Caroline Munro
Za ginipiggu: Elitistin marsukatsaus
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Guinea Pig: Android of Notre Dame (1988)

aka Za ginipiggu 5: Notorudamu no andoroido; Guinea Pig Part 5

Guinea Pig: Android of Notre Dame #1 Guinea Pig: Android of Notre Dame #2

Hullu kääpiötiedemies Karazawa (Toshihiko Hino) tekee kokeita kuolleilla eläimillä etsiessään parannusta siskoaan (Mio Takaki) vaivaavaan kuolemaan johtavaan sydänsairauteen. Lääkekehittelyn nimissä maanalaisessa laboratoriossa tehdyistä eläinkokeista ei tunnu olevan mitään hyötyä, mutta vihdoin onnistaa: salaperäinen Kato-niminen muukalainen (Tomorowo Taguchi) soittaa Karazawalle ja tarjoutuu myymään nuoren naisen ruumiin, jotta hän voisi käyttää sitä apuna kokeissaan. Muutaman pieleen menneen, gorepitoisen testin jälkeen aiemmin toiveikas Karazawa joutuu kuitenkin harmikseen huomaamaan, että nainen on ollut jo liian kauan kuolleena ja sen johdosta kokeet eivät ota onnistuakseen. Hän tarvitsee tuoreemman, mieluiten vastikään kuolleen ruumiin kokeisiinsa mahdollisimman nopeasti, koska hänen siskollaan ei ole enää paljon elinaikaa jäljellä. Kääpiötiedemiehestä, höpsöstä peruskuviosta ja nekrofantastisista kokeiluista huolimatta elokuva ei ole komedia, vaan huumori loistaa poissaolollaan.

Guinea Pig: Android of Notre Dame [1]
Guinea Pig: Android of Notre Dame [2]

Katsomiskokemuksena ja kokonaisuutena Guinea Pig: Android of Notre Dame on huomattavasti turvallisempi ja kesympi (lue: tylsempi) kuin sarjan aiemmat osat. Se ei ole tarpeeksi sekopäinen, mielisairas, sadistinen tai väkivaltainen, gore-efektit eivät ole tarpeeksi shokeeraavia tai vakuuttavia ja tarinakin tuntuu etenevän aivan liian verkkaiseen tahtiin 52 minuutin kestosta huolimatta. Toki elokuvasta löytyy jonkin verran edellä mainittuja hyveitä, mutta niillä ei ole tarjota mitään mikä ei olisi jo liiankin tuttua sarjan aiemmat osat nähneille katsojille. Toisin sanoen Guinea Pig -jatkumon viides ja toiseksi viimeinen (virallinen) osa kärsii pahasta omaperäisyyden puutteesta.

Guinea Pig: Android of Notre Dame [3]
Guinea Pig: Android of Notre Dame [4]

Omaperäisyyden puute tulee esille Android of Notre Damen lainaillessa selvästi ja sen enempää ajattelematta asioita ja yksityiskohtia muista, lähinnä kuitenkin amerikkalaisista kauhuelokuvista. Yhteyskohdat Joseph Greenin ohjaamaan elokuvaan The Brain That Wouldn't Die (1962) ja sitä kautta tietenkin myös Stuart Gordonin klassikkoon Re-Animator (1985) on helppo nähdä kohdassa, jossa Karazawa suorittaa kokeilujaan henkiin herättämälleen irtopäälle. Irtopään ulkonäkö on niin ikään lainattu Clive Barkerin elokuvan Hellraiser (1987) cenobiitti-lookista. Android of Notre Damen yhteys Frankensteiniin on myös ilmeinen.

Guinea Pig: Android of Notre Dame [5]
Guinea Pig: Android of Notre Dame [6]

Android of Notre Dame yrittää kovasti pärjätä omalla valitsemallaan tiellä ja jättää taakseen aiempien osien katsojia kosiskelemattomat maneerit. Guinea Pig -sarjaa ei kuitenkaan ole luotu aivan tällaista varten ja siksi kokonaisuus onkin selkeä pettymys. Epämääräisen turvattomista nollabudjetin verikekkereistä on luovuttu ja tilalla on yritelmä jostakin toimimattomasta ala-arvoisen goren (välillä jopa uskomattoman surkeatasoisen) ja unettavan - vaikkakin verisen - tutkimustyön sekoituksesta. Näyttelijöistä täysin lahjaton päähenkilö pärjää kuitenkin jo sen tosiasian avulla, että hän on kääpiö. Muista näyttelijöistä parhaiten nousee esille jo seuraavana vuonna Shinya Tsukamoton metallinkylmässä teollisessa painajaisessa Tetsuo (1989) läpimurtonsa tehnyt Tomorowo Taguchi. Taguchista kasvoi tulevina vuosina yksi erittäin tunnistettava näyttelijä japanilaisissa elokuvissa ja hän kuului pitkään mm. Takashi Miiken vakionäyttelijöihin.

Guinea Pig: Android of Notre Dame [7]
Guinea Pig: Android of Notre Dame [8]

Android of Notre Dame on päättömästä sadismiylistyksestä koostuvan Guinea Pig: Devil's Experimentin (1985) ohella koko sarjan huonoin jakso, joka on katsomisen arvoinen oikeastaan vain sarjan ystäville. Elokuvan huonoudesta huolimatta sarjan teko ei loppunut vielä tähän, vaan viimeinen virallinen jakso valmistui vuonna 1990. Guinea Pig: Devil Woman Doctor palasi Guinea Pig: He Never Diesista (1986) tutun sekopäisen absurdismin pariin ampuen vielä pahemmin yli ja nostaen mielisairaan huumorin tason niin sanotusti nextille levelille.

**---
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (2)
 JSSMJM*
  3.0 2.0 1.5
keskiarvo
lukijat i
1.38/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9