Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2009
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

Encarnação do Demônio (2008) :: Embodiment of Evil

aka Devil's Reincarnation

Encarnação do Demônio #1 Encarnação do Demônio #2

"Do you think I'm destroyed, weakened by the time? No! True men never give up. I will yet conceive my perfect son even if it means imploding the cosmos!"

Brasilialaisen José Mojica Marinsin ura ohjaajana alkoi 1950-luvun loppupuolella. Jo muutamaa vuotta myöhemmin hän ohjasi elokuvan, jonka ansiosta hänet tunnetaan parhaiten ainakin Brasilian ulkopuolella: At Midnight I'll Take Your Soul (À Meia-Noite Levarei Sua Alma, 1964) synnytti maailmaan haudankaivaja Zé do Caixãon, joka tunnetaan englanninkielisessä maailmassa tuttavallisemmin nimellä Coffin Joe. Jatko-osa This Night I Will Possess Your Corpse (Esta Noite Encarnarei no Teu Cadáver, 1967) jatkoi yhtä laadukkaalla tasolla korvaten kuitenkin osan elokuvallisesta eheydestään painajaismaisilla omituisuuksilla. Coffin Joe kaivoi itsensä brasilialaiseen alitajuntaan paljon vakuuttavammalla tavalla kuin esimerkiksi Pohjois-Amerikan tunnetuimmat möröt Freddy, Jason tai Michael tulisivat tekemään vuosia myöhemmin.

Encarnação do Demônio [1]
Encarnação do Demônio [2]

Coffin Joessa (jota ohjaaja näyttelee elokuvissaan itse) yhdistyvät draculamainen ulkoinen olemus mustan lepakkomaisen viitan ja pitkien, mutta sitäkin terävämpien kynsien ansiosta. Hänen persoonallisuutensa rakentuu impulsiivisuudesta, yli-itsevarmasta päättäväisyydestä, jääräpäisyydestä, itsekkyydestä sekä ylitsevuotavasta ja anteliaasta sadismista. Joen tarkoitus on löytää itselleen täydellinen nainen, joka synnyttäisi hänelle jälkeläisen. Hänen tahtoonsa alistuvat, tarvittavat kriteerit täyttävät naiset ovat kuitenkin harvassa.

Encarnação do Demônio [3]
Encarnação do Demônio [4]

Yli 40 vuotta ehti kulua sarjan aiemmasta osasta, mutta nyt trilogia sai päätöksensä. Embodiment of Evil (Encarnação do Demônio, 2008) alkaa siitä, kun Coffin Joe vapautuu vankimielisairaalasta 40 vuoden jälkeen ja palaa hämmentämään brasilialaisten elämää. Vankilan ulkopuolella vastassa on hänen luotettava kyttyräselkäinen apurinsa Bruno (Rui Resende), joka johdattaa hänet São Paulon slummialueella sijaitsevaan lymypaikkaan. Brunon ansiosta Joe nauttii kulttimaineesta ja on onnistunut kokoamaan neljä omaperäistä opetuslasta, jotka ovat valmiita jopa uhraamaan henkensä palvomansa haudankaivajan puolesta.

Encarnação do Demônio [5]
Encarnação do Demônio [6]

Coffin Joen etsiessä itselleen täydellistä naista seuraamme korruptoituneiden ja kostonhimoisten poliisien yrityksiä jäljittää uuden murha-aallon aloittanutta haudankaivajaa. Poliisivoimien eversti Claudiomiro Pontes (Jece Valadão), jonka toisen silmän Joe puhkaisi viimeisenä tekonaan ennen vankilaan joutumistaan 40 vuotta aiemmin sekä kapteeni Oswaldo Pontes (Adriano Stuart) ovat valmiit mihin vain kostaakseen hänelle. Sen saa tuntea myös Coffin Joen vapauttamisesta vastuussa ollut lakimies, Claudiomiron vaimo Lucy Pontes (Cristina Aché). Täydellisen naisen etsintä etenee episodimaisesti, kun mm. naislääkäri Hilda (Cleo de Paris) sekä kahden sokean ennustajatätinsä suojeluksessa oleva Elena (Nara Sakarê) kiinnostuvat tarjotusta "roolista". Elämä on kuoleman alku ja kuolema elämän loppu. Olemassaolo on veren jatkuvuus ja veri on syy olemassaoloon.

Encarnação do Demônio [7]
Encarnação do Demônio [8]

Embodiment of Evil päätyy olemaan poliittisesti hieman korrektimpi kuin sarjan kaksi aiempaa osaa siinä mielessä, että Coffin Joe vastustaa selvästi virkavallan väärinkäyttöä ja korruptiota. Viattomia lapsia hän suojelee jo aiemmin totuttuun tapaan. Korrektius kuitenkin saa jäädä, sillä esimerkiksi sadismilla ja verellä mässäillään loppuun saakka, vaikka vain harvoin eksytäänkään mauttomuuden puolelle. Joidenkin asioiden kohdalla käsikirjoituksen ratkaisuja voidaan kuitenkin hieman kyseenalaistaa, koska muun muassa koukkujen kiinnittäminen riviin uhrin selkään ja hänen roikuttamisensa niistä tai hämähäkkien ja torakoiden käyttäminen kidutuksessa ovat hieman liian arkipäiväisiä nykyisin.

Elokuvan edetessä Coffin Joen menneisyys vainoaa häntä mustavalkoisten aaveiden ilmestyessä hänelle ajoittain aiempien elokuvien huippukohdista peräisin olevien takaumien saattelemana. Tämä alitajunnasta kumpuava huono omatunto ei kuitenkaan menoa hidasta, pikemminkin päinvastoin. Eräässä kohtauksessa Joe tempautuu eräänlaiseen helvetin esikartanoon, toiseen maailmaan, jossa hänelle esitellään helvetillisiä näkyjä ja puhdistautumisriittejä. Myös Kuolema esittäytyy.

Encarnação do Demônio [9]
Encarnação do Demônio [10]

Kaiken kaikkiaan Coffin Joen paluu yli neljänkymmenen vuoden tauon jälkeen on onnistunut, vaikka yli 70-vuotias pitkäkyntinen mies ei ole missään tapauksessa pelottava ilmestys. Kahdessa aiemmassa osassa juonenkulku oli nautinnollisen suoraviivainen eikä sisältänyt kovinkaan paljon ylimääräistä, mutta Embodiment of Evil kärsii paikoitellen liian useasta hahmosta. Erityisesti poliisien ja myös Coffin Joen perässä olevan masokistisen ylipapin toiminnan seuraaminen on tylsää. Elokuva floppasi kotimaansa lippuluukussa pahasti, mutta siitä huolimatta se on erittäin suositeltavaa katsottavaa Coffin Joe -faneille ja myös sadismilla ja gorella höystetyn nykykauhun ystäville.

***½-
keskiarvo
toimitus
2.80/5.00 (5)
 JSSMTPMMPI
  3.0 3.5 1.5 2.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (12)
8%
Encarnação do Demônio (2008)  Encarnação do Demônio (2008)Embodiment of Evil  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13