Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3008
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15

Danza macabra (1964) :: Castle of Blood

aka Coffin of Terror; Dimensions in Death; Edgar Allan Poe's Castle of Blood; The Castle of Terror; The Long Night of Terror; Tombs of Horror

Danza macabra #1 Danza macabra #2

Vaihteeksi hämähäkinseitteihin verhottu klassinen kauhusatu tuntui mustavalkoisessa tunnelmoinnissaan suorastaan virkistävältä audiovisuaalisesti sulavalinjaisiksi sliipattujen genreuutuksien väliin puristettuna. Antonio Margheritin Danza macabra sopi Maximum Halloween -yöhön kuin Barbara Steele goottilinnan eläväksikuolleeksi kaunottareksi ja pääsi oikeuksiinsa hyväkuntoiselta printiltä Maximin koristeellisessa kakkossalissa fiilisteltynä.

Danza macabra [1]
Danza macabra [2]

Elokuva oli sijoitettu järkevästi illan toiseksi näytökseksi; myöhemmin yöllä taistelu väsymystä vastaan olisi todennäköisesti hävitty Danza macabran upean kuvaston äärellä, sillä iskeviksi tai dynaamisiksi teoksen tarjoamia ärsykkeitä ei voi parhaimmalla tahdollakaan luonnehtia. Tämä ei tietenkään ole edes ollut tarkoitus. Margheriti ylittää edellisen, jo varsin hyvän Barbara Steele -elokuvansa Kuoleman pitkät hiukset (I lunghi capelli della morte, 1964) käytännössä jokaisella osa-alueella, mutta eritoten kiehtovammalla ympäristön käytöllä ja tiheämmällä tunnelmalla.

Danza macabra ei kuitenkaan ole pelkästään viehättävän old school goottikummittelu, vaan tarinallisestikin harvinaisen kiinnostavassa klassikossa mukana on jos nyt ei aivan kauhistuttavia niin ainakin jännittäviä kohtauksia. Margheriti ei sorru turhaan venyttelyyn ja lopetuksessakin soivat tyylikkään synkät sävelet.

Danza macabra [3]
Danza macabra [4]

Kertomus alkaa englantilaisesta tavernasta, johon itse Edgar Allan Poe (Silvano Tranquilli) on saapunut lehtimies Alan Fosterin (Georges Rivière) haastateltavaksi. (Tästä päätellen eletään siis 1840-lukua.) Journalistiset päämäärät saavat kuitenkin pian tehdä sijaa kiehtovammalle tutkimukselle: Poelle seuraa pitävä aristokraatti Thomas Blackwood (Umberto Raho) haastaa Fosterin viettämään yön linnassaan, josta kukaan temppua koettanut ei ole vielä palannut takaisin.

Yö on luonnollisesti Kuolleiden yö ja linna vuosittain aaveiden kansoittama juuri tänä kyseisenä ajankohtana. Foster saapuu tiluksille hieman ennen keskiyötä ja huomaa hämmästyksekseen paikan olevan kaikkea muuta kuin tyhjä. Kohtalokkaan kauneuden mustahiuksinen ilmentymä Elisabeth (Steele) esittelee itsensä sir Blackwoodin sisareksi, mutta salaperäisen naisen kohtaaminen ei jää suinkaan Fosterin yön ainoaksi yllätykseksi. Pian paikan kiroukseksi paljastuu linnassa kuolleiden viimeisten elinhetkien toistuminen todenmukaisina näkyinä, eivätkä kaikki riivatut edesmenneet ole Fosterista kiinnostuneita yhtä romanttisessa mielessä kuin Elisabeth...

Danza macabra [5]
Danza macabra [6]

Elokuvan laadukkuus ei tule hautakiven takaa jos vilkaisee sen parissa työskennelleitä nimiä: käsikirjoituksen tekoon on osallistunut spagumestari Sergio Corbucci, musiikeista vastaa Riz Ortolani ja unenomaisuuden hienosti tavoittava kuvaus on mm. Blindmanin (1971) ja The Killer Must Kill Againin (1975) filmille tallentaneen Riccardo Pallottinin taidonnäyte. Steele on Steele eli roolissaan korvaamaton ja valkokangasta pääsevät somistamaan myös hehkeät blondit Margarete Robsahm ja Sylvia Sorrente. Georges Rivièrekin on pökkelönä sankarina aivan oikeassa paikassa.

Danza macabrasta on hankala löytää varsinaisia vikoja ja se onkin kutakuinkin täydellinen lajityyppinsä edustaja - laji nyt sattuu olemaan tärkätyissä kauluksissa kummituslinnassa haahuilu, joten jos jo premissi kuulostaa ikävystyttävältä, elokuvan yleisöksi ei kannattane vaivautua. Vanhentunut se toki on, muttei edes äärirankkojen tuoreiden verikekkerien rinnalla lainkaan epäedustavalla tavalla.

Danza macabra [7]
Danza macabra [8]

Festivaaleilla elokuvasta esitettiin englanniksi puhuttu versio, joka ei ole aivan pisin mahdollinen: Synapsen "Uncensored International Version" -dvd:llä on mukana ranskalaisessa printissä säilyneet otokset Sorrenten paljaista tisseistä, Steelen ja Robsahmin lesbosävytteisestä pelehtimisestä sekä hieman lisää Poen tarinointia. Yöllinen teatterikokemus kompensoi kopion puutteet joka tapauksessa vähintään kokonaan.

****-
keskiarvo
toimitus
3.57/5.00 (7)
 JSSMTPJMJM*MHMM
  3.0 4.0 4.0 4.0 3.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.78/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  10 (17)
59%
Danza macabra (1964)  Danza macabra (1964)Castle of Blood  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15