Caroline Munro
Oppilaitokset ojennukseen: Sukeban Deka
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girls (1986)

aka Sukeban Deka III: Shoujo ninpochou denki

Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girls #1 Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girls #2

Myyttisiin mittasuhteisiin kasvaneen populaarikulttuurisulauma Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Maskin (1985-1986) jälkeen Toeilla ja Fuji TV:llä oli edessään mahdoton tehtävä luoda lähellekään samaa tasoa yltävää jatkoa. Edellisen sarjan myötä Japanin kaikkien aikojen suosituimpien idolien joukkoon nousseen Yoko Minaminon kenkiä ei myöskään pystyisi täyttämään aivan kuka tahansa. Paras tapa välttää epäsuosiolliset vertailut olisi tehdä jotain selkeästi aiemmasta poikkeavaa. Tämän ovat ymmärtäneet myös Toein käsikirjoittajat. Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girlsissä koulupuukuun asustautuneet ninjatytöt taistelevat modernin Tokion kaduilla pimeyden salamurhaajia vastaan.

Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girls [1]
Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girls [2]

Sarjan nimen lupaamaa romanssia on sitäkin luvassa, mutta onneksi ennen tätä pahat ninjat nousevat haudoistaan ja muuttavat diskossa juhlivan nuorison käskyjä seuraaviksi aivottomiksi zombeiksi. Vastaan asettuu Hannya-demoninaamion taakse kasvonsa kätkevä kunniallinen ninja, joka toimii yhteistyössä Sukeban Deka -neuvoston johtaja Kurayamin kanssa. Tällä kertaa Kurayamia ei huoleta aiemmissa Sukeban Deka -sarjoissa nähdyt häijyt rehtorit, vaan kyse on koko Japanin kohtaloa uhkaavasta hyvän ja pahan välisestä taistosta.

Kolmannen sarjan keskushenkilö on Yui Kazama (Yui Asaka), maaseudulla setänsä (Hiroshi Tanaka) luona kasvanut ylienerginen ja kaikesta innostuva tyttö, joka kuluttaa aikaansa keppostellen ja alueen poikia kiusaten. Yuin perhe kuuluu vanhaan ninjasukuun, minkä takia myös hän on oppinut ninjataitojen perusteet, vaikka ei voimiaan vielä täysin hallitsekaan. Yuin kaksi siskoa, Yuma (Yuma Nakamura) ja Yuka (Yuka Onishi) asuvat Tokiossa isänsä Kogentan (Toshiya Ito) luona, mutta Yui ei tiedä heidän olemassaolostaan. Tämä muuttuu, kun Kurayami ottaa yhteyttä Yuin setään ja pyytää tätä lähettämään Yuin Tokioon tapaamaan perhettään. Legendan mukaan juuri Kazaman suvun vastuulla on taistella pahaa vastaan ajan koittaessa.

Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girls [3]
Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girls [4]

Tokioon saavuttuaan Yui tapaa ninjataidot oppineet mutta suurkaupungissa kasvaneet ja koulunsa kovimmiksi jengijohtajiksi muodostuneet siskonsa. Nämä eivät ole perheenlisäyksestä kovin innoissaan, sillä Yuin kaltainen maalaistollo vain pilaa heidän maineensa. Tämä on kuitenkin perheongelmista pienin, sillä tyttöjen isä tapetaan ennen kuin Yui edes ehtii edes tavata häntä. Vastuuntuntoisena aikuisena Kurayami ottaa koko siskokatraan siipiensä suojaan, jonka jälkeen tytöillä onkin välittömästi ullakko täynnä vaanivia salamurhaajia. Yuille annetaan myös perinteinen Saki Asamiya -koodinimi, vaikka sen käyttö jääkin melko vähälle, varsinkin sen jälkeen kun Kurayami saa kuulla tytön ylpeilleen ohikulkijoille olevansa salainen agentti.

Kyseen ollessa jo kolmannesta Sukeban Deka -sarjasta vanhojen elementtien toisto olisi tuskin tullut kenellekään yllätyksenä. Mutta yllätyksiä on sittenkin tarjolla, niistä merkittävimpänä se, että Sukeban Deka III eroaa kahdesta aiemmasta seikkailusta niin paljon kuin samaan katraaseen kuuluva sarja vain voi. Merkittävin ero on luonnollisesti ninjamystiikan kutominen tiiviiksi osaksi tarinaa, mikä luo sarjalle täysin omalaatuisen identiteetin. Nykypäivää ja mennyttä sekoittava tarina yltää parhaimmillaan eeppisiin tunnelmiin, ja on eittämättä parhaita ninjateeman modernisointeja. Mukana on runsaasti fantasia-aineksia, mutta ne istuvat kokonaisuuteen luontevasti. Ja mikä tärkeintä, magiikkaakin hyödyntävät viholliset kaadetaan lähes poikkeuksetta tutulla jojoa kasvoihin ja olkapää pois paikaltaan -menetelmällä.

Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girls [5]
Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girls [6]

Jotta perinteinen jojotoiminta ei alkaisi maistua puulta, on Yui opetellut muutaman uuden liikkeen, jonka ansiosta uudessa sarjassa nähdäänkin kaikkein mielenkiintoisimmat taistelukohtaukset. Lisäväriä toimintaan tuo Yuman aseenaan käyttämät neulat ja lanka, joiden avulla vastustajan raajat sidotaan taistelun tiimellyksessä yhteen. Tytöistä fyysisesti pätevin on kuitenkin Yuka, jonka heittotähtien ja crane kung fun yhdistelmä on muutamaan otteseen pudottaa katsojan tuolilta. Toki kyseiset kohtaukset perustuvat enemmän ensiluokkaiseen leikkaukseen ja musiikinkäyttöön kuin esiintyjän todelliseen taitoon, mutta lopputuloksena on silti runsaasti hienoja toimintakohtauksia. Kaikki taistelut eivät yllä tälle tasolle, mutta kankeampikin toiminta on lähes poikkeuksetta viihdyttävää.

