Caroline Munro
Rakkautta & Anarkiaa '09 -festivaaliraportti
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16

Morphia (2008)

aka Morf; Morphine; Morfiy

Morphia #1 Morphia #2

Genre

Nykyvenäjän kiinnostavin ohjaaja Aleksei Balabanov seuraa viime vuoden R&A:ssa esitettyä Cargo 200:a (2007) edeltäjäänsä rauhallisemmalla mutta aivan yhtä synkällä periodidraamalla Morphia. Varhaisissa elokuvissaan niin Beckettiä (Happy Days, 1991) kuin Kafkaakin (The Castle, 1994) versioineen Balabanovin elokuva perustuu Mikhail Bulgakovin omaelämäkerrallisiin kertomuksiin. Käsikirjoitus on näyttelijänä Balabanovin Veljen (Brat, 1997) ja Veli 2:n (Brat 2, 2000) myötä supertähteyteen nousseen Sergei Bodrov Jr.'n, joka menehtyi kuvausryhmänsä kanssa lumivyöryyn vuonna 2002 Kaukasuksen vuorilla valmistellessaan toista omaa ohjaustaan.

Morphia [1]
Morphia [2]

Vallankumousvuoden 1917 syksyyn sijoittuva Morphia kertoo kokemattoman lääkärin Polyakovin (Leonid Bichevin) koettelemuksista siperialaisessa pikkukylässä. Lääkintämetodit ovat rujoja ja järkevän ajattelun mahtiin luottavan Polyakovin työtä hankaloittavat myös vanhan kansan yhä vallitsevat uskomukset. Terveysaseman henkilökunta on kuitenkin pätevää ja Polyakov suoriutuu kuin ihmeen kaupalla myös paljon taitojaan vaativimmista operaatioista. Komean tulokkaan seksiseikkailut sekä turbulenttinen poliittinen ilmapiiri kiristävät jännitteitä, mutta Polyakoville kohtalokkain käänne on allergiseen reaktioon otettu ensimmäinen morfiinipiikki.

Morphia [3]
Morphia [4]

Pian ensiapuosastomainen potilaiden pelastaminen vaihtuu kamppailuksi sisäisiä demoneita vastaan, eikä Polyakovia odota yhtä onnekas kohtalo kuin morfiiniaddioktiostaan selvinnyttä kirjailija Bulgakovia. Riippuvuuden pahentuessa elokuvalla on kuitenkin ongelmia säilyttää kiinnostavuutensa, sillä syöksykierre pahenee juurikin sillä klassisella ja odotetulla tavalla. Näyttelijät ovat rooleissaan uskottavia mutta hahmot jäävät etäisiksi, ja vaikka Balabanov kuvaa päähenkilöitään yllättävänkin sympaattisesti, ei nuoren lääkärin mielen ja ruumiin rapistuminen kosketa.

Morphia [5]
Morphia [6]

Kiehtovinta teoksessa on kylmänkolkko tapahtumaympäristö: karut lumiset maisemat, öljylampuilla valaistut sisätilat sekä huutavien, oksentelevien ja kuolevien potilaiden kansoittama puinen sairaalarakennus. Paljon autenttisen näköisiä lääkintäoperaatioita piikityksistä todennäköisesti kaikkien aikojen amputointikohtaukseen siekailematta esittävä Morphia toimii myös kerronnallisesti melko hyvin ottaen huomioon, ettei siinä ole nimeksikään juonta. Ja jälleen Balabanov osoittaa hallitsevansa elokuvan elävöittämisen musiikilla ja mustalla huumorilla.

Morphia [7]
Morphia [8]

Niin ikään kuvaus, valaistus ja yksityiskohtainen lavastus vaikuttaisivat olevan toteutettu äärimmäisen huolellisesti, mutta valitettavasti sitä ei päässyt kunnolla näkemään ainakaan elokuvan ensimmäisessä näytöksessä Maximin kakkossalissa; ilman ennakkovaroitusta digiprojektiona esitetty teos oli kuvaltaan täysin ala-arvoinen ja tunnelmallisen hämärien otosten sijaan joutui ihastelemaan tummanvihreää digitaalimömmöä. Harvoinpa teatterin sijaan toivoisi olevansa kotonaan tuijottamassa elokuvaa ennemmin vaikka tv-lähetyksenä. Ainakin itselläni formaattifiasko vahingoitti katselukokemusta vielä enemmän kuin festivaaleilla vastaavanlaisen kohtalon kokeneen Kinatayn (2009) tapauksessa, jonka YouTubeen ladatuista klipeistäkin saa enemmän selkoa kuin Maximin surkeista videotykityksistä.

Maailmalla 35 mm:n filmikopiona kiertänyt Morphia ansaitseekin tulla nähdyksi kunnollisella kuvanlaadulla, ja annettuun arvosanaan kannattaa suhtautua tämän pettymysvitutuksen vaikutus huomioiden.

**½--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (2)
 TP
  2.5
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16