Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2009
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

Martin (1977)

aka George A. Romero's Martin; Wampyr

Martin #1 Martin #2

George Romero tullaan epäilemättä aina muistamaan zombeistaan, mutta toisista epäkuolleista eli vampyyreista kertova Martin on myös yksi ohjaajan laadullisesti vuoristoratamaisen uran eittämättömiä kohokohtia. Se on myös David Cronenbergin samana vuonna ilmestyneen Rabidin ohella modernin vampyyrielokuvan edelläkävijöitä, jonka vaikutus näkyy selkeästi esimerkiksi 10 vuotta myöhemmin seuranneessa Kathryn Bigelow'n Near Darkissa.

Martin [1]
Martin [2]

Martin on parikymppisen näköinen ujo ja hiljainen nuorukainen, joka saapuu ukki-ikäisen serkkunsa luokse asumaan. Junamatkalla Martin tappaa yksin matkustavan naisen nukuttamalla tämän ruiskeella, viiltämällä kaulan auki partaterällä ja imemällä veret kehosta, halailtuaan sitä ensin alasti kuin rakastelun jälkeen. Uhrinsa Martin lavastaa itsemurhaksi. Serkku kutsuu Martinia Nosferatuksi ja on sisustanut kotinsa risteillä ja valkosipuleilla, joilla ei kuitenkaan ole minkäänlaista vaikutusta. Martin sanoo olevansa yli 80-vuotias, mutta ei tunnusta mahdolliseen vampyyriuteensa liittyvän mitään taikaa - auringonvalokin vain sattuu välillä silmiin.

Martin [3]
Martin [4]

Romero seurailee Martinin haahuilevan yksinäistä elämää viipyilevän tunnelmallisilla otoksilla. Syrjäytyneen ja ainakin sivustakatsojan vinkkelistä häiriintyneen nuoren miehen perhe on kironnut tämän, eikä Martinilla tunnu olevan valmiuksia solmia yhteyttä toisiin ihmisiin. Vampirismin kaikki kliseet veren juomista lukuun ottamatta on suljettu pois. Kun Martinilla ei ole torahampaitakaan, on lopulta mahdoton sanoa, mikä on totta ja mikä ei. Murhanhetkillä Martin näkee unentuntuisina välähdyksinä edellisen vuosisadan elämäänsä ja "serkku" on vakuuttunut epäkuolleisuudesta, mutta muuten Martin voisi olla tavallinen sarjamurhaaja omine kieroutuneine rituaalifetisseineen.

Martin [5]
Martin [6]

Martinilla ei ehkä ole hampaita, mutta elokuvalla on. Romero on riisunut vampyyrimyytin harteille heitetyn romantiikan viitan, heittänyt sen maahan ja polkenut päälle piikkikengillä. Martinin hahmossa ei ole mitään romanttista, eikä kuolemassa mitään kaunista. Ikuinen elämä voi olla totta tai ei, mutta sekin on vain kurjaa toistoa päivästä toiseen, turhaa potkimista tutkainta vastaan.

Ehkä juuri tästä aidonoloisesta nuhjuisesta elämänahdingosta johtuen nimihenkilön matkaan lähtee jopa sympatialla mukaan, huolimatta siitä, että Martin esitellään murhaajana vailla motiivia. Tapot ovat aina vaikeita mutta vääjäämättömiä, kukaan ei kuole helpolla. "Seksijuttua" kertojanäänessään kaipaileva Martin on kuin kuka tahansa hukassa oleva nuorukainen, kontaktin ja ymmärryksen kaipuussa. Jää katsojan päätettäväksi, onko hän psykopaatti vai vampyyri. Kummassakin tapauksessa hahmo ryömii ihon alle.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (5)
 JSSMIREMPI
  3.5 4.0 3.5 2.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.90/5.00 (15)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  23 (27)
85%
Martin (1977)  Martin (1977)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13