Caroline Munro
Night Visions - Maximum Halloween 3009
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23

Hanuman: The White Monkey Warrior (2008)

aka Hanuman klook foon; White Monkey Warrior

Hanuman: The White Monkey Warrior #1 Hanuman: The White Monkey Warrior #2

Tony Jaa ja Ong-bak (2003) murjoivat thaimaalaisen taistelulajielokuvan suuremman yleisön tietoisuuteen 2000-luvun alussa. Vaikka itse elokuva oli heikko, siinä esitellyt brutaalit ja monelle ennennäkemättömät Muay Thai -liikkeet kasvattivat ilman sijaisnäyttelijöitä polvea naamaan tarjoilleen Jaan suosion ilmiöksi asti.

Heti aluksi on siis todettava, että Hanuman: The White Monkey Warrior munaa osa-alueella, jolla Ong-bak ja vanhemmatkin thai-toimintaelokuvat ovat loistaneet: stunt-työskentely ei kertaakaan hätkähdytä riskaabelin tai satuttavan näköisellä heittäytymisellä, eikä pääosan Sornram Theppitakin taituruudesta vakuutu. Viimeistään älytön määrä CGI:tä riistää yhteenotoilta kaiken vaarallisuuden tunnun.

Hanuman: The White Monkey Warrior [1]
Hanuman: The White Monkey Warrior [2]

Hanuman: The White Monkey Warrior alkaa piirretyllä esittelyjaksolla, jossa kerrotaan kantajilleen yliluonnollisia voimia antavista taikatatuoinneista. Sankarimme, nuoren hyväntekijän nimeltä Yod (Theppitak) selkään on hakattu kuva, jonka avulla hän saa tukalassa tilanteessa käyttöönsä Hanuman-jumalhahmon apinakamppailutaidot. Saman tien tutustumme myös länsimaalaiseen viholliskolmikkoon (Damian Mavis, Dean Alexandrou ja Anton Kalin), joilla kullakin on oma eläinaiheinen tatuointinsa.

Konsepti on potentiaalisesti kiinnostava, mutta sekä Hanuman- että tatuointimytologia jää rangaistavan alihyödynnetyiksi. Lopputaistelussa Yod ottaa muutaman kerran välähdysenomaisesti itse Hanumanin hahmon - ja siinä se.

Hanuman: The White Monkey Warrior [3]
Hanuman: The White Monkey Warrior [4]

Varsinaista juonta on hankala sen tarkemmin referoida, sillä siitä ei jää mieleen oikein mitään. Alussa Yod saa mestariltaan pussukan, jonka sadistiset pahikset myös haluavat. Takautumissa kerrotaan kuinka nämä valkolaiset perkeleet ovat jo aiemmin murhanneet Yodin mestarin sekä rampauttaneet söpön pikkutytön. Välillä mäiskitään irrallisen oloisissa toimintajaksoissa ja päästään ihailemaan komeita thai-viiksiä sekä kenties elokuvahistorian surkeimpia CGI-liekkejä. Puolen välin paikkeilla alkaa tosissaan ihmetellä milloin jonkinlainen tarinantapainen potkaistaisiin vauhtiin.

Hanuman: The White Monkey Warrior [5]
Hanuman: The White Monkey Warrior [6]

Roolituksessa on töpeksitty kahdella päinvastaisella tavalla: ilkeät länkkärit on pestattu stunt-osaamisen ansiosta, ja näyttelemisen puolella edes yksinkertaisimman kasvonilmeen muodostaminen tai repliikin lausuminen ei onnistu uskottavasti. Yodin taas pitäisi olla fyysisesti iskussa, mutta ruipelo Theppitak on toiminnassa täysin hukassa. Kuvakulmat, editointi sekä aurinkolasit ja syvälle päähän vedetty lippis saavat epäilemään, ettei tietokone ole ainoa keino, jolla Theppitakin osaamista on kohennettu. Tästä herää myös kysymys millä avuilla mies on roolin sitten saanut, sillä draamakohtauksissakin suoritus jää valjuksi.

Hanuman: The White Monkey Warrior [7]
Hanuman: The White Monkey Warrior [8]

Jos Hanuman: The White Monkey Warriorista pitää jotain hyvää sanottavaa keksiä, niin valkokangasdebyyttinsä tekevä malli Yardthip Rajpal on erittäin kaunis roolissa, jossa hänen tehtävänään on ainoastaan näyttää kauniilta. Valitettavasti joistakin elokuvan julisteista löytyvä kuva asetta pitelevästä Rajpalista on silkkaa markkinamiesten fantasiaa.

Tarinankerronnan junnaavuudesta huolimatta koko roskan myös katsoo yllättävän vaivattomasti. Teoksen anti jää muutamaan luultavasti tekijöiden tarkoittamattomista syistä purkautuvaan naurahdukseen, mutta puupäinen meininki on värikkyydessään jotakuinkin siedettävää turhuutta. Taistelulajielokuvana käsissä on kuitenkin floppi, ja poliittisesta epäkorrektiudestakaan on hankala ilahtua kun se sisältää ulkomaalaisvihan ohella lähinnä koomisena kevennyksenä lanseeratun vammaisen hakkaamista sekä orpolasten elävältä polttamista.

*½---
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (4)
 JSTPPI
  2.0 1.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -2 (5)
40%
Hanuman klook foon (2008)  Hanuman klook foon (2008)Hanuman - The White Monkey Warrior  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23