Caroline Munro
Rakkautta & Anarkiaa '08 -festivaaliraportti
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation! (2008)

aka Not Quite Hollywood

Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation! #1 Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation! #2

Viime vuosina on saanut dvd-markkinoilla hämmästellä järjen ja uskon rajat ylittäviä genre-helmiä esimerkiksi 70-luvun Turkista, mutta jotenkin Mark Hartleyn dokumentti Australian eksploitaatiokaudesta - eli ozploitaatiosta - saa paikoin pudistelemaan päätään epäuskosta. Miksen minä ole nähnyt näitä elokuvia? Ja miksi NIITÄ ei esitetä näillä festareilla?

Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation! [1]
Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation! [2]

On tietysti epäreilua verrata, mutta mieluummin olisin nähnyt Hartleyn esittelemät tuotokset kuin melkein mitään tämän vuoden Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilta. Hartley paitsi esittelee runsain määrin otoksia toinen toistaan päräyttävämmän näköisistä genretuotoksista, myös haastattelee niistä vastanneita kieroja neroja käsikirjoittaja Everett De Rochesta ja ohjaajista Brian Trenchard-Smith sekä George Miller tuntemattomampiin nimiin, sallien hulvattomia puheenvuoroja myös heidän elokuviaan jo aikoinaan halveksuneille kriitikoille.

On hauska nähdä nykyään hajutonta ja mautonta Hollywood-pliisuilua suoltavien Simon Wincerin ja Bruce Beresfordin muistelevan nuoruuden kokeilujaan. Nimiä riittäisikin loputtomiin. Dennis Hopper kertoo sekoiluistaan Mad Dog Morganin (1976) kuvauksissa, George Lazenby taas pääsee muistelemaan The Man from Hong Kongia (1975) ja sytyttämistään liekkeihin. Stuntmiesten rämäpäinen hulluus saakin oman osuutensa ja muutamia kuolonuhreja muistellaan. Vastasyntyneellä alalla turvajärjestelyistä ei juuri tekemisen riemussa piitattu.

Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation! [3]
Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation! [4]

Nykypolven tulkkina saa toimia itseoikeutettu leffanörtti Quentin Tarantino, joka vuodattaa maanisella intensiteetillä ylisanoja ozploitaation hedelmistä. Paikoin päästään tahattomaan koomisuuteenkin Tarantinon todetessa käytännössä jokaisen kommentoimansa elokuvan oman hyvin kapean lajityyppinsä parhaaksi jossain tietyssä asiassa.

Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation! [5]
Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation! [6]

Hartley käy läpi Australian elokuvahistoriaa, tai pikemmin sellaisen puutetta, kunnes 70-luvun alussa tehdyt halvat ja halpamaiset ääliö- ja seksikomediat ponnahtivat pinnalle ja tuottivat ison kasan rahaa ja identiteettivahvistuksen niitä ihailleelle kansalle - kun itselleen voi nauraa, tietää todella olevansa joku. Hölmöilyseksistä päästiin pian veriseen kauhuun ja korkeaoktaaniseen toimintaan. Kun videot levisivät, tuhosi se Amerikasta kantautuneen drive-in -kulttuurin ja markkinat roskafilmeille katosivat.

Hartley haastattelee myös James Wanin (Saw) ja Greg Mcleanin (Wolf Creek) kaltaisia nykytekijöitä, jotka kasvoivat mauttomaksi roskaksi tuomitun genreilottelun parissa ja jatkavat sen viitoittamalla tiellä. Eihän minkään maan elokuvakulttuuri ole terve, ellei siellä pääse tekemään räikeää törkyä.

Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation! [7]
Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation! [8]

Not Quite Hollywood on hauska ja informatiivinen matka läpi Australian sivuutetun kulttuurihistorian. Sen ainoa ongelma on oikeastaan liika vauhti. Nimiä ja elokuvia vilisee ohi silmien ja tärppien runsaudensarvesta on jo vaikeuksia saada otetta, mutta tilanne korjaantunee uusintakatselulla. Tiiviiksi pakattu helmi on kuitenkin suurimmaksi osaksi täyttä asiaa.

****-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (6)
 JSSMTPIRMK*PI
  3.5 3.5 4.0 4.0 2.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.86/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  10 (14)
71%
Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation! (2008)  Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation! (2008)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8