Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3008
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

Truands (2007) :: Crime Insiders

aka Paris Lockdown; Gangsters

Truands #1 Truands #2

Night Visionsin perinteisestä kaavasta (positiivisella tavalla) poikkeavasti uutuuselokuvien tarjontaan oli tiensä löytänyt myös muuan ranskalainen rikosdraama. Frédéric Schoendoerfferin Truands houkutteli Halloween-säväreitä halajavaa NV-yleisöä katsomoon lähinnä säälimättömän graafisen väkivaltansa ennakkomainonnalla, mutta pitää pihdeissään muutoinkin kuin vain poranterän kaivautuessa polvilumpioon.

Truands [1]
Truands [2]

Elokuva kertoo Pariisin gangstereista ("truands") hoitelemassa huumeista, parituksesta, palkkamurhista ynnä muuta mukavasta koostuvia bisneksiään ja pelaamassa toisiaan kylmiksi mahdollisimman suurten europinojen haalimisen toivossa. Jonkinlaisiksi päähenkilöiksi nousevat vanhempi, varsin mukavanlaisen statuksen ja omaisuuden haalinut, usein psykoottisiin raivokohtauksiin räjähtävä rötösherra Claude Corti (Philippe Caubère) sekä itsenäisesti toimiva, laskelmoivan cool ammattitappaja Franck (Cannesissa Pianonopettajasta palkittu Benoît Magimel). Sitten on tietysti diili, joka menee metsään ja ruumiita alkaa syntyä.

Truands [3]
Truands [4]

Ohjaaja-käsikirjoittaja Schoendoerfferin esikuvina ovat ensisijaisesti olleet amerikkalaiset 70-luvun kovaksikeitetyt rikoselokuvat, tyylillisesti lähin vertailukohta taas löytyy television puolelta, HBO:n The Sopranosista (1999-2007). Erityisesti väkivaltakohtaukset pedataan samalla tavalla, vaikka näyttämisessä otetaankin pari askelta rankempaan suuntaan. Mässäilemisistä ei silti oikein voi puhua, vaan muutamassa kidutussessiossa ilkeimmilleen vääntyvä raakuus nyt vaan on valittu kuvattavaksi pois leikkaamatta. Tilanteet eivät vaikuta sensaationhakuisesti keksityiltä rankisteluilta - oikeassa maailmassa käytössä ovat varmasti vähintään yhtä brutaalit metodit.

Parin tv-sarjan episodin tapaan Truands myös tuntuu palalta isompaa kokonaisuutta, eikä varsinaisesti kerro selvästi alkavaa ja loppuvaa tarinaa. Hahmoihin ei päästä tietenkään vajaassa parissa tunnissa paneutumaan kuten sarjaformaatissa, mutta elokuvaa katsoessa juonen katkelmaisuus haittaa kaikesta huolimatta yllättävän vähän.

Truands [5]
Truands [6]

Näyttelijät ovat hyviä ja koko tuotanto teknisesti erittäin pätevää jälkeä. Paketti pysyy kasassa hallitusti ja oikeastaan ainoat jutut, jotka Truandsissa varsinaisesti tökkivät, ovat potentiaalisesti syvempää sisältöä raapaisevat pätkät yhden gangsterin uskoontulosta ja muualta maailmalta tuotavien prostituoitujen kohtaloiden kurjuudesta. Näitä aiheita olisi suvainnut käsiteltävän jotenkin harkitummin tai sitten jätetyn kokonaan elokuvan ulkopuolelle.

Truands [7]
Truands [8]

Lopulta Truandsista jää käteen osaavasti tehty katsaus ranskalaiseen alamaailmaan, jossa väkivalta määrää, naiset on luotu nussittaviksi ja kuka tahansa voi saada kuulan kalloon kenen aseesta tahansa. Se onko tämä riittävästi, riippuu lähinnä katsojan asenteesta ja mielentilasta. Viileän vetävästi ohjattu teos pysyy uskottavan realistisena, jääden kuitenkin kauas tänä vuonna Rakkautta & Anarkiaa -festareilla nähdyn italialaisen Gomorran (2008) todentuntuisuudesta. Samalla se on toki myös viihdyttävämpi, eivätkä tummasävyistä alamaailmakuvausta keskellä yötä katsomaan raahautuneet olleet akuutissa vaarassa nukahtaa.

Suomessa elokuva ilmestyy Scanboxin dvd:llä ensi kuun alussa nimellä Crime Insiders - tylymmän laidan miehisestä rikoselokuvasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla vuokraamossa, sillä teos on Gomorran ohella kovinta eurocrimeä moneen aikaan.

***--
keskiarvo
toimitus
3.17/5.00 (3)
 JSSMTP
  3.5 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.57/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  7 (13)
54%
Truands (2007)  Truands (2007)Crime Insiders  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15