Caroline Munro
Za ginipiggu: Elitistin marsukatsaus
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Guinea Pig: Mermaid in the Manhole (1988)

aka Za ginipiggu 4: Manhoru no naka no ningyo; Guinea Pig 4; Mermaid in a Manhole

Guinea Pig: Mermaid in the Manhole #1 Guinea Pig: Mermaid in the Manhole #2

Pahamaineisen Flowers of Flesh and Bloodin (1985) ohjaaja Hideshi Hino palasi äärimmäisen goren pariin Guinea Pig -sarjan neljännessä osassa. Toisin kuin edellä mainittu, Mermaid in the Manhole on turvallinen aloituselokuva kenelle tahansa sarjaan tutustuvalle. Goren puolella elokuva ei tarjoa mitään mitä genren harrastajat eivät olisi jo nähneet, ja elokuvasta löytyy myös moraalinen ulottuvuus eli tarina. Tällä kertaa kyse ei ole ratsastamisesta snuff-elokuvamyytin aallonharhalla, vaan äärimmäisen pessimistisestä sukelluksesta synkkään fantasiaan.

Guinea Pig: Mermaid in the Manhole [1]
Guinea Pig: Mermaid in the Manhole [2]

Kahden olennon välinen kiero suhde saa alkunsa kun vaimonsa menettänyt taiteilija löytää kuolemaa tekevän merenneidon viemäristä. Haltioitunut mies haluaa auttaa kuvankaunista olentoa ja tuo hänet kotiinsa, jossa asettaa hänet vedellä täytettyyn ammeeseen. Elettyään kuukausia viemäreissä merenneito on altistunut sairaudelle, joka hiljalleen mädännyttää hänen kehonsa. Olennon keho peittyy kivuliaisiin rakkuloihin, joiden sisällä tuhannet madot munivat toukkia. Epätoivoisen taiteilijan viimeinen yritys tallentaa jotakin kaunista, on maalata neito tämän haavaumista ulos pursuavilla eritteillä. Kuoleman osoittautuessa väistämättömäksi pyytää olento viimein, että mies lopettaa hänen tuskansa.

Guinea Pig: Mermaid in the Manhole [3]
Guinea Pig: Mermaid in the Manhole [4]

Ehkä juuri siksi että Mermaid in the Manhole elää sarjan muiden osien synkässä varjossa, ikään kuin jatkumona kahden ensimmäisen elokuvan edustamalle moraalittomalle eksistentialismille, ei Hinon ainutlaatuinen satu ole saanut aivan kaikkea sitä huomiota, jonka olisi ansainnut. Tai ehkä asia on juuri päinvastoin: Mermaid in the Manhole muistetaan lukuisten gore-elokuvien joukosta vain, koska kyseessä on kyseisen sarjan kirkkaasti ansioitunein edustaja. Kahden ensimmäisen elokuvan perustuttua äärimmäiseen sadismiin ja kolmannen kietoutuessa yksinkertaisen koukun ympärille, tunkeutuu Hino tällä kertaa ihmisen alitajuntaan; tilaan jossa reaalimaailma ja mytologia saumattomasti kohtaavat.

Guinea Pig: Mermaid in the Manhole [5]
Guinea Pig: Mermaid in the Manhole [6]

>> Varoitus: seuraava kappale sisältää spoilerin

Itse asiassa Mermaid in the Manhole on ajatukseltaan lähempänä David Lynchin Eraserheadiä (1977) kuin Guinea Pig -sarjan aloittanutta Devil's Experimentia (1985) tai sitä seurannutta Flowers of Flesh and Bloodia. Etenkin elokuvan lopetus, jossa taiteilija paloiteltuaan merenneidon löytää sen uumenista kuolleen ihmisvauvan - jolla on kalanpyrstön sijasta jalat - avaa ristiriitaisen portin taiteilijan alitajunnan ja todellisuuden välille. Tähän ristiriitaan koko elokuva myös loppuu. Tappoiko taitelija lopulta oikeasti satuolennon vai vaimonsa, vai yhdistyivätkö nämä kaksi yhdeksi mieleltään järkyttyneen taiteilijan rikkonaisessa alitajunnassa?

<< Spoileri päättyy

Guinea Pig: Mermaid in the Manhole [7]
Guinea Pig: Mermaid in the Manhole [8]

Ruumiin eritteet, ulos haavoista ruiskuavat nesteet, maalaukset, kuolemaa tekevä myyttinen olento ja taiteilijan oma ahdistus muodostavat mielenkiintoisen tarinan, joka kenties vahingossa avaa mahdollisuuksia monille eri tulkinnoille. Omalla nihilistisellä tavallaan Hinon visio on jopa kaunis, hieman kuten Sofokleen Oidipus on kaunis, ei koska se on tarinana julma, vaan koska se on tarinana rehellisen julma. Onhan yksi ihmiselämän tragedioista kasvaminen ulos siitä lapsuuden turvasatamasta jossa satuolennot, kuten merenneidot, ovat kiehtovia ja todellisia. Taiteessahan kyse on hyvin pitkälle tämän turvasataman keinotekoisesta jatkamisesta. Verrattuna Flowers of Flesh and Bloodiin Hino silpookin tällä kertaa naisen sijasta kauniin idean.

Varoitetaan vielä lopuksi, että Hinon nihilistinen visio saattaa jäädä mieleen pyörimään. Jos perinteikkäät kauhuelokuvat tuntuvat ylitsepääsemättömän kauheilta, ei liene syytä pilata loppuelämäänsä katsomalla miltä näyttää kun merenneito oksentaa sisälmyksensä ulos kylpyammeessa.

***--
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (4)
 JSSMJMJM*MM
  3.5 3.5 3.0 2.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (14)
7%
Guinea Pig: Mermaid in the Manhole (1988)  Guinea Pig: Mermaid in the Manhole (1988)Za ginipiggu 4: Manhoru no naka no ningyo  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9