Caroline Munro
Mitä kuuluu norjalaiselle elokuvalle - osa 2
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Svidd neger (2003)


Svidd neger #1  

Erik Smith Meyerin Svidd neger, (suomeksi kutakuinkin Poltettu neekeri), on nimensä mukaisesti omituinen elokuva. Päällisin puolin kyseessä on draama, jonka pinnan alta vino huumori purskahtaa satunnaisesti esille. Vertailukohdaksi voisi hakea toisen pohjoismaalaisen Lars von Trierin erinomaisen tv-sarjan Riget, eikä sekään oikeastaan kerro Svidd negeristä juuri mitään. Eroavaisuuksia on kuitenkin lopulta enemmän kuin yhtäläisyyksiä. Kumpikin tosin välttää kaikenlaisen selkeän genrekategorisoinnin täysin. Svidd negerissä yliluonnolliset kauhuelementit ja pari musikaalinumeroa (mistään Dancer In The Darkista ei kuitenkaan ole kyse) ovat selkeitä tyypillisen draaman ulkopuolelta kotoisin olevia hetkiä. Loppujen lopuksi ei ole mitään takeita onko kyseessä komedia ollenkaan, vai onko tämä vain katsojan tulkintaa ja vaivautunutta reaktiota tapahtumiin, joita ei täysin ymmärrä.

Svidd neger [1]
Svidd neger [2]

Von Trierin lisäksi vertailukohdiksi löytyy muitakin elokuvamaailman outolintuja. Periaatteessa outoilua ja absurdeja yksityiskohtia voisi verrata vaikka Jodorowskyyn, mutta tyyli on visuaalisesti huomattavasti hillitympää, vaikka mistään dogmasta ei kyse olekaan ja kuvaukseen on kiinnitetty runsaasti huomiota. David Lynchiin vertaaminen luonnistuu helpoiten musiikin ja tapahtumien tarkoituksellisen epäsopusuhdan kautta.

Svidd neger [3]
Svidd neger [4]

Svidd neger tapahtuu Pohjois-Norjassa, jonka karuja maisemia elokuva käyttääkin hyvin. Tapahtumien keskipisteessä on omissa mökeissään asustavat kaksi perhettä. Toisessa alkoholisti-isä asuu nuoren tyttärensä kanssa ja pakenee vaimonsa hukuttamisflashbackeja syvemmälle Jack Daniels -pulloon. Jack Daniels onkin sopiva esimerkki Svidd negerin tyylistä. Miksi lappalaisalkkari dokaa Jack Danielsia? Mitään suoraa vastausta tähän ei tietenkään ole tarjolla. Toisessa mökissä asuu yksinhuoltajaäiti kahden poikansa, Anttila-kuvaston kanssa runkkaavan lihavan aikamiespojan ja nuoren mustan, mielestään saamelaisen, pojan kanssa. Kuvioihin sekoittuu myös aito saamelainen, jonka "perkeles" luo mukavan linkin Suomeen ja Suomen lappalaisiin, ja jonka neljäntuulenlakin alta kuoriutuu nahkatakkinen HD-mies. Luvassa on rakkautta: järjestettyä, kiellettyä ja mahdotonta. Vinksahtaneeseen norjalaistyyliin.

Svidd neger [5]
Svidd neger [6]

Svidd negerin melodraama jättää kylmäksi, mutta elokuvan tarkoitus ei välttämättä olekaan imeä katsoja mukaan myötäelämään henkilöiden mukana. Miten Svidd negerin kokee on kiinni siitä kokeeko omituiset henkilöt, nyanssit ja tapahtumat päälleliimattuina irrallisuuksina, vai kiinnostavina yksityiskohtina, joilla on suurempi merkitys kokonaisuuden kannalta, tai ainakin valmiudesta lähteä etsimään näitä merkityksiä.

**½--
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (2)
 JSMK
  4.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.83/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (6)
67%
Svidd neger (2003)  Svidd neger (2003)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7