Caroline Munro
Rakkautta & Anarkiaa '09 -festivaaliraportti
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16

Yatterman (2009)

aka Yattâman

Yatterman #1 Yatterman #2

Supertuotteliaan Takashi Miiken viime vuosien tuotanto on jäänyt vaille 2000-luvun taitteen suoranaisia neronleimauksia. Tasaista tahtia elokuvia ulos pukkaava Miike tarttuu edelleen niin moneen projektiin kuin suinkin ehtii, eikä näytä pysähtyvän miettimään tyylilajin ja keston mahdollisia ristiriitoja.

Yatterman [1]
Yatterman [2]

Yatterman on 70-luvun animesarjaan perustuva lastenelokuva, jonka kierouskierrokset ja idearikkaus on väännetty ikärajan suomissa puitteissa melkoisen kaakkoon. Sankareina ovat teini-ikäiset riemupommit Yatterman 1 ja Yatterman 2 - jälkimmäinen on luonnollisesti tyttö. Räikeän värikkäisiin univormuihinsa teemalaulun kautta räjähtävät teinitrikooihmeet pelastavat maailmaa maanalaisesta tukikohdastaan käsin jättimäisen koirarobotin avulla.

Vastassaan heillä on joka viikko (Miike vitsailee pitkin elokuvaa sen tv-juurilla, tuoden alkuperäiset ääninäyttelijätkin mukaan hölmöilyyn) kuumaan nahka-asuun pukeutuneen Doronjon (Kyôko Fukada) johtama ilkeä Doronbo-jengi. Muut ilkimykset ovat sikanaamarilla varustettu plösö Tonzuraa (Kendô Kobayashi) sekä toinen toistaan hullumpia robotteja rakenteleva rottanaamarinen Boyacky (Katsuhisa Namase) - joka on myös palavan rakastunut emäntäänsä.

Yatterman [3]
Yatterman [4]

Yattermanit ja Doronbot pieksevät toisiaan ja tuhoavat kiinteistöjä tasaista tahtia ja kaikki sujuu kuten pitääkin. Sitten Doronbo-jengin naruja vetelevä salaperäinen Skullobey ryhtyy etsimään neljää maagista kallonkappaletta, joiden avulla tuhota maailma. Voiko Yatterman estää koko planeetan tuhon?

Yatterman [5]
Yatterman [6]

Miike suhtautuu elokuvaansa rakastavan pilkaten. Hahmojen tunteet otetaan tavallaan vakavissaan, mutta niitä käsitellään melodramaattisesti kieli poskessa. Toisin kuin moderneissa länsimaisissa trikoosankarielokuvissa, Miike ei tunne tarvetta aikuistaa räikeän lapsellista lähdemateriaalia ja Yatterman muistuttaakin nykyheeroksia enemmän 60-luvun Batman-sarjaa - mikäli muutkin kuin Kissanainen pukeutuisivat kinkyihin nahka-asuihin.

Yatterman [7]
Yatterman [8]

Yattermanin juoni koostuu oikeastaan pelkästään eri lokaatioissa tapahtuvista sankarien ja konnien yhteenotoista. Miike pitää menon vetreänä, mutta variaation koostuessa lähinnä erilaisista taustoista ja aina isommista roboteista, ei ohjaaja onnistu säilyttämään mielenkiintoa 111 minuutin keston läpi. Aivan kuin esimerkiksi The Great Yokai Warissa (2005), ohjaajalla on kummallisen vähän tajua lajityypin kestämästä mitasta. Jos Yatterman olisi 80-90 minuuttia pitkä, olisi se lähes loistava elokuva. Nyt toisto syö tehojen ohella kärsivällisyyttä.

***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (4)
 SMKKIRMK*
  2.5 2.5 3.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.08/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (7)
29%
Yattâman (2009)  Yattâman (2009)Yattaman - Il film  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16