Caroline Munro
Italia violenta - osa 2: Umberto Lenzi
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14

Hornsby e Rodriguez - sfida criminale (1992) :: Mean Tricks

aka Seita criminal

Hornsby e Rodriguez - sfida criminale #1  

Cop Targetin (1990) jälkeen Umberto Lenzi palasi vielä kertaalleen rikoselokuvan pariin uransa toiseksi viimeisellä teoksella Mean Tricks. Taattuun 90-luvun italotyyliin kyseessä on haalea varjo ohjaajan menneistä saavutuksista, mutta jos ei muuta niin ainakin hieman pirteämpi esitys kuin totaalisen väsähtänyt Cop Target.

Hornsby e Rodriguez - sfida criminale [1]
Hornsby e Rodriguez - sfida criminale [2]

Kuten elokuvan alkuperäisnimestä voi päätellä, kyseessä on eräänlainen buddy-poliisielokuva. Alkoholisoitunut, vaimonsa huumesodissa menettänyt amerikkalainen ex-FBI-agentti Hornsby (Charles Napier) saapuu Etelä-Afrikkaan selvittämään entisen partnerinsa taakseen jättämiä sotkuja ja yhdistää pian voimansa nuoren etsivän Rodriguezin (Stefano Sabelli) kanssa jallittaakseen mystisen rikoskeisarin, joka tunnetaan nimellä Cobra. Juoni onnistuu sullomaan yhteen suurimman osan lajityypin kliseistä, mutta yllättää aina välillä positiivisesti minkäänlaista kriittistä tarkastelua kestämättömillä mutkien oikomisilla. Etenkin Cobran "häijyt temput" ovat melkoisen älyttömiä, mikäli niitä erehtyy lainkaan pohtimaan. Teoksen tempo jää aivan turhan verkkaiseksi, eivätkä välttävät toimintajaksot sisällä mitään omintakeista.

Hornsby e Rodriguez - sfida criminale [3]
Hornsby e Rodriguez - sfida criminale [4]

Kun Lenzin panos jää budjetin kahlitsemaksi rutiinisuoritukseksi, syy katsoa elokuva löytyy sentään pääosan Charles Napierista. Kookas ja jykeväleukainen Napier on kuin syntynyt stoalaisiin sotilas- ja poliisirooleihin, jollaisia valtavirtayleisö on päässyt näkemään mm. Uhrilampaissa (The Silence of the Lambs, 1991) ja Rambo - taistelija 2:ssa (Rambo: First Blood Part II, 1985). Hienostuneemman maun leffaharrastajille Napierin komein meriitti lienee kuitenkin paljