Caroline Munro
Mitä kuuluu norjalaiselle elokuvalle - osa 3: Turskan tähteet
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6

Den siste revejakta (2008) :: The Last Joint Venture


Den siste revejakta #1 Den siste revejakta #2

Ellingin (2001) taustalla olleen kirjankin kirjoittanut Ingvar Ambjørnsen todennäköisesti haikailee 70-luvun hippivuosien perään. Tai Googlen kuvahaun jälkeen tuon "todennäköisen" voisi poistaa edellisestä lauseesta. Miehen kirjan elokuvasovituksen pointti tuntuu olevan yhtä paljon luoda tietynlainen kuva aikakaudestaan kuin kertoa tarina. Eikä siinä mitään, onhan esim. Boogie Nights (1997) hieno esimerkki vastaavasta. Jos Den siste revejakta olisi kuitenkin sijoitettu nykypäivään, ei elokuva todennäköisesti olisi saanut samaa huomiota, ja koko homman filmaamisen järkevyys olisi voitu kyseenalaistaa.

Den siste revejakta [1]
Den siste revejakta [2]

Vuonna 1971 kaverukset Carl (Kristoffer Joner) ja Robert (Nicolai Cleve Broch) suunnittelevat vapaakaupungin perustamista Oslon ulkopuolelle Kööpenhaminan Kristianian tapaan. Aurinko paistaa, ruoho on vihreää, naiset eivät tarvitse yläosia. Vuonna 1979 on jo selvää, että homma jäi pienempään mittakaavaan, eikä hippiys ottanut tuulta alleen. Aurinko paistaa yhtä, ruohokin on vihreää, mutta on jo loppukesä. Alleviivataan vielä: 70-luvun viimeisen kesän loppupuoli. 80-luku kellastaa jo puita, ja baaritiskeillä ja kristallipalloilla toimistoaan sisustavan ja vesisänkyjä kauppaavan epämääräisen liikemiehen Svartenin (Robert Skjærstad) tehtävä Lacoste-kauluspaitoineen on edustaa pahaa juppivuosikymmentä. Punkkarit sen sijaan ovat elokuvan maailmassa vielä ihan jees.

Carl ja Robert lainaavat Svartenilta 800 000 kruunua kahden viikon maksuajalla ja 50% korolla. Tanskalainen Mogens saapuu kuitenkin 45 kilon hasislasteineen 4 päivää myöhässä, joten 1,2 miljoonan keräämiseen onkin enää alle kaksi viikkoa aikaa. Kenellekään ei tule tässä vaiheessa yllätyksenä, että kyseessä ei ole enää pelkkä läpihuutojuttu.

Den siste revejakta [3]
Den siste revejakta [4]

Esimerkiksi blu-rayn takakansi nimeää Den siste revejaktan harhaanjohtavasti rikoskomediaksi. Elokuva ei sisällä one linereita, eikä yhtä kohtausta lukuun ottamatta juurikaan koomisia tilanteita. Ehkä hivenen överiksi vedetyt 70-lukukamppeet voivat jotakuta huvittaa, mutta muuten rikoselokuvan rinnalla elää pelkästään ehta draama. Kristoffer Joner paljastaa tosin elokuvan aikana mainioilla reaktioillaan näyttelijäkykyjensä tarvittaessa ulottuvan myös komedian puolelle. Joner jättää Urossa lupaavahkolta vaikuttaneen Nicolai Cleve Brochin sen sijaan varjoonsa, ja Carl nouseekin elokuvan aikana merkittävämpään rooliin kuin mitä alun buddy-elokuva antaa odottaa.

Den siste revejakta [5]
Den siste revejakta [6]

Tanskalaiset Nicolas Winding Refn Pusher-trilogiallaan (1996-2005) ja Anders Thomas Jensen käsikirjoituksillaan ovat asettaneet pohjoismaiselle rikoselokuvalle harvinaisen korkeat standardit, joihin Den siste revejaktankin pitäisi pystyä ainakin allekirjoittaneen silmissä vastaamaan. Vaikka Carl ja Robert syvissä vuonoissa päätyvätkin uiskentelemaan, ei Pushereiden painostavuuteen lähimainkaan ylletä. Ohjaaja Ulrik Imtiaz Rolfsen sen sijaanhan oli jo Izzatilla todistanut kykynsä niin synkemmän ilmaisun kuin hyvän ajankuvan luomisen parissa. Den siste revejaktan kunniaksi on annettava Oslon lavastaminen liki kolmen vuosikymmenen vuoden takaiseksi erittäin uskottavasti. Ja elokuvan lopetus on kuitenkin kuin Jensenin kynästä.

Den siste revejakta [7]
Den siste revejakta [8]

Den siste revejakta on hasismyönteisin pohjoismainen elokuva, mikä äkkiseltään mieleen tulee. Alkoholia nauttii elokuvan aikana ainoastaan Svarten, mikä ikään kuin koituukin miehen kohtaloksi. Kuolema seuraa myös kovista huumeista. Pössyttely sen sijaan pitää tukan pitkänä ja pilvet poissa taivaalta. Miksi elokuva on nimetty viimeiseksi ketunmetsästykseksi ei suomalaiselle aukea, mutta vastaus löytynee norjan slangista.

Versioinfo (19.3.2009):

Den siste revejakta julkaistiin Norjassa jopa blu-raylla dvd:n lisäksi. Kuvanlaatu on allekirjoittaneen silmissä ja laitteilla hyvä, joskaan ei mitenkään häikäisevä. Dvd:n tekstityksistä ei ole tietoa, mutta blu-raylta löytyy tekstitys englanniksi. Ekstroina tarjoillaan mm. vaihtoehtoinen lopetus sekä poistettuja että epäonnistuneita kohtauksia, joita ei ole tekstitetty.

***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6