Caroline Munro
Rakkautta & Anarkiaa '09 -festivaaliraportti
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16

United Red Army (2007)

aka The Red Army; United Red Army; Jitsuroku rengô sekigun: Asama sansô e no michi

United Red Army #1 United Red Army #2

On hienoa todeta ihan kotimaisenkin elokuvafestivaalin puitteissa, että 1960-luvun puolen välin paikkeilla pink-elokuvan kenties kiinnostavimmaksi ohjaajaksi noussut Kôji Wakamatsu saa aikaan vielä seitsemänkymppisenäkin tinkimättömiä ja mielenkiintoisia teoksia. United Red Army on tylyn faktinen katsaus nimensä mukaisen japanilaisen äärivasemmistoryhmittymän itsetuhoisiin viimeisiin vaiheisiin. Tavallista kiehtovamman elokuvasta tekee se, että Wakamatsu ja hänen itsenäinen tuotantoyhtiönsä Wakamatsu Pro olivat aikoinaan tiiviisti tekemisissä nuorten vasemmistoradikaalien kanssa, mistä syystä ohjaajalla on edelleen mm. Yhdysvaltoihin pääsy kielletty.

United Red Army [1]
United Red Army [2]

Wakamatsu ei ole koskaan viihtynyt valtavirrassa, ja saadakseen United Red Armyn toteutettua hänen täytyi New York Asian Film Festival 08:n katalogin mukaan pantata kotinsa sekä määrätä näyttelijänsä saapuvan paikalla valmiiksi rooliasuissaan ja ilman agenttejaan tai managerejaan. Rahaa projektiin kerättiin pitkäjänteisesti vuosia ennen varsinaisen tuotannon käynnistymistä. Viimeisessä näytöksessä paskaksi pistettävä mökki oli Wakamatsun oma vapaa-ajan asunto. Säästötoimenpiteisiin lukeutui niin ikään elokuvan kuvaaminen digitaalisesti.

Wakamatsun tavoitteena oli pitäytyä mahdollisimman tiukasti faktoissa (elokuvan japaninkielinen nimi sisältää tositarinaa tarkoittava sanan jitsuroku). The Japan Timesin haastattelussa (Mark Schilling: The final days of revolutionary struggle in Japan, 2008) ohjaaja kertoo, että suurinta osaa United Red Armyn loppuvaiheista ei paikallaolijoiden lisäksi ole tiennyt tarkasti kukaan - paitsi Wakamatsu ja hänen käsikirjoittajakumppaninsa, itsekin puna-armeijaan värväytynyt Maso Adachi (The Red Army/PFLP: Declaration of World War, 1971). Wakamatsun onnistui kymmenisen vuotta sitten tavata yhä pakosalla oleva Kunio Bando - yksi viidestä elokuvan huipentavaan panttivankidraamaan osallistuneista URA:n jäsenistä - ja selvittää tältä mitä todella tapahtui.

United Red Army [3]
United Red Army [4]

Jos United Red Armyn saaminen valkokankaille oli vaivalloista, niin helpolla Wakamatsu ei päästä katsojiakaan: ensinnäkin elokuva kestää yli kolme tuntia. Tyyli on hyvin pelkistetty ja tuotanto vaikuttaa - osaltaan videokuvauksen takia - lähinnä tv-työltä. Paikoin ehtii tuntumaan siltä, että totuudellisuus on syönyt liikaa elokuvallisuutta, mutta turhan tasaisten hetkien vastapainoksi löytyy todella voimakkaita kohtauksia. Lisäksi dokumenttimaisuudella vältetään onnistuneesti sentimentaalisuus ja puolueellisuus. Rakenne ja lähestymistapa paljastavat pikkuhiljaa tarkoituksenmukaisuutensa, ja lopputuloksena on väkevä katsomiskokemus.

Ensimmäinen osuus varmistaa, että katsojat saavat riittävät taustatiedot niistä syistä ja tapahtumista, jotka johtivat pääasiallisesti nuorista opiskelijoista koostuneen United Red Armyn kehittymiseen puolisotilaalliseksi ryhmittymäksi valmiina aseelliseen sotaan vallitsevaa valtaa vastaan. Reilun puolen tunnin sekoitus uutisklippejä, still-kuvia ja näyteltyjä kohtauksia uuvuttaisi nopeasti elleivät tapahtumat olisi näin kiinnostavia ja taustalla pauhaisi Sonic Youthin perustajajäsenen Jim O'Rourken musiikit.

United Red Army [5]
United Red Army [6]

Kuin vaivihkaa Wakamatsu siirtää näkökulmansa armeijalaisten pidätysten ja jänistämisien seurauksena jatkuvasti kutistuvaan sisäpiiriin. United Red Armyn intensiivinen ja intiimi keskimmäinen kolmannes on silkkaa kauhuelokuvaa. Talvella 1971-72 kolmisenkymmentä armeijalaista vetäytyivät Japanin Alpeille valmentautumaan tuleviin taisteluihin. URA:n pomojen Tsuneo Morin (Go Jibiki) ja Hiroko Nagatan (Akie Namiki) yllyttämissä brutaaleissa "itsekritisointi" -sessioissa joukosta lynkattiin puolet, kun johtajat keksivät pitää heitä riittämättömän vallankumouksellisina täysin absurdein perustein.

Lohduttoman leiritragedian jälkeen elokuva muovautuu vielä sujuvasti trilleriksi: poliisihyökkäyksen uhan kasvaessa viiden jäsenen onnistui hylätä tukikohta, paeta etsintäpartiota ja linnoittautua kymmeneksi päiväksi vuoristomökkiin, jossa he pitivät panttivankina talon emäntää ja vastustivat aseellisesti rakennusta piirittävää virkavaltaa. Koko Japani seurasi silmä kovana Asama-Sansô-tapauksena tunnetuksi tullutta operaatiota televisiosta ja muista medioista, ja sen resoluutiolla oli merkittävä vaikutus äärivasemmistoliikkeen pikaiseen murenemiseen.

United Red Army [7]
United Red Army [8]

United Red Army on raskas mutta omalla piinaavalla tavallaan palkitseva elokuva ideologian ja vallankäytön pimeimmistä puolista; vuoden R&A-ohjelmistosta se on jäänyt pyörimään painavimmin mieleeni. Erityisesti mikäli poliittinen historia vähääkään kiinnostaa, Wakamatsun karhea kolmituntinen imaisee mukaansa, kunhan sille malttaa antaa mahdollisuuden. Perseen puutumiselta ei täysin voi välttyä, mutta elokuvan päätyttyä tuntee todella nähneensä jotakin.

***½-
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (2)
 TPMK*
  3.5 4.5
keskiarvo
lukijat i
3.90/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (7)
86%
United Red Army (2007)  United Red Army (2007)Jitsuroku Rengo Sekigun: Asama sanso e no michi  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16