Yuin siskot eivät hahmoina nouse aivan edellisen sarjan loistavien sivuhahmojen tasolle, mutta ovat silti selvästi parempia kuin monen kilpailevan sarjan vastaavat. Onishi onnistuu säväyttämään aika ajoin omastakin takaa, Nakamuran saadessa tähtihetkiä aina kun niitä on hänelle kirjoitettu. Pääroolia esittävä 16-vuotias Asaka on löytänyt hienosti oman ilmaisunsa, eikä yritä millään tavoin kopioida edeltäjiään. Jos Yuki Saito oli kolmesta Sukeban Dekasta viilein ja Minamino muistettavin, niin Asaka on ehdottomasti söpöin ja hauskin. Aivan sarjan alussa tämä sekä runsaslukuinen komedia herättää hieman epäilyksiä katsomon puolella, mutta onneksi myöhemmin myös vakavampaa ilmettä alkaa löytyä aina sitä tarvittaessa.

Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girls [7]
Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girls [8]

Muista näyttelijöistä on ehdottomasti mainittava viidennessä jaksossa pahuuden riveihin liittyvä naamioitunut, mutta äänestä välittömästi tunnistettava legendaarinen Toei-pahis, jonka henkilöllisyys jääköön katsojan itsensä selvitettäväksi. Tehtävä ei kuitenkaan liene vaikea, sillä kuka tahansa 1970-luvun japanilaista toimintaelokuvaa vähääkään seurannut on taatusti tutustunut tähän mieheen. Sama karatetaituri nähdään toistamiseen jaksojen 21 ja 22 väliin sijoittuvassa erikoisjaksossa, jonka pääasiallinen tähti on tosin idoli Kazue Ito. Melko epäuskottavan tyttö-Rambon roolin vetävä Ito on aiemmin nähty mm. keskinkertaisessa Hiroyuki Sanada -elokuvassa The Blazing Valiant (1981).

Tuttuun tapaan musiikki on yksi sarjan tärkeimmistä elementeistä. Ichiro Nittan tunnelmallisia sävellyksiä sekoitetaan estottomasti Asakan, Onishin ja Nakamuran esittämiin, pääsääntöisesti aivan loistaviin pop-kappaleisiin. Teemalauluja on tällä kertaa mukana peräti viisi kappaletta, joista viimeinen on päätähtien yhteisesitys. Sarjan kuvaamisen ohessa kolmikko kiersikin konserttilavoja yhdessä. Päätähtien lisäksi ääniraidalla esiintyy edellisessäkin sarjassa vilahtanut entinen Onyanko Satomi Fukunaga, joka myös nähdään kameran edessä Leia-nimisenä vakoojana.

Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girls [9]
Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girls [10]

Sukeban Deka III:n ainoa todellinen heikkous tulee lopussa. Loistavien ensimmäisten 30 jakson jälkeen käsikirjoittajat alkavat todenteolla kuvittamaan alkuperäistä Tähtien sota -trilogiaa (1977-1983) uusiksi. Idea ei ole aivan niin hauska kuin miltä se kuulostaa, sillä tarinan jo kasvettua huikeisiin mittoihin Japanin omaan kulttuuriperintöön nojaten tuntuu George Lucasin avaruusoopperan liian raskaskätinen lainaaminen hieman epäluontevalta ratkaisulta. Muutamien jaksojen juonikuviot arvaa etukäteen heti yhteyden tajuttuaan, vaikka lopussa sukulaissuhteet lyödäänkin niin solmuun, että Luke Skywalkerkin olisi päästään ymmällään.

Muutamien hahmojen ulkonäköä olisi myöskin voinut siistiä hieman esikuvistaan eroavammaksi, vaikka toki Darth Vader oli alun alkaenkin paljon velkaa japanilaisille sotaherroille. Hienovaraisempia viittauksia Tähtien sotaan nähdään sarjassa jo ennen viimeistä neljännestäkin, kuten edellä mainittu Leia sekä tyttöjen opettaja, jonka nimi on Yoda Kazuya. Muutoin luvassa ei ole erityisen paljoa elokuvaviittauksia, vaikka yhden tarinan loppu muistuttaakin kovasti Miehuuskoetta (1968). Kyseisen jakson todellinen meriitti on kuitenkin, että siinä päästään näkemään Asaka hääpuvussa.

Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girls [11]
Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girls [12]

Alkaa luultavasti kuulostaa jo vanhalta virreltä, mutta edeltäjiensä tapaan Sukeban Deka III: Romance of the Ninja Girls on täysin uniikki palanen televisiohistoriaa. Vaikka odotukset eivät olleetkaan erityisen korkealla, niin jo muutaman jakson jälkeen innostuksen peittelemisestä tulee suorastaan mahdotonta. Lopun haparoinnit heikentävät kokonaisuutta, mutta eivät poista sen vaikuttavuutta. Joitain virheratkaisuja on toki hieman vaikea katsoa läpi sormien, mutta toisaalta sarjan ensimmäiset kolme neljäsosaa tarjoavat hienoimpia hetkiä mitä television parissa voi kokea. Paremmalla lopetuksella voitaisiin puhua jopa parhaasta Sukeban Deka -sarjasta. Tällaisenaan kyseessä on epätäydellinen mutta ikimuistoinen elämys.

****½
keskiarvo
toimitus
4.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
  "Sukeban Deka II: Legend of the Girl in the Iron Mask" (1985)"Sukeban Deka II: Shoujo tekkamen densetsu"  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9