Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2009
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

Knowing (2009)

Tieto

aka Know1ng - Die Zukunft endet jetzt; Prédictions; Señales del futuro

Knowing #1 Knowing #2

Suosittuja salaliittoteorioita ovat syyskuun yhdennentoista terrori-iskun vastuun siirtäminen Yhdysvaltain hallituksen piikkiin, Prinsessa Dianan kuoleman pitäminen salamurhana ja amerikkalaisten kuulaskeutumisen aitouden kyseenalaistaminen. Itse lisäisin listaan Nicolas Cagen ja Samuel L. Jacksonin vedonlyönnin siitä, kumpi pystyy kauemmin tekemään sysipaskoja elokuvia ja silti pysymään huippupalkattuna Hollywood-supertähtenä.

Jacksonin viimeisin isku vyön alle oli Frank Millerin typerryttävän dorka The Spirit (2008), jossa mies houri kananmunista naamallaan natsiunivormussa. Cage ei ole heittänyt pyyhettä kehään vaan palaa kuristamaan sillä yhä Wicker Manista (2006) ja Nextistä (2007) toipuvaa yleisöä.

Knowing [1]
Knowing [2]

Mainosmateriaalinsa perusteella Knowing vaikuttaa umpipöljän Numero 23:n (2007) ja minkä tahansa Roland Emmerichin katastrofielokuvan high concept -ristisiitokselta. Nicolas Cage on MIT:ssä opettava astrofysiikan professori, joka on menettänyt uskonsa maailmankaikkeuden tarkoituksenmukaisuuteen menetettyään vaimonsa tulipalossa. Puolikuuro poika kyselee ufoista ja työkaveri yrittää järjestää treffejä. Mies itse purkaa suruaan tissuttelemalla viskiä yksin yöllä luonto-ohjelmien parissa. Sitten Cage saa käsiinsä aikakapselista esiin kaivetun, 50 vuotta vanhan numerolistan, jonka tehnyt häiriintynyt pikkutyttö näyttää ennustaneen jokaisen suuren luokan katastrofin uhrilukuineen viimeiseltä viideltä vuosikymmeneltä - mukaan lukien arvon astroproffan vaimon kuoleman. Listalla vain on vielä pari lähitulevaisuuteen viittaavaa numerosarjaa, joten Cage lähtee maailmanpelastusristiretkelle. Voisiko kaikella sittenkin olla tarkoitus? Ja miksi kalpeat mustapukuiset miehet hengailevat aina paikalla?

Knowing [3]
Knowing [4]

Idea on kuin M. Night Shyamalanin märästä harhaunesta. Tällaiset maapalloa sudokuna käyttävät juonikuviot ovat lisääntyneet viime aikoina samaa tahtia kuin puheet useassa lähteessä ennustetusta vuoden 2012 maailmanlopusta (josta kas, itse Emmerich on jo tekemässä samannimistä elokuvaa...). Kaikki liittyy kaikkeen ja jokaisella on tarkoitus suuressa kosmisessa palapelissä jonka salainen ainesosa on rakkaus...

On helppo ymmärtää miten Hollywood-kirjoittajat päätyvät näihin teknisesti monimutkaisiin ja sisällöllisesti ääliönaiiveihin skenaarioihin; sitähän tarinankerronta on, fiktiivisen maailman järjestämistä niin, että kaikki lopulta liittyy kaikkeen ja tarinalla on merkitys. Normitarinassa sisältö antaa merkityksen, numerologiahörhötarinassa se, että asiat liittyvät toisiinsa on antavinaan merkityksen. Mutta kun päivä toisensa jälkeen yrittää raapia kasaan omia ideoitaan, joihin tuottajat eivät tartu, alkanee itse kunkin usko tarkoituksiin kadota. Onneksi voi löytää korkeamman voiman ja heittää hahmonsa sen haltuun.

