Caroline Munro
Tokion tyttöpomot - Delinquent Girl Boss
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6

Delinquent Girl Boss: Tokyo Drifters (1970)

aka Zubekô banchô: Tôkyô nagaremono

Delinquent Girl Boss: Tokyo Drifters #1 Delinquent Girl Boss: Tokyo Drifters #2

Nimensä osalta epäilyttävästi Seijun Suzukin Tokyo Drifterin (1966) mieleen tuova jatko-osa jatkaa tyttöjengisarjaa tutuilla raiteilla. Jälleen Rika on koulukodissa, missä yhteiskunta epätoivoisesti yrittää muokata nuorisorikollisista kunniallisia kansalaisia. Tuttuun tapaan johdanto jää johdannoksi, joskin tällä kertaa vapaus saavutetaan paon myötä. Genren evoluutiosta on nähtävissä merkkejä kun tieltä raivattavalta naisvartijalta poistetaan ensiksi paita, ja heitetään vasta sen jälkeen uima-altaaseen.

Rika löytää uuden kodin ikääntyneen ex-gangsterin sekä tämän puolison hoivista. Leivän ansaitseminen rehellisin keinon järjestyy tehtaalla töitä paiskimalla. Vanhoja tuttuja tulee pian vastaan, kun useimmissa sarjan elokuvissa pariskuntana nähtävä Masumi Tachibana ja Tonpei Hidari ilmaantuvat kuviin. Elokuvasta toiseen tyttöjen pompoteltavaksi joutuva Hidari törmäilee jälleen tuttuun tapaansa, joskin komediakruunun varastaa Toein parhaisiin koomisiin kevennyksiin kuuluva Akira Oizumi Aku Ankasta pitävänä tehdastyöläisenä.

Delinquent Girl Boss: Tokyo Drifters [1]
Delinquent Girl Boss: Tokyo Drifters [2]

Tachibana on tällä kertaa löytänyt työnsarkaa kylpylästä. Edelleenkään ei kannata odottaa mitään alastomien kaunottarien paraatia, vaan muutamaan bikiniotokseen on tyytyminen. Se ei tosin ole mikään vähäteltävä seikka, sen verran hyvältä tyttö kyseisessä asusteessa näyttää. Kuten odottaa saattaa, valta-osa kylpylän asiakkaista on lihavia gangstereita, joiden toheltamisesta saadaan revittyä irti muutama vitsi.

Tempoltaan ja sisällöltään Tokyo Drifters on valitettavasti askel väärään suuntaan. Minimaalinen tarina uhkaa polkea paikoillaan, eikä uusia ideoita ole montaakaan tarjolla. Elokuvasta on myös karsittu pois Blossoming Night Dreamsissa satunnaisesti päätään nostaneet raskaammat teemat. Genren ja etenkin elokuvasarjan ystävät kyllä viihtyvät elokuvan parissa, mutta väkisinkin tulee tunne, että kyseessä oli rutiinikeikka Kazuhiko Yamaguchilta.

Delinquent Girl Boss: Tokyo Drifters [3]
Delinquent Girl Boss: Tokyo Drifters [4]

Paljon kuitenkin onnistutaan pelastamaan loppuhuipennuksella, jossa ohjaajan kunnianhimo näyttävien joukkoteurastusten toteuttajana alkaa näkyä. Verta ei liiemmin ole luvassa, mutta asenne on kohdallaan. Myös kohtauksen alustus on tunnelmallinen, eräänlainen modernisoitu versio niistä lukuisista yakuzaelokuvan finaaleita edeltävistä kohtauksista, joissa Koji Tsuruta tai Ken Takakura kävelee yksin öisellä kadulla valmistautuen kohtaamaan ylivoimaisen vihollisen.

Klassisen yakuzaelokuvan vaikutteet näkyvät myös siinä, että Tokyo Driftersissä merkittävintä miesroolia esittävän Tsunehiko Watasen hahmo on selkeä Ken Takakura -kopio. Näyttelijä tosin vetää roolin niin hyvin, ettei asiaa voi pitää ainakaan negatiivisena seikkana. Watase ilmaantuu kuitenkin elokuvaan vasta viimeisen puolituntisen aikana, eikä hänellä ole liiemmin muuta funktiota kuin jakaa miekalla oikeutta loppuhuipennuksessa.

Delinquent Girl Boss: Tokyo Drifters [5]
Delinquent Girl Boss: Tokyo Drifters [6]

Musiikkia elokuvassa on mukana edellisosaa vähemmän, joskin alussa kuullaan Oshidan itsensä esittämä teemakappale. Pääosanesittäjän tarttuminen mikkiin ei ollut mitenkään harvinaista 1970-luvun japanilaisissa elokuvissa, ja lähes jokainen naispuolinen genretähti Etsuko Shihomista Miki Sugimotoon onkin sitä kokeillut. Oshida sijoittuu sakin parempaan päähän, ja hänen julkaisemalleen usealle levylle onkin olemassa oikeutus. Delinquent Girl Boss -sarjassa Oshidaa kuullaan myös kolmannen osan soundtrackillä.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6