Caroline Munro
Italia violenta - osa 2: Umberto Lenzi
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14

L'uomo della strada fa giustizia (1975) :: Manhunt in the City

aka The Manhunt; Mad Dog; Underverdenens nemesis

L'uomo della strada fa giustizia #1 L'uomo della strada fa giustizia #2

Ei kestänyt kauaa, kunnes italocrime tarttui tosissaan vigilante-teemaan, jossa tavallinen tallaaja saa tarpeekseen ja alkaa omatoimisesti hakea oikeutta kokemalleen vääryydelle; olivathan saapasmaan suurkaupungeissa vallitsevat olosuhteet aihepiirille kypsät kansalaisten pelätessä rikollisuutta ja terrori-iskuja sekä poliitikkojen sössiessä tilannetta yhä huonompaan suuntaan. Umberto Lenzi erikoistui huippuvuosinaan fasistisen brutaaliin poliisiväkivaltaan, mutta ennen näitä poliziotteschi-genren merkkiteoksia syntyi epätoivoisen veronmaksajan vigilantismi-spurttia kuvaava Manhunt in the City, jonka sisältöä kuvaa jälleen paremmin alkuperäinen italialainen nimi: L'uomo della strada fa giustizia - "kadunmies jakaa oikeutta".

L'uomo della strada fa giustizia [1]
L'uomo della strada fa giustizia [2]

Aihe on siis tismalleen sama kuin edellisenä vuonna ilmestyneissä Michael Winnerin Väkivallan vihollisessa (Death Wish, 1974) ja Enzo G. Castellarin Street Law'ssa (Il cittadino si ribella, 1974). Tavanomaista perhe-elämää viettävän milanolaisen rakennusinsinööri David Vannucchin (Henry Silva) työpäivä keskeytyy järkyttävällä tavalla kun hän saa puhelun vaimoltaan Veralta (Luciana Paluzzi): heidän pieni tyttärensä Clara (Susanna Melandri) on ammuttu röyhkeän timanttiryöstön yhteydessä. Murhasta vastaava gangsteri kiedotaan vielä ylimääräiseen saastakerrokseen esittelemällä tämä naamioituneena sokeaksi mieheksi, jonka reipas ja iloinen Clara auttaa ylittämään ruuhkaisen kadun.

Kuten kuvioon kuuluu, murheen murtamat vanhemmat eivät saa lohtua virkavallalta, jonka tutkimukset ovat yhtä tyhjän kanssa. Katkera David palkkaa ensin yksityisetsivä Salvatore Manninon (Claudio Nicastro) edistämään tapausta, mutta Manninon sohaistessa oikeaa muurahaispesää yhteistyö päättyy molempien kannalta varsin ikävästi. Poliisin, lapsensa murhanneen rikollisjengin ja satunnaisen katuväkivallan puristuksessa lohduttoman Davidin ei auta kuin liata omat kätensä. Johtolankanaan kuolevan tyttärensä viimeisenä sanana vaikertama "skorpioni" hän ryhtyy säälimättömään ajojahtiin.

L'uomo della strada fa giustizia [3]
L'uomo della strada fa giustizia [4]

Tyylillisesti Manhunt in the City jatkaa jämerästi Almost Humanin (Milano odia: la polizia non può sparare, 1974) linjoilla: kyseessä on ennemmin tummasävyinen trilleri kuin tulevien vuosien kyttäklassikoiden kaltainen toimintaelokuva. Lenzin ohjaus ei näyttäydy vielä hiotuimmillaan, mutta kostoretken tunnelman tiivistämisessä ei oteta yhtäkään harha-askelta. Teos ei myöskään tyydy yhtä yksioikoiseen maailmankatsomukseen kuin Lenzin tunnetuimmat poliziotteschit: rikollisia omin päin rankaisevan siviilien vigilante-ryhmän houkutellessa Davidia joukkoihinsa, joutuu hänenkin hyvitystä janoava oikeudentajunsa todella koetukselle.

L'uomo della strada fa giustizia [5]
L'uomo della strada fa giustizia [6]

Kynnyskysymykseksi elokuvasta nauttimiselle saattaa joillekin nousta pääosan Henry Silva; toisille tämä taas on ehdotonta plussaa. Kestoyrmeä kivikasvo on kuin luotu näyttelemään vittumaisia konnia, kuten hän tehokkaasti demonstroi mm. kuten Fernando Di Leon The Bossissa (Il boss, 1973) ja Lenzin ohjauksista erityisesti elokuvassa Free Hand for a Tough Cop (Il trucido e lo sbirro, 1976). Manhunt in the Cityn Davidin tulkitseminen on vaatinut kuitenkin hieman laajemman tunneskaalan ilmentämistä ilosta murheeseen, epätoivosta kostonhimoon ja hämmennykseen. Mielipide siitä kuinka hän tästä suoriutuu, on hyvin pitkälti katsojan Silva-rakkauden varassa.

Toisaalta mies ei - etenkään alkupuolen onnellisen perhe-elämän kuvauksessa - vaikuta lainkaan luontevalta, ja hänen uhkaava perusolemuksensa ei yksinkertaisesti oikein istu tuiki tavalliseksi arkkitehti-isäksi hahmotellun Davidin osaan. Mutta kuitenkin tämä ristiriita sisältää alusta lähtien jotain kiehtovaa; Silvan jäyhä suoritus on omalla tavallaan erinomainen ja varmasti ainakin hänen muistettavampia esityksiään. Street Law'ssa vastaavan roolin antaumuksella yliampuvaan Franco Neroon verrattuna Silvan kapinoiva kansalainen vetää helposti pidemmän korren.

L'uomo della strada fa giustizia [7]
L'uomo della strada fa giustizia [8]

Epäilemättä Manhunt in the Cityn vähäinen maine on seurausta sen kehnosta saatavuudesta, sillä Lenzin rikoselokuvista se sijoittuu kovimpaan kärkikolmikkoon. Käsikirjoitus ei liikoja poikkea vakiintuneesta vigilante-kaavasta, mutta kuitenkin sen verran, että käänteet pitävät jännityksen ja painostavan ilmapiirin jatkuvasti yllä. Vaikka kuvauksena mielen järkkymisestä ja moraalikäsitysten väkivaltaisesta muokkautumisesta uuteen uskoon teos ei ole ensimmäisen Väkivallan vihollisen tasoa, katarttiseen haulikkofinaaliin eskaloituva kostotrilleri on sarallaan ytimekkäintä, mitä Italialla on tarjota.

Versioinfo (24.2.2010):

Valitettavasti Manhunt in the City on julkaisupolitiikaltaan Lenzin filmografian laiminlyödyimpiä teoksia, sillä siitä ei ole toistaiseksi julkaistu dvd:tä missään päin maailmaa. Vhs-kasetitkin ovat kiven takana, joista norjalainen, englanniksi dubattu ja täyskuvaksi pätkäisty Underverdenens nemesis on ainakin toisen polven kopiona hyvin epämääräistä katsottavaa.

Harrastajapiireissä on sittemmin ollut liikkeellä myös Italian tv:stä nauhoitettu (italiankielinen) laajakangasversio, johon on olemassa englanninkieliset fanitekstitykset ja joka on kokemuksen nimissä ehdottomasti se suositeltavampi formaatti hankkia elokuva nähtävilleen.

****-
keskiarvo
toimitus
3.63/5.00 (4)
 JSSMJLTP
  3.5 3.5 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (4)
75%
L'uomo della strada fa giustizia (1975)  L'uomo della strada fa giustizia (1975)Manhunt in the City  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14