Caroline Munro
Oppilaitokset ojennukseen: Sukeban Deka
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask (1985)

aka Sukeban Deka II: Shoujo tekkamen densetsu

Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask #1 Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask #2

Ei tule helpolla mieleen parempaa tapaa aloittaa televisiosarja, kuin mustaan kouluasuun pukeutuneen Yukari Oshiman suorittama nunchaku-myllytys. Sittemmin Hongkong-elokuvien parissa itselleen paremmin nimeä luonut action-diiva nähdään vajaan minuutin pituiseksi jäävässä cameossaan yhtenä Sukeban Deka -neuvoston eteen joutuvista agenttikokelaista.

Uutta edustajaa etsivän järjestön testiin joutuu myös orpotyttö Yoko Godai (Yoko Minamino), joka on tuntemattomasta syystä pakotettu elämään lähes koko lapsuutensa mystinen rautanaamio kasvoillaan. Godai itse ei ole Sukeban Dekana toimimisesta kiinnostunut, mutta hallitukselle työskentelevä ja Godain menneisyydestä jotain tietävä Nishiwaki (Keizo Kanie) onnistuu suostuttelemaan hänet ottamaan tehtävän vastaan. Godaille luodaan uusi identiteetti ja annetaan koodinimi Saki Asamiya.

Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask [1]
Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask [2]

Toein tuotantopajassa on tehty järkevä päätös luoda Sukeban Dekan toista tulemista varten kokonaan uusi tarina sen sijaan, että alkuperäistä sarjaa olisi yritetty väkisin jatkaa. Hahmot ja näyttelijäkaarti on laitettu lähes kokonaan uusiksi; ainoastaan organisaation taustapiruna häärivä Kurayami (Hiroyuki Nagato) on siirtynyt mukaan uuteen sarjaan. Myös tyyliä on muutettu aiempaa toiminnallisempaan ja turboahdetumpaan suuntaan.

Ratkaisu toimii loistavasti etenkin sarjan alussa, missä jokainen jakso korottaa panoksia. Aloitusepisodin tunnelmallista ansojen virittelyä seuraa Sakin ensimmäinen tehtävä, joka on soluttautua tyttöjen kung fu -kerhon terrorisoimaan kouluun. Vieläkin vakuuttavammaksi meno muuttuu neljännessä jaksossa, jossa kohdataan lännenelokuvaisen asetelman puitteissa vankilasta vapautuvat taistelulajiekspertit, joiden erikoistaitoihin lukeutuu mm. kolmiosainen sauva.

Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask [3]
Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask [4]

Myöhemmin käsikirjoittajat hieman löysäävät, eikä ensimmäisten jaksojen tasolle yltäviä skenaarioita pyritä rakentamaan jokaisessa jaksossa. Tämä on sinänsä ymmärrettävää, sillä kuvausaikataulu on ollut tiukka ja useimmat jaksot sisältävät useamman kuin yhden toimintakohtauksen. Mutta toisaalta myös Sakin menneisyyden ja rautanaamion salaisuuden selvittäminen jäävät sarjan puolivälin tuntumassa hieman liikaa taka-alalle. 42 jakson ryppäästä olisi voinut tiivistää muutaman episodin tarinan siitä kärsimättä. Tylsistymään ei silti pääse, vaan sarjaa tulee helposti ahmittua enemmän kuin on terveellistä.

Keskimmäisen kolmanneksen jälkeen sarja palaa lähestulkoon sille täydellisyyttä hipovalle tasolle, jolle sen toivoisikin yltävän. Pikkuhiljaa aukeava tarina paljastuu omaperäisyydessään yhdeksi huikeimmista, mitä televisiossa on nähty. Muutamat fantasiaelementit, kuten maagikot sekä koulupuvussa kulkevat vampyyrit, saattavat vieroittaa osan katsojista, mutta toisaalta ne tuovat sarjaan sen kaipaamaa monipuolisuutta. Osa jaksoista on myös muotoiltu niissä esiintyvien erikoispiirteiden varaan. Esimerkiksi Yokohaman salaperäisen dj:n ympärille rakentuvassa episodissa toimintakohtaukset on rytmitetty vaihtuvan musiikin tahtiin.

Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask [5]
Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask [6]

Tapahtumien keskiönä toimivaa myyttistä rautanaamiota käytetään sopivan säästeliäästi sekä tarinaelementtinä että Sakin taisteluvarustuksena. Toimintakohtauksiin se tuodaan mukaan vasta runsaan kymmenen jakson jälkeen. Kouluasuun pukeutunut Minamino teräskypärä päässään onkin ehdottomasti sarjan muistettavin näky. Vaikutelma vain voimistuu jatkossa tyttöjen vaatetuksen värin vaihtuessa mustasta valkoiseen, jolloin kontrasti kasvoja peittävään harmaaseen sotavarusteeseen kasvaa entisestään. Pientä harmitusta aiheuttaa kuitenkin promootiomateriaalien toisen tähden, teräskynsien, osoittautuminen pelkäksi markkinointikikaksi jota ei nähdä itse sarjassa.

Sakin roolin perineestä Yoko Minaminosta löytyy erinomainen sekoitus söpöyttä ja kovuutta, vaikkakin alkuperäisen sarjan Yuki Saitossa olikin tiettyä vivahteikkuutta ja ajoittaista haurautta, joka Minaminolta jää saavuttamatta. Keizo Kanie vaikuttaa Nishiwakin roolissa aluksi pelkältä vara- Jin Kyoyichirolta, mutta hahmo kehittyy huomattavasti tarinan edetessä. Suurin osa huumorista on myös sälytetty Kanien harteille, sillä tiiviin kontaktin mahdollistamiseksi ja identiteettinsä suojelemiseksi Nishiwaki joutuu naamioitumaan koulun tumpeloivaksi opettajaksi.

Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask [7]
Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask [8]

Hahmouudistuksista merkittävin on, että Sakin ei enää tarvitse harrastaa alamaailman edustajien joukkopahoinpitelyä yksin. Jo muutaman jakson jälkeen rinnalle tarttuvat teeseremoniat ja taistelulajit yhdistävä Yukino, sekä marmorikuulilla tuhoa aiheuttava Okyo. Sivuhahmot tuovat toimintakohtauksiin vaihtelevuutta ja uhkaavat paikoitellen jopa varastaa koko shown Minaminolta. Varsinkin Okyon roolissa nähtävä Haruko Sagara on kerrassaan mainio hyvätapaisena sukebanina. Ei myöskään kannata aliarvioida hänen käyttämäänsä asetta; marmorikuulien teho kun on varsin kiitettävä kasvoihin ja polvilumpioihin tähdättynä.

Kovin paljoa Sagarasta ei jää jälkeen Yukinoa esittävä Akie Yoshizawa, joka tiukan paikan tullen kiinnittää sormiensa jatkoksi kolme terävää plektraa tai käyttää Fukusa-nimistä, teeastioiden symbolisessa puhdistuksessa käytettävää tekstiilinkappaletta lyöntiaseena. Yoshizawa muistetaan näyttelijäuransa ohella huippusuositusta, yli viisikymmentäjäseniseksi paisuneesta pop-ryhmästä Onyanko Club, jonka konseptin tänä päivänä suosittu Morning Musume sittemmin kopioi. Yoshizawa oli samanaikaisesti hakenut sekä Onyanko Clubin jäsenyyttä että roolia sarjasta, ja sai molemmat.

Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask [9]
Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask [10]

Nähtävästi Yoshizawan ansiota on, että Onyanko Club myös vierailee kahdessa sarjan jaksossa. Näistä ensimmäisessä onyankojen televisiosarja Yuyake nyan nyan on vaarassa, kun yksi ryhmän jäsenistä on kidnapattu. Jaksossa nähdään myös yksi sarjan hienoimmista kohtauksista, kun Onyankot pyytävät Yoshizawan hahmon mukaansa esittämään tosielämän hittikappaleensa Ushiroyubi sasaregumi. Tyttöbändin jälkimmäiseen visiittiin puolestaan sisältyy muistettava kohtaus, jossa pankkiryöstäjät pakottavat itkevät onyankot laulamaan kappaletta "Don't Take Off Your Sailor Uniform" tunnelman keventämiseksi.

Sarjan kaikkia kolmea päätähteä kuullaan myös soundtrackilla. Yoshizawa ja Minamino ovat vastuussa lopputeksteissä kuultavista teemakappaleista, joista kaksi ensimmäistä ovat erinomaisia, kolmannen jäädessä hieman vähäpätöisemmäksi. Myös muita Yoshizawan ja Minaminon lauluja kuullaan jaksoissa runsain mitoin. Sagara puolestaan on lahjoittanut sarjalle muutamat toimintakohtaukset jumalatasolle nostattavan "Virgin Heart" -kappaleen. Sarjan hovisäveltäjä Ichiro Nitta on niin ikään erittäin kovassa iskussa. Tarjolla on melko pitkälti uusi soundtrack, eikä vanhoja sävellyksiä kierrätetä ylettömän paljoa.

Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask [11]
Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask [12]

Riippuu hieman katsojan mieltymyksistä pitääkö Sukeban Deka II:ta parempana vai huonompana kuin hieman pienimuotoisempaa alkuperäistä sarjaa. Addiktion synnyn pitäisi silti olla taattu. Muutamista heikkouksista huolimatta kyseessä on yksi 1980-luvun ja ehkäpä kaikkien aikojen muistettavimmista televisiosarjoista. Ei myöskään olisi oikein kritisoida liian raskaasti sarjaa, joka kaikkien muiden riemastuttavien elokuva- ja populaarikulttuuriviittausten ohessa onnistuu kertomaan Casablancan (1942) tarinan uusiksi, jojoilla ja hengenvaarallisilla koulutytöillä maustettuna.

****½
keskiarvo
toimitus
4.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
  "Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask" (1985)"Sukeban Deka II: Shoujo tekkamen densetsu"  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9