Caroline Munro
Oppilaitokset ojennukseen: Sukeban Deka
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Opiskele tai kuole - High School Action

Samoin kuin idolikultilla, myös koulumaailmaan sijoittuvalla toimintaviihteellä on Japanissa pitkät perinteet. Varsinkin eksploitaatioelokuvien tekijät ovat hyödyntäneet aihepiiriä ahkerasti. Hyviä esimerkkejä ovat Terrifying Girls' High School -elokuvat (1972-1973), joissa Reiko Ike ja Miki Sugimoto pieksevät toisiaan koulun käytävillä ja yleensä repivät paitansa siinä sivussa. Teini-ikäisiä tyttöpomoja kuvaavat Sukeban-elokuvat (1971-1974) ovat niin ikään läheistä sukua genrelle, vaikka niiden tapahtumat eivät sijoitukaan kouluympäristöön. Näillä elokuvilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä idolielokuvien kanssa, vaan lajityyppien varsinainen yhteentörmäys tapahtui vasta seuraavalla vuosikymmenellä.

Lukiotoiminnan merkittävimpänä edelläkävijänä voidaan pitää Hiroko Yakushimarun tähdittämää elokuvaa Sailor Suit and Machine Gun (1981), jossa tavallinen koulutyttö perii kuolevalta isältään pienen yakuza-jengin. Elokuvan pohjalta tehtiin myös kaksi televisiosarjaa vuosina 1982 ja 2006. Sailor Suit and Machine Gunin kohdalla tulee kuitenkin huomata, että sen tapahtumat sijoittuvat pääosin koulun ulkopuolelle. Niinpä varsinaisesta High School Action -genrestä alettiinkin puhua vasta 1980-luvun puolivälissä, kun Toein ja Fuji TV:n yhteistuotanto Sukeban Deka ilmaantui televisioruutuihin. Sen suosion saattelemana valmistui kolme jäljitelmää, joista paras on Nippon TV:n lanseeraama Rebellion League of Girls in Sailor Uniform (1986). Siinä Toeita hieman vähäpätöisempää idolikaartia ja teknistä toteutusta kompensoi Japan Action Clubin huikea toimintakoreografia, jolle ei lajityypistä löydy vakavasti otettavaa haastajaa.Toei ja Fuji TV puolestaan seurasivat kolmea Sukeban Deka -sarjaansa Shoujo Commando Izumilla (1987), jossa päähenkilön aseistus on vaihtunut jojoa muutamaa astetta tuhovoimaisempaan kevytsinkoon. Kuten nimestä voi päätellä, on yhtenä sarjan inspiraationa toiminut Arnold Schwarzeneggerin klassinen toimintarymistys Commando (1985). Osittain epäonnistunut sarja ei kuitenkaan löytänyt yleisöä ja täten tuottajat palasivat vähemmän viattomille poluille Hana no Asuka gumin (1988) myötä. Kyseessä oli television High School Action -genren neljäs ja viimeinen yrittäjä, joskin termin määritelmä on varsin löyhä ja samantyylisiä tuotantoja on toki nähty sekä ennen että jälkeen 1980-luvun huippuvuosien.

Kaikille klassisille High School Action -sarjoille on yhteistä, että niiden sankarittaret käyttävät jotain tunnistettavaa, mutta tavallisesta poikkeavaa asetta. Kädenjatkeeksi kelpasivat kolikot, rannerenkaat, neulat tai vaikkapa heittotähdet. Teinityttöjen aseistamisesta huolimatta tulee pitää mielessä, että kyseen ollessa idoliviihteestä, luvassa ei ollut kovinkaan graafista ilmaisua. Tilanne oli toki täysin tiedostettu ja niinpä vähäpätöisemmät studiot vastasivat yleisön pyyntöön suoltamalla markkinoille Sexy Battle Girlsin (1986) tapaisia eksploitaatiojäljitelmiä. Halpayhtiöiden tilannetta helpotti myös se, että vaikka tekijänoikeuslait 1980-luvun Japanissa tunnettiinkin, ei niihin suhtauduttu kovinkaan suurella vakavuudella. Niinpä marginaaliyleisölle suunnatuissa elokuvissa saatettiin lainata paitsi esikuvan konsepti myös sen musiikit. Pahimmillaan idolien tuoreet ja luvatta lainatut hittikappaleet soivat jopa Nikkatsun kaltaisten tunnettujen yhtiöiden aikuisviihde-elokuvien ääniraidoilla.Lukiotoiminta on 2000-luvulla tehnyt pienimuotoista paluuta. Toei julkaisi alkuperäiset Sukeban Deka -sarjat ja -elokuvat dvd:llä vuosina 2004 ja 2005. Viimeisen osan ilmaannuttua kauppojen hyllyille myyntiluvut olivat nousseet jo yli sadankolmenkymmenentuhannen. Tuotto on ollut melkoinen, sillä Toei hinnoittelee televisiosarjansa taivaisiin. Menestyksellä oli myös varjopuolensa: Aya Matsuuran tähdittämä uusi Sukeban Deka -elokuva Yo-Yo Girl Cop saapui teattereihin vuonna 2006 ja oli ansaitusti floppi. Myös Hana no Asuka gumin pohjalta on saatu vuonna 2009 valmiiksi uusi elokuvasovitus. Se ei tosin ole Toein rahoittama, kuten ei ollut alkuperäinen vuoden 1988 Hana no Asuka gumi -elokuvakaan. Uuden sukupolven tuotannoista selvästi menestynein on ollut televisiosarja Keitai Deka, jossa teinitytöt ratkaisevat rikoksia kännykän avulla. Kesällä 2009 jo seitsemännelle tuotantokaudelle siirtyneessä sarjassa ovat esiintyneet mm. Maki Horikita sekä Japanin taitavimpiin nuoriin näyttelijöihin lukeutuva Aoi Miyazaki.


thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 


thumbnail
 
thumbnail
 
thumbnail
 

Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9