Caroline Munro
Night Visions - Back to Basics 2009
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

Adventure in Denmark (1973)

aka Chun man Dan Mai; Atsalines grothies tou karate; Aventure au Danemark; Karaté à tout casser; Karatéka au pays de l'érotisme

Adventure in Denmark #1 Adventure in Denmark #2

Tanskanmaalla oli 1973 jotain muutakin mätää kuin The Sinful Dwarf. Vanhoina hyvinä aikoina, ennen kuin lähes välitön globaali informaation leviäminen pilasi kaiken rasistisen eksotiikan, oli massojen mahdollista elätellä villejä mielikuvia kokonaisista maista paheiden syntisinä pesäkkeinä. Ja toisten tietysti rahastaa tällä mielikuvalla häpeilemättä.

Kööpenhamina pääsee niin sanotusti oikeuksiinsa hongkongilaisessa kungfu-seksikomediassa, joka noudattaa jälkimmäisen lajityypin kestävää sääntöä pilkulleen: elokuvassa ei ole seksiä eikä se ole hauska. Kaikenlaista komediallista typeryyttä on kyllä yliannosteltu tasaista tahtia läpi 90 minuutin keston ja hahmot vehtaavat aina silloin kun eivät tappele, mutta kuten tähän carry on -muottiin kuuluu, on tekijöiden käsitys seksistä yhtä paikkansa pitävä kuin Adventure in Denmarkin esittämä kuva keskimääräisen tanskalaisnaisen halusta tulla satunnaisten turistien kähmimäsi missä vain, milloin vain, miten vain.

Toisin sanoen, kyse ei ole varsinaisesti seksistä vaan kovaäänisestä kieriskelystä eestaas tissit paljaana ja pöksyt jalassa, miehen vinkuessa ja naisten vikistessä. Mukana on ehkä nopeutuksia, mutta vähintään groteskeja lähikuvia naamoista. Akti päättyy kaiketi kun toista alkaa huimata.

Nimi voisi yhtä hyvin olla "Kööpenhamina - pehmeiden peppujen paratiisi". Kaksi hongkongilaismiestä, maltillinen kungfu-opettaja ja seksihullu moraalisaarnaaja, voittavat matkatoimiston arvonnassa viikon loman Kööpenhaminassa, löyhien moraalien maan pääkaupungissa, jossa naiset ymmärtävät antaa vaikkeivät puheesta antaisi ymmärtääkään. Seuraa pitkiä turistitaivalluksia halki kaupungin, ja paljon kuvia patsaista sekä paikoin varsin hämmentyneen näköisistä paikallisista. Välillä tapellaan, juostaan, tapellaan, juostaan taas. Ai niin ja kieriskellään epämääräisesti seksiä muistuttavissa yhteyksissä.

Liekö kameramies innostunut runsaista euroetumuksista ja Pohjolan pakaroista, mutta kamera ainakin zoomailee jopa HK-normia tavallista kiivaampaan tahtiin, usein täristen ja kohdetta melkein etsien. Komedia on jopa valmistumaan ja lajityypin standardeilla aivokuolleen vaurioittavaa. Näyttelijöiden puolesta nolottaa, muun ryhmän vain hieman vähemmän. Toivoisi vain että tuska loppuisi. Jos Spede olisi syntynyt Hongkongiin, tällaisen elokuvan hän olisi tehnyt.

Hieno lopetuselokuva, siis.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.38/5.00 (4)
 JSSMIRPI
  3.0 2.0 2.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.63/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -3 (6)
50%
Adventure in Denmark (1973)  Adventure in Denmark (1973)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13