Knowing [5]
Knowing [6]

Knowing on suorastaan pöyristyttävän idioottimainen, mutta lähes koko ajan hykerryttävän hauskalla tavalla. Se ei myöskään polje paikallaan, vaan pyyhältää vauhdilla ja surutta eteenpäin, yhdestä anti-ideasta toiseen, upoten jatkuvalla syötöllä syvemmälle tyhmyyteen. Paras suuren luokan kalkkuna sitten Dreamcatcherin (2003) on huomattavasti huonompi elokuva kuin vaikkapa Adamsonin Swastika Savages - ei siksi, että se olisi tökerömpi, vaan koska sen ovat parissa viikossa jotain kameran eteen tallentaneiden amatöörien sijaan tehneet alan ammattilaiset, joiden pitäisi tietää paremmin. Käsikirjoitusta on pyöritelty muutama vuosi, minkä jälkeen sen parissa on puuhastellut parisataa asiansa osaavaa. Ajan kanssa ja todennäköisesti rahasta huolehtimatta.

Katsojan kannalta tietysti on melko sama, näyttävätkö elokuvan tekijät keskisormea tahallaan vai vahingossa, mutta kun se tungetaan vielä varoittamatta perseeseen, väännellään ja käännellään ja sitten kutsutaan aktia rakkaudeksi, jonka oli aina tarkoitus toteutua näin...sitä on vaikea olla ottamatta henkilökohtaisesti.

Knowing [7]
Knowing [8]

Knowingin numeroiden ja muun uskomattomuuden suuntaa on turha tässä paljastaa, koska elokuva tekee sen paljon puupäisen viihdyttävämmin, kuin sanat ikinä pystyisivät. Iso osa typerryttävyyden viehätystä kumpuaa Cagesta, jonka omintakeisimmat itseilmaisun hetket päätynevät Wicker Manin tavoin YouTubeen kauniiksi montaasiksi. Cage on omalla tavallaan erittäin hyvä näyttelijä, jonka maanisen ylitotinen ilmaisu sopii nyrjähtäneisiin hahmoihin omalaatuisissa elokuvissa. Isossa valtavirtaelokuvassa, jossa Cagen pitäisi olla tavallinen mies tavallisesti näyttelevien normi-ihmisten ympäröimänä, hän ei kerta kaikkiaan istu kuvaan. Jokainen ele ja ilme muuttuu oudon kikatuttavaksi - ne ovat väärää kokoa, kuin eri maailmasta. Mieleen tulee 8MM, jossa mies näkee snuff-elokuvan ja reagoi ns. fyysisesti. Knowingin parhaita tällaisia hetkiä on lentokoneturman jälkitilanne, jossa Cagen ohi rynnii ilmiliekeissä palava mies, jonka kohdalle Cage pysähtyy ja huutaa "Hei!", kuin hänen ohitseen ostarilla skeittaavalle teinille.

Dark Cityn (1998) ohjaaja Alex Proyas näyttää lopullisesti kadonneen kiinnostavien nimien kartalta. Toinen elokuvaan liittyvä salaliittoteoriani on, että Will Smith värväsi Proyasista skientologin I, Robotin (2006) kuvauksissa. Muuta selitystä kaikelle Knowingin pönöttyneen railakkaalle kilahtaneisuudelle on vaikea keksiä. Jos Philip K. Dickin vasen aivolohko olisi poistettu nenän kautta ja sen jälkeen sormiin syötettyjen sähköshokkien avulla tuotettu teksti julkaistu, se saattaisi sisältää Knowingin juonen novellimuodossa. Knowing ei ole taidetta tai viihdettä, mutta kalkkunana se kelpaa vaativan kasvissyöjänkin juhla-ateriaksi.

*----
keskiarvo
toimitus
2.15/5.00 (10)
 JSSMJLTPJMIRMHMMEMPI
  3.0 2.5 1.5 1.5 3.5 1.0 2.0 2.0 2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.38/5.00 (16)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (24.12.2015 03:14:56)
user avatar Enpä ole kuunaan typerämpää arvostelua lukenut!
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa