Caroline Munro
Rakkautta & Anarkiaa '09 -festivaaliraportti
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16

My Winnipeg (2007)

aka Winnipeg mon amour

My Winnipeg #1 My Winnipeg #2

Kanadalaisen elokuvan kokeellinen outolintu Guy Maddin jatkaa sisäisen maailmansa elokuvallista kartoittamisesta pseudodokumentaarisella kaupunki- ja perhehistoriikilla My Winnipeg. Elokuva kulkee samanlaisia kerronnallisia latuja kuin Maddinin Brand Upon the Brain! (2006), ohjaajan itse toimiessa jälleen kertojahahmona ja fiktiivisenä versiona itsestään elokuvantekijänä. Nimensä mukaisesti My Winnipeg näyttää nimenomaan Maddinin näkemyksen Winnipegin kaupungista.

My Winnipeg [1]
My Winnipeg [2]

Kameran edessä Maddinia esittää Darcy Fehr, jonka tehtäväksi jää lähinnä näyttää nukkuvalta Winnipegin halki kulkevassa junanvaunussa, jolla Maddin sanoo yrittävänsä paeta "unissakävelijöiden kaupungista". Winnipegin hajanaista historiaa riehakkaan kuvitteellisesti valottava elokuva juoksee sivupoluille minkä kerkiää.

Laajin näistä on elokuvan sisäisen Maddinin yritys luoda kameran edessä uudelleen perheensä arkea vuosikymmenten takaa. Ann Savage esittää Maddinin "äitiä", kun taas veljinä on "näyttelijöitä" ja kuolleella koirallakin korvaaja. Isän ruumis on olevinaan mattoon käärittynä keskellä lattiaa. "Äiti" myös näyttelee kaupungin päivittäisessä tv-sarjassa The Ledge Man, jonka joka jaksossa hän puhuu sarjan sisäisen, itsemurhaa aina hautovan poikansa takaisin sisään ikkunan reunalta.

My Winnipeg [3]
My Winnipeg [4]

Maddin selostaa katsojan läpi visioimansa hulluuden ja absurdiuden. Selitettynä elokuvan keinot kuulostavat auttamattoman keinotekoiselta erikoisuuden tavoittelulta, mutta Maddin hallitsee sirpaleisen estetiikan jolla leikkii. Tasot kommentoivat toisiaan ja itseään ja kokonaisuudesta muodostuu koko ajan syvempi, mysteerisempi ja hullunkurisempi.

Maddinin Winnipeg on valveilla nukkuvien ihmisten kaupunki, jossa kaikki pyörii arkisuuden alle huonosti kätkeytyvän räikeän seksuaalisuuden ympärillä. Siellä biisonit vaikuttavat ihmisen geneettiseen koostumukseen ja jäähän kaulaa myöten hautautuneet kuolleet hevoset aiheuttavat vauvabuumin. Karttoja on kaksi ja molemmilla on oma taksiyhtiönsä. Mikään ei ole miltä näyttää.

My Winnipeg [5]
My Winnipeg [6]

Maddin käyttää toistoa paitsi kertojanäänessään, myös mykkäelokuvamaisissa tekstiplansseissa, jotka rytmittävät sekä kommentoivat poukkoilevaa ja monikerroksellista kerrontaa. Pieleen ohjaaja menee ainoastaan kummallisella ratkaisulla näyttää sumean ja kauniina hehkuvan mustavalkokuvan välissä useampaan otteeseen ankean tavallista ja värikästä kuvaa kaupungin rakennuksista. Keino sotkee elokuvan muotoa ja heittää pois sen huolella luodusta maailmasta.

Päällekäyvään freudilaisuuteen ja oidipaalisuuteen panostava Maddin irrottelee täysillä ja on vaikea sanoa kuinka paljon elokuvasta pitäisi ottaa vastaan naama peruslukemilla. Onko kyseessä pelkkä komedia? Miten paljon Winnipegin kummallisesta historiasta on faktaa? Mikä on Guy Maddinin suhde oikeaan äitiinsä?

Vastauksella yhteenkään yllämainituista kysymyksistä ei ole mitään merkitystä.

****-
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (4)
 JSSMTPIR
  3.5 3.5 1.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.67/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (5)
40%
My Winnipeg (2007)  My Winnipeg (2007)Winnipeg, mon amour  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16