Caroline Munro
Douglas Buck ja amerikkalainen perhealbumi
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6

Sisters (2006)

aka Sisters - Soeurs de sang; Sisters - Tödliche Schwestern; Siamaies; Hermanas

Sisters #1 Sisters #2

Tohtori Dylan Wallace (Dallas Roberts) on vierailulla Zurvan-opistolla (psykologisesti ja fysiologisesti ainutlaatuisten henkilöiden tutkimus- ja hoitoklinikka) Vancouverissa ja kiinnostuu siellä tapaamastaan Angelique Turnerista (Lou Doillon). Angeliquen kauneus ja hienostunut karisma vetoavat Dylaniin ja he poistuvatkin opistolta yhdessä päätyen Angeliquen asuntoon, jonne Dylan jää myös yöksi. Nuorelle tohtorille selviää, että Angeliquen kaksoissisar Annabelle nukkuu toisessa huoneessa ja että heidän syntymäpäivänsä on seuraavana päivänä. Yö sujuu intohimoisissa merkeissä ja Dylan poistuu aamulla vähin äänin asunnosta ostaakseen kaksosille syntymäpäiväkakun. Kuulostaako tutulta? Ainakin pitäisi kuulostaa, sillä kyseessä on uusintaversio Brian De Palman mestariteoksesta Sisters (1973).

Sisters [1]
Sisters [2]

Alkuperäinen Sisters toimi suunnannäyttäjänä De Palman myöhemmälle uralle. Alfred Hitchcock oli hänen suurin esikuvansa ja häneltä omaksuttu tyyli on hienolla tavalla läsnä useissa De Palman myöhemmissäkin elokuvissa, kuten seksuaalisesti provosoivissa trillereissä Dressed to Kill (1980) ja Body Double (1984). Uusintaversion ohjaajana toimii hallitusta mutta verkkaisesta ohjaustyylistään tunnettu Douglas Buck. Hän kompastuu ensimmäisessä pitkässä elokuvassaan samaan asiaan kuin monet ohjaajat ennen häntä: uusintaversion juonikulku eroaa alkuperäisteoksen sisällöstä aivan liian vähän joitakin vähäpätöisempiä kohtauksia lukuun ottamatta. Yhtenä vaikuttavimmista eroista positiivisessa mielessä Angeliquen leikkaushaavan saama cronenbergilainen huomio ja negatiivisessa mielessä elokuvan lopetus, joka ei vedä vertoja millään tavalla alkuperäisversion lohduttomuudelle.

Sisters [3]
Sisters [4]

Kyseessä ei siis ole pelkkä vanhan toisto, kuten Gus Van Santin Psycho (1998) tai Michael Haneken Funny Games (2007) olivat, mutta siitä huolimatta käsikirjoitus ei onnistu tarjoamaan katsojalleen minkäänlaista koukkua, jonka avulla uusinta voisi kilpailla alkuperäisen kanssa. Elokuvan parhaaksi puoleksi nousee helposti Douglas Buckin aiemmista lyhytelokuvista tunnistettava ohjaustyyli, jota hieman kokeneemman John J. Campbellin kuvaus tukee sopivasti. Selkeänä ohjaukseen liittyvänä miinuspuolena on kuitenkin todettava, ettei henkilöohjaus kuulu Buckin vahvimpiin puoliin.

Elokuvan juonta kuljettavana voimana toimii erittäin provokatiivisista rooleistaan tunnettu Chloë Sevigny (The Brown Bunny, 2003). Sevigny on Grace Collier, The Village Spectator -lehden toimittaja, jonka vakaana aikomuksena on paljastaa tohtori Philip Lacan, (mm. Crying Gamesta tuttu Stephen Rea) jonka hän epäilee tekevän laittomia lääkekokeita Zurvan-opistolla. Kokeiden kohteena on luonnollisesti Lou Doillonin näyttelemä Angelique. Sevigny ja Rea tekevät rutiininomaiset suoritukset rooleissaan säväyttämättä kuitenkaan erityisesti missään vaiheessa. Alun perin Angeliquen rooliin kaavailtiin Asia Argentoa, mutta hän vetäytyi projektista ennen tuotannon alkua. Ehkä hyvä niin, koska Doillonin sopivan skitsofreeninen suoritus erottuu elokuvassa positiivisesti. Myös X-Files -sarjasta tuttu tupakkamies, William B. Davis, käväisee pikaisella cameo-visiitillä.

Sisters [5]
Sisters [6]

Jos Douglas Buckin elokuvaa ajatellaan omana itsenään eikä niinkään uusintaversiona se onnistuu paikoitellen luomaan jännitystä ja pahaenteistä latausta tapahtumiin onnistuen varmasti tyydyttymään myös joitakin verta janoavia fanejaan. Kuitenkin verrattuna Brian De Palman mestarillisen tyylikkääseen lähdeteokseen nähdään eroavaisuudet liiankin selvästi. De Palma luo elokuvassaan aidosti yllättäviä käänteitä ja johtaa katsojaansa harhaan juuri sinne mihin ikinä haluaa, mutta Buckin kokemus ohjaajana ei riitä lähellekään. Uskaliaalla ohjausvalinnallaan Buck haukkaa mahdollisimman suuren palan kakkua, mutta ei onnistu ainakaan tällä kertaa nielemään sitä kokonaisena. Buckin seuraava projekti, luonto kostaa -aiheinen The Broken Imago, vaikuttaa ennakkotietojen ja teaser-trailerin perusteella todella mielenkiintoiselta.

**---
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (2)
 JSSM
  2.0 2.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6