Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2009
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

Religulous (2008)

Uskomatonta

aka Religolo

Religulous #1 Religulous #2

Genre

Borat-ohjaaja Larry Charles lähti kierrättämään hittielokuvan konseptia. Tässä tapauksessa pitkän linjan stand up -koomikko ja talk show -isäntä Bill Maher kiertää maailmaa (pääasiassa Amerikkaa) ja kyselee hihhuleilta, mikseivät nämä tajua ettei uskonnossa ole mitään järkeä. Väliin leikataan hassunhauskoja animaatiota, yleisesti pilkkaavaa arkistomateriaalia ja Michael Mooren jälkeisen dokumentaarisen ilmaisun mukaista leppoisaa kameralle viisastelua auton penkillä kuvattuna.

Yllä olevaan tiivistyy koko elokuva. Jos ei ole koskaan tullut mieleen, että tuhansia vuosia vanhoihin taruihin perustuvat uskomukset eivät kenties kestä loogista tarkkailua, on Maherilla uutisia Juuri Sinulle. Jos edellä mainittua taas on joskus aamuyön tunteina päässään pyöritellyt, jää irtovitsien ohella käteen yksisilmäisen päällekäyvää kritiikkiä ja paikoin raivostuttavan johdattelevaa propagandistista vyörytystä.

Religulous [1]
Religulous [2]

Maherin pääajatus on, että uskonnot ovat aiheuttaneet suurin piirtein kaiken pahan ihmiskunnan historiassa, sodista pedofiliaan. Teesiään todistaakseen hän hyökkää vitseineen lähinnä fanaattisesti uskovien kimppuun, antamatta näille suunvuoroa kohtauksien sisällä ja sitten leikaten loputkin vastaukset ulos. Tyypillinen hetki Religulousista on, että Maher katsoo huvittuneena kohdettaan ja kysyy tältä, onko hän koskaan ajatellut olevansa ehkä hullu. Jos toinen ehtii saman kuvan sisällä yrittää vastata, Maher katkaisee hänet toisella vitsillä. Jos kohde erehtyy miettimään, leikkaa ohjaaja Charles lähikuvaan tyhjyyteen tuijottavasta hiljaisesta katseesta. Sitten hypätään seuraavaan kohtaukseen, jota ennen tosin saattaa kuvaan popsahtaa muutama pilkkakirves tekstimuodossa.

Religulous [3]
Religulous [4]

Ja entä sitten? Vaarallisia hihhuleita sietääkin pilkata, hehän vaarantavat meidät kaikki. No, tavallaan, mutta Maher syyllistyy itse siihen puusilmäisyyteen, mistä pilkattaviaan syyttää. Hän ei kuuntele tai ajattele, mitä he sanovat. Hän ei kyseenalaista omia käsityksiään. Hän suorastaan saarnaa viestiään ainoana totuutena ja maalaa kaikki toisin ajattelevat vaarallisiksi kahjoiksi, jotka viime kädessä satuttavat eniten itseään. Jos Maheria vertaa esim. BBC-ohjelmassaan Amerikan ääriryhmien ja -ilmiöiden parissa kierrelleen Louis Theroux'n lähestymistapaan, tuntuu Maher lähinnä autistiselta idiootilta, joka toistelee muilta kuulemiaan nokkeluuksia niin äänekkäästi, että saa ne kuulostamaan tyhmyyksiltä.

Religulous [5]
Religulous [6]

Tai ehkä on relevanttia mennä kysymään Raamattuteemapuistossa Jeesusta esittävältä mieheltä, miksi Jumala salli holokaustin tapahtua. Muslimit ja skientologit saavat myös oman osuutensa, mutta juutalaiset Maher päästää melko helpolla. Ehkä aika ei riittänyt. Lopun suoraan kameralle luennoitu opetus skeptisyyden tärkeydestä saa kiemurtelemaan penkillä.

Välillä Maher osuu asian juureen, lähinnä puhuessaan maltillisemmille ihmisille - jotka saavat puhua rauhassa koska ovat samaa mieltä. Sketsikokoelmana Religulous on vaihtelevan tasoinen. Dokumenttina se on suorastaan huono ja tahallisesti harhaanjohtava.

**---
keskiarvo
toimitus
2.42/5.00 (6)
 JSSMIRMHMMPI
  2.5 3.0 2.0 3.0 2.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.63/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (13)
8%
Religulous (2008)  Religulous (2008)Uskomatonta  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13