Caroline Munro
Mitä kuuluu norjalaiselle elokuvalle - osa 3: Turskan tähteet
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6

Naboer (2005) :: Next Door

Naapuri

aka I diplani porta; Next Door - Manche Türen sollten nie geöffnet werden...

Naboer #1 Naboer #2

John (Kristoffer Joner) on noin kolmekymppinen toimistorotta, jonka suhde tyttöystävä Ingridiin on hiljattain päättynyt Ingridin aloitteesta. Elämä, joka tuntuu sisältävän vain paperin pyörittämistä toimistossa ja kotona istuskelua, muuttuu kuitenkin eräänä iltapäivänä kun naapuriasunnossa asuvat sisarukset, Anne ja Kim (Cecilie Mosli ja Julia Schacht), tarvitsevat apua painavan kaapin siirtämisessä. Tästä elokuvan nimi, naapurit.

Naboer [1]
Naboer [2]

Naboer osoittaa jälleen kerran todeksi tunnetun faktan, että toimivan trillerin tai kauhuelokuvan tekemiseen ei tarvita isoa erikoistehostebudjettia vaan näkemystä, ja että psykologinen kauhu on se juttu. Hienosti usealla tasolla toimiva elokuva tuo mieleen sekä David Lynchin että Roman Polanskin teokset, joista jälkimmäisen elokuvista parikin on käsitellyt yksin asuvien henkilöiden painajaisia. Tapahtumat voi vain katsoa sellaisina kuin ne eteen tuodaan, tai niiden takana olevaa arvoitusta ja merkitystä voi jäädä pohtimaan pidemmäksikin aikaa. Vielä toisellakin katsomiskerralla huomaa yksityiskohtia, joita ei ensimmäisellä kerralla huomannut, vaikka ilman katsomiskokemuksen neitseellisyyttä parhain terä menetetäänkin.

Naboer [3]
Naboer [4]

Naboer luo tehokkaan vääristyneen maailman painajaisunen surrealistisella logiikalla sekä ihmisillä, jotka tietävät enemmän kuin heidän pitäisi tai jotka eivät muista, mitä heidän pitäisi. Lopullisen niitin lyö kieroutunut seksi, joka saa katsojan varpailleen siinä missä päähenkilönkin. Jonkinlaista vertailukohtaa tässä voi hakea esimerkiksi Fight Clubiin. Sisällötöntä elämää elävä henkilö tarvitsee primitiivisempiä ja äärimmäisempiä kokemuksia itsensä herättelyyn.

Naboer [5]
Naboer [6]

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Pål Sletaune saa apua Jack Van Domburgilta, joka on luonut keskeisessä roolissa toimivat Johnin ja naapureiden asunnot. Oma osansa tunnelman luomisessa on ulkomaalaisvahvistus Simon Boswellin erinomaisella musiikilla. Näyttelijät, etenkin Joner ja Schacht, heittäytyvät vaikeisiin rooleihinsa rohkeasti. Dvd:n behind the scenes paljastaa, että ihan niin halvalla ei elokuvaa ole tehty, kuin mitä olettaa saattaa. Sen sijaan, että elokuva olisi kuvattu aidoissa asunnoissa, on ne rakennettu kokonaisuudessaan studioon.

Versioinfo (19.3.2009):

Dvd-aikana tällaistenkin teosten saaminen katsottavaksi on varsin helppoa. Suomeksi tekstitetty levy on julkaistu Nordisk Filmin toimesta. Dvd sisältää myös suhteellisen kiinnostavia ekstroja, joita ei valitettavasti kaikkia ole tekstitetty, joten kohtuullista norjan tai ruotsin taitoa vaaditaan. Tosin esimerkiksi 3D Design -animaatio ei sisällä puhetta vaan pelkästään Boswellin hienon teemamusiikin taustanaan.

****-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (3)
 JSMKEM
  4.0 4.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  8 (10)
80%
Naboer (2005)  Naboer (2005)Naapuri  
Sivu:

1 2 3 4 5 6

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (28.7.2010 01:26:16)
user avatar Harmillisesti elokuva jää ihan hyvä -asteelle. Jotain tästä puuttuu.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa