Caroline Munro
Mitä kuuluu norjalaiselle elokuvalle - osa 2
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Hodet over vannet (1993) :: Head Above Water

aka Huvudet över vattnet; La cabeza sobre el agua; Ferien mit einer Leiche

Hodet over vannet #1 Hodet over vannet #2

Genre

Uusioversioihin erikoistuneet amerikkalaiset ovat välillä valinneet versioinnin kohteeksi myös pohjoismaalaisia l. varsin vähän tunnettuja elokuvia. Yksi näistä on norjalainen 1993 valmistunut Hodet over vannet, joka kolme vuotta myöhemmin päätyi valkokankaalle angloamerikkalaisena versiona pääosissa niinkin nimekkäitä näyttelijöitä kuin Harvey Keitel, Cameron Diaz ja Billy Zane. Aiheesta? Kenties. Nimikin oli suora käännös: Head Over Water.

Hodet over vannet [1]
Hodet over vannet [2]

Hyvin pienimuotoinen elokuva - koko elokuvassa on 5 näyttelijää - tapahtuu kokonaan saarella, joka vastannee norjalaisen käsitystä kesälomaparatiisista sataprosenttisesti. Mantereelle ei pääse kuin veneellä, ja koko saarella on vain kaksi mökkiä. Siellä laatuaikaa viettävät Lene (Lene Elise Bergum) miehensä Einarin (Svein Roger Karlsen) kanssa. Kesäidylliä parhaimmillaan, vaikka Einaria kiinnostaakin enemmän turskan pyytäminen kuin muu vonkaaminen. Einarin lähdettyä yökalaan perheen tuttavan, vai onko kyseessä pelkkä mökkinaapuri, Bjørnin (Morten Abel) kanssa saapuu Lenen ex-mies Gaute (Reidar Sørensen) mökille Leneä viihdyttämään, tarkoituksena ehkä myöskin saada hieman sillin hajua sormiin. Norjalaisten mökkeilytavat eivät eroa suomalaisesta, joten Gaute vetää perseet olalle, ja yön aikana sattuu pikku vahinko. Vasta tässä vaiheessa Hodet over vannet paljastaakin olevansa enemmänkin musta komedia kuin trilleri tai draama, vaikka niistäkään ei kaukana olla. Huumori ei missään vaiheessa muutu ääneen naurattavaksi vitsailuksi, vaan on ainoastaan enemmän tai vähemmän kiero vivahde tapahtumissa.

Hodet over vannet [3]
Hodet over vannet [4]

Idyllisellä saarella lomailu muuttuu salailuksi ja kyräilyksi, ja pikkuhiljaa komediaa väännetään tummemmaksi ja tapahtumia kimurantimmiksi. Tyynehkö meri, aurinko ja saariston kalliomaisema kuitenkin rauhoittaa, ja kokonaisuus tuntuu tapahtumiin nähden seesteiseltä. Millään tavalla en asiaa valita, mutta Lene tuntuu varsin hövelisti heittävän paidan päältään Bjørnin edessä (ehkä tämä vain kuuluu osana norjalaiseen mökkeilykulttuuriin) ja missään vaiheessa ei oikein selviä, mikä Bjørn on miehiään. Miksi suhde sekä Leneen että Einariin on kovin läheinen, ja miksi Gautekin tuntuu olevan molempien kanssa ainakin jonkinlaisissa väleissä? Vastaukset näihin kysymyksiin voisivat auttaa, sillä nyt katsoja tuntee tulevansa huijatuksi tapahtumien ja epäilysten ristitulessa. Muutenkin tekemisiä ei vaivauduta motivoimaan sen kummemmin, kuin että ne johtavat oikeisiin seurauksiin.

Hodet over vannet [5]
Hodet over vannet [6]

Vastoin Elitistin foorumilla liikkuneita huhuja ei Lene Elise Bergum suinkaan vietä koko elokuvaa naturellina, mutta tuntuu kuitenkin olevan varsin sujut alasti olemisen kanssa. Ulkonäöllä on todennäköisesti ollut paljon tekemistä rooliin valinnan kanssa. Mainita kannattaa myös Svein Roger Karlsen, erityisesti koska mies on Pekka Valkeejärven (esim. Vareksen Hillosilmä Munck) kaksoisolento.

Versioinfo (30.6.2008):

Norjasta löytyy hieman yllättäen laadukas versio tästä jo 15 vuotta vanhasta elokuvasta, tosin julkaisu on jo parin vuoden takaa. Kaiken lisäksi englanniksi tekstitettynä. Saatavilla on myös paketti, jossa Hoved over vannet on laitettu yhteen Head Over Waterin kanssa tarkemman vertailun helpottamiseksi.

***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7