Caroline Munro
Oppilaitokset ojennukseen: Sukeban Deka
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Sukeban Deka: Counter-Attack of the Kazama Sisters (1988)

aka Sukeban Deka: Kazama san-shimai no gyakushû; Sukeban Deka the Movie 2: Counter-Attack from the Kazama Sisters; Girl Gang Boss Detective: Revenge of the Three Kazama Sisters

Sukeban Deka: Counter-Attack of the Kazama Sisters #1 Sukeban Deka: Counter-Attack of the Kazama Sisters #2

Ensimmäinen Sukeban Deka -elokuva ei viihdyttävyydestään huolimatta onnistunut tavoittamaan televisiosarjojen tasokkuutta tai muistettavuutta. Nyt ohjaaja Hideo Tanaka, joka on ollut mukana luotsaamassa Sukeban Dekaa aivan alusta lähtien, yrittää uudelleen. Tuloksena on yllättäen lähes täysosuma, joka sai vieläpä arvoisensa julkaisun kun se saapui Toein teattereihin kaksoisnäytöksenä Hiroyuki Sanadan tähdittämän Hongkong-elokuvan Royal Warriors (1986) kanssa.

Counter-Attack of the Kazama Sisters alkaa useita kuukausia sitä edeltäneen sarjan tapahtumien jälkeen. Ninjamystiikka on jätetty historiaan, ja tilalla on synkkä, jopa lievästi Paul Verhoeven -henkinen lähitulevaisuusvisio. Yksittäisten Sukeban Deka -agenttien käyttö on lakkautettu ja korvattu laajempimittaisella järjestäytyneellä toiminnalla. Uudet, veitsenterillä varustetuilla jojoilla aseistautuneet erikoisjoukot pyrkivät kitkemään nuorisorikollisuuden kovin ottein ja täsmäiskuja käyttäen. Toiminnan johdossa on nuori poliitikko Kuraudo Sekine (Masaki Kyomoto), jolle tarkoitus pyhittää keinot. Näin uskovat myös hänen alaisensa, jotka seuraavat käskyjä niiden moraalia kyseenalaistamatta.

Sukeban Deka: Counter-Attack of the Kazama Sisters [1]
Sukeban Deka: Counter-Attack of the Kazama Sisters [2]

Poikkeuksen muodostaa Yui Kazama (Yui Asaka), joka on edellisen seikkailun jälkeen värväytynyt iskujoukkoihin Sukeban Deka -järjestön johtajan Kurayamin (Hiroyuki Nagato) toiveesta. Yui saa kuitenkin mielipuolisesta oikeudenjaosta lopulta tarpeekseen, ja palaa kotiseudulleen Kyushuun. Sillä välin Kurayami sekä tälle työskentelevä Yoda (Nagare Hagiwara) saavat selville, että Sekinellä ja tämän eliittijoukoilla ei ole aivan puhtaita jauhoja pussissaan. He turvautuvat Yuin siskojen Yuman (Yuma Nakamura) ja Yukan (Yuka Onishi) apuun, jotka puolestaan kutsuvat Yuin takaisin tositoimiin. Tokioon palattuaan Yui joutuu vaikeaan tilanteeseen, jossa hänen vastustajiaan ovat entiset työtoverit, ja apua voi saada ainoastaan lainsuojattomien puoleen kääntymällä.

Sukeban Deka: Counter-Attack of the Kazama Sisters [3]
Sukeban Deka: Counter-Attack of the Kazama Sisters [4]

Siinä missä ensimmäinen Sukeban Deka -elokuva pyrki virittämään sarjasta tuttuja elementtejä ylikierroksille, Counter-Attack of the Kazama Sisters ottaa kokonaan uuden suunnan. Täten siitä muodostuu looginen jatkumo sitä edeltäneille televisiosarjoille, jotka nekin erosivat kaikki toisistaan tyyliltään. Tarina - tai ehkäpä pikemminkin asetelma - on tällä kertaa paljon paremmin keskitetty eikä pyri rimpuilemaan joka suuntaan. Samoin roolijako on hyvin asennettu Yuin ollessa selkeästi keskushenkilö ja kaikkien muiden tukiessa häntä sekä itse elokuvaa. Musikaaliset vastuut on jaettu Asakan, Onishin ja Nakamuran kesken tasan niin, että jokainen tytöistä esittää yhden kappaleen. Erityisen mieleenpainuvia niistä ei ole yksikään, mutta ne ajavat kyllä asiansa. Soundtrackin todellinen tähti on kuitenkin Ichiro Nitta, joka yhdistelee aiempia töitään uusiin sävellyksiin ja luo erittäin viihdyttävän kokonaisuuden.

Sukeban Deka: Counter-Attack of the Kazama Sisters [5]
Sukeban Deka: Counter-Attack of the Kazama Sisters [6]

Sivuhahmoista mielenkiintoisin on jälleen Kurayami, joka pääsee tällä kertaa osallistumaan tapahtumiin aiempaa läheisemmin. Tämä on tervetullut uudistus, sillä television puolella hädin tuskin koskaan työhuoneestaan poistunut Kurayami on aiemmin jäänyt melko vähälle käsittelylle. Yodaa esittävän Nagare Hagiwaran pieni rooli ilahduttaa myöskin, paljolti samaan tapaan kuin edellisen elokuvan Keizo Kanie. Kolmatta televisiosarjaa näkemättömät lienevät tosin hahmojen suhteen pihalla kuin lintulauta, eivätkä välttämättä eläydy merkittävän henkilön kuolemaan aivan yhtä voimakkaasti kuin ne, joilla on takana 42 jaksoa yhteistä historiaa. Elokuvan luulisi silti toimivan hyvin myös ensikertalaiselle. Jälleennäkemiset ja viittaukset maustavat elokuvaa, mutta eivät suinkaan ole sen ainoa vahvuus.

Sukeban Deka: Counter-Attack of the Kazama Sisters [7]
Sukeban Deka: Counter-Attack of the Kazama Sisters [8]

Counter-Attack of the Kazama Sistersin synkkyys ja väkivaltaisuus tulee yllätyksenä, varsinkin huomioiden että Asaka omaa kolmesta Sukeban Dekasta kaikkein kepeimmän luonteen. Verta ei liiemmin ole luvassa, mutta jo sormenpituisilla terillä varustetut jojot pitävät huolen siitä, että tällä kertaa osumat sattuvat aiempaa enemmän. Miellyttävää on myös seurata Sekinen luottonaista Tohko Agawaa (Minako Fujishiro), joka on komea näky seistessään liekinheittimellä varustetun panssariajoneuvon lavalla. Muutamaa varsin lennokasta ideaa lukuun ottamatta hölmöimmät ylilyönnit on jätetty väliin ja konseptin puitteissa osaa toiminnasta voisi kutsua jopa ryppyotsaiseksi. Toimintakoreografian suhteen ei ole luvassa mitään ihmeellistä, mutta asenne on kohdallaan ja televisiosarjoja suurempi budjetti on osattu käyttää hyödyksi. Juuri näin Sukeban Deka tulee sovittaa elokuvaksi; formaatin omilla ehdoilla ja rohkeasti edeltäjiinsä eroa tehden.

****-
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 JSMK*
  3.0 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (2)
50%
Sukebandeka the Movie 2: Counter-Attack from the Kazama Sisters (1988)  Sukebandeka the Movie 2: Counter-Attack from the Kazama Sisters (1988)Sukeban Deka: Kazama san-shimai no gyakushû  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9