kolmikon tai Wayans-veljesten tuotoksista. Toteutus sen sijaan on Jotunheimin verran amatöörimäisempi ja lappalaisvitseineen norjalaisempi.

Kill Buljo: The Movie [1]
Kill Buljo: The Movie [2]

Pääasiallinen juoni otetaan siis Kill Billistä. Saamelainen Jompa (Stig Frode Henriksen) on kihlajaisissaan ryyppäämässä, kun rikollisjoukkio ryntää sisään ja teloittaa jokaisen epäonnistuen kuitenkin Jompan tappamisessa. Jompa päätyy sairaalaan koomassa, ja kokee toisinnon "My name is Buck, and I'm here to fuck" -kohtauksesta sillä erotuksella, ettei satu heräämään ajoissa. Kyseessä on ehdottomasti elokuvan hauskin hetki, jossa Alaston ase -elokuvienkin parodioimat kuvat rakasteluanalogioista viedään mauttomaan huipentumaansa. Jotain Kill Buljosta kertonee, että kohtaus ei ole kuitenkaan ainoa miesten välinen väkisinmakaaminen. Tajuihin vihdoin tultuaan Jompa ryhtyy selvittämään syytä kihlajaistensa keskeyttämiseen ja elokuva kertaa muutamia Kill Billin avainkohtauksia enemmän tai vähemmän onnistuneen huumorin terästämänä. Kyseessä ei kuitenkaan ole humoristinen hiilikopio esikuvastaan, vaan vähintään yhtä suuren osan elokuvasta saa ohjaaja Tommy Wirkolan esittämä sovinistipoliisi Sid, jonka tehtävänä on selvittää verilöylyn tekijät ja motiivi, napata sairaalasta litomaan lähtenyt Jompa sekä herjata saamelaisia, naisia sekä vähä-älyistä apuriaan.

Kill Buljo: The Movie [3]
Kill Buljo: The Movie [4]

Elokuvan huumori on varsin monipuolista ja tasoltaan liian vaihtelevaa. Luonnollisesti ison osan saa muiden elokuvien parodiointi ja niiden kohtausten toisto humoristisella lisävivahteella. Kill Billin lisäksi osansa saavat esim. Syvä joki ja Titanic, joten varsin laajalla alueella liikutaan. Merkittävä osa huumorista perustuu hahmoihin, jotka tosin eivät ole lainkaan huvittavia. Elokuvan amatöörimäisyys näkyykin selvimmin näyttelijäsuorituksissa, joista pahiten epäonnistuu ohjaaja itse. Naisia ja saamelaisia tasapuolisesti vihaava Sid olisi kenties hauskakin hahmo, ellei nyt vaikuttaisi siltä, että kyseessä on lamavuosien sketsisarjasta repäisty hahmo kesäteatterin statistin esittämänä. Irtoviiksille ei ihmeemmin jaksa nauraa. Erityisen hyvin ei näyttelijöistä onnistu kukaan, mutta kokeneinta kaartia olevat selviävät hommasta puhtaimmin paperein. Myös hahmojen nimet kuten Bud Light, Kjell Driver ja Lara Kofta ovat yrityksessään lähinnä säälittäviä. Pahispomon knallipäisen apurin nimeäminen Blowjobiksi sen sijaan on ammattikoululaisuudessaan hatunnoston arvoinen. Muutenkin huumori toimii enimmäkseen kovalla ja mauttomalla yrityksellä. ZAZ-tyyliset gagit tuntuvat kertaalleen nähdyltä, eikä dialogi tarjoa ihmeemmin helmiä.

Kill Buljo: The Movie [5]
Kill Buljo: The Movie [6]

Norjalaisuus näkyy selvimmin tapahtumapaikoissa, mutta myös saamelaisille naureskelussa. Sid varoittaa aiheellisesti, että "saamelaisilla on vain kaksi tunnetta, koston jano ja jano", eli Pulttiboisin lappalaiset Naima-Aslakin johdolla eivät ole ainoita viinalle persoja hahmoja pohjoismaisessa fiktiossa. Lisäksi elokuvassa on rakastelukohtaus turskien seassa. Ammattimaisilla näyttelijöillä Kill Buljo näyttäisi ja tuntuisi melkein "oikealta" elokuvalta, mutta nyt sille on valmis antamaan paljon anteeksi. Epäilemättä elokuvan teko on vaatinut enemmän hikeä kuin rahaa. Eivätkä ne Scary Movietkaan aina jaksa naurattaa. Voisin kuvitella, että amatöörielokuvien ystävät ylipäätään ovat Kill Buljonkin otollisinta yleisöä, vaikka onneksi tyypillinen splatter unohdetaan kokonaan.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.33/5.00 (3)
 JSSMMK
  2.0 2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.75/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7