Caroline Munro
Za ginipiggu: Elitistin marsukatsaus
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Guinea Pig: Devil's Experiment (1985)

aka Za ginipiggu: Akuma no jikken; Guinea Pig Part 1; Devils Experiment

Guinea Pig: Devil's Experiment #1 Guinea Pig: Devil's Experiment #2

Yksi kaikkien aikojen kontroversiaalisimmista japanilaisista elokuvasarjoista syntyi vuonna 1985 (tai kesällä vuonna 198X, kuten elokuvassa mainitaan), kun myöhemmin tuottajana kunnostautunut Satoru Ogura laittoi alulle Guinea Pig -sarjan. Tarkoitus oli luoda pseudosnuff-elokuvia, jotka tyydyttäisivät paatuneimpienkin gorehoundien verenhimon ja järkyttäisivät tavalla tai toisella kaikkia katsojiaan. Näyttelijöiden hankkiminen elokuvaan oli yllättävän helppoa satojen nuorten naisten ilmoitettua olevansa kiinnostuneita tulemaan neljän miehen alistamaksi ja kiduttamaksi nihilistisen elokuvataiteen hyväksi.

Guinea Pig: Devil's Experiment julkaistiin vuonna 1986. Sen ensimmäisessä julkaisussa ei ollut lainkaan alku tai -lopputekstejä, ja elokuvaa markkinoitiinkin mahdollisuuksien rajoissa aitona snuff-elokuvana. Tämä tietenkin mahdollisti melkoisen ennakkohypen. (The Blair Witch Project yritti jotain samankaltaista vuonna 1999.)

Guinea Pig: Devil's Experiment [1]
Guinea Pig: Devil's Experiment [2]

Juoni, jos sellainen edes elokuvasta löytyy, ei ole elokuvan vahvimpia puolia. Neljä miestä ovat kidnapanneet avuttoman naisen ja kiduttavat, nöyryyttävät ja pahoinpitelevät tätä koko elokuvan 43-minuuttisen keston ajan. He käyvät naisen kanssa läpi erilaisia sadismin asteita, jotka on kätevästi nimetty elokuvassa. Aina uuden kidutusjakson alkaessa sen nimi näkyy ruudussa ja välillä tuntuukin kuin katsoisi jonkinlaista kieroon kasvanutta sketsisarjaa. Asteita, tai jonkinlaisia paholaisen kokeita (kuten elokuvan englanninkielinen nimi antaa ymmärtää) on yhteensä kymmenen kappaletta.

Ensimmäiset kaksi koetta ovat yksiselitteisesti nimetyt "Hit" ja "Kick" ja alku palauttaakin mieleen Ranskan uutta kauhuaaltoa edustavan elokuvan Martyrs (2008), jossa läpsimisväkivaltaa ja jeesustelua piisasi liiaksikin. Kuitenkin Devil's Experimentin suora (ja järjetön) väkivalta on monessa mielessä vaikeampaa katsottavaa. Kokeet jatkuvat nimellä "Claw"; nyt tuoliin köytetyn naisen ihoa väännellään ja runnellaan pihtien avulla. Neljäs koe on "Unconscious" ja siinä tuolia pyöritetään yhtäjaksoisesti paikallaan, kunnes nainen menettää tajuntansa. Kokeena tämä varmasti tuntuu pahemmalta kuin näyttää. Viides koe on mielenkiintoinen "Sound", tällä kertaa naisen korville laitetaan tiiviit kuulokkeet ja niistä soitetaan kovaäänistä meteliä tauotta sillä seurauksella, että viiden tunnin jälkeen nainen kirkuu, kymmenen tunnin jälkeen hänen lihaksensa kouristelevat ja kahdenkymmenen tunnin jälkeen hän on menettänyt tajuntansa ja kuola valuu suupielestä. Tervetuloa elokuvan puoleen väliin.

Guinea Pig: Devil's Experiment [3]
Guinea Pig: Devil's Experiment [4]

Bileet jatkuvat kuudennella kokeella, joka on nimeltään "Skin". Siinä naisen sormenkynnet revitään irti pihdeillä. Sen jälkeen hänet sidotaan makuulle ja hänen päälleen kaadetaan erilämpöistä öljyä kokeessa "Burn". Luvassa on suhteellisen autenttisen näköistä palovammakuvastoa. Seuraavaksi on vuorossa "Worm", jossa raatokärpäsen toukat päästetään temmeltämään naisen haavoihin. Siitä siirrytään niinkin erikoiseen kokeeseen numero yhdeksän, ettei sille ole edes muuta nimeä. Siinä tajuntansa jälleen menettäneen naisen päälle heitellään useita sangollisia mädäntynyttä lihaa miesten kikattaessa taustalla haltioituneena. Kokeen lopuksi nainen tietysti herää ja huuto alkaa.

Jäljellä on enää viimeinen koe: "Needle". Kyseessä on koko elokuvan pahamaineisin kohtaus ja gorehoundien näkökulmasta varmasti se suurin syy elokuvan katsomiseen. Nainen on sidottuna penkkiin ja hänen ohimoonsa työnnetään hitaasti pitkä neula. Neula saavuttaa pian silmän ja silmäkuoppa täyttyy verestä neulan työntyessä silmämunan lävitse. Tämä kohtaus parin muun lisäksi on todella huolella toteutettu ja elokuvan tekovuosi huomioiden efektit ovat yllättävän aidon näköisiä. Tämän päivän gore/splatter-elokuvissa tekoverellä täytetyt Real Dollsit ovat arkipäivää, mutta Japanissa osattiin jo yli 20 vuotta sitten.

Guinea Pig: Devil's Experiment [5]
Guinea Pig: Devil's Experiment [6]

Saatuaan ensi-iltansa vuonna 1986 Guinea Pig: Devil's Experiment shokeerasi elokuvayhteisöjä ja oli suunnaton menestys japanilaisilla videomarkkinoilla. Nousevan auringon maan verikoirat vaativat lisää samaa ja heidän toiveensa toteutettiin nopeasti. Guinea Pig: Flowers of Flesh and Bloodin (1985) julkaiseminen ajoittui juuri kohuaallon harjalle ja onnistui pysymään jopa kaksi kuukautta Japanin videojulkaisujen top kympissä.

**---
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (4)
 JSSMJMJM*MM
  2.5 2.0 1.0 1.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
1.58/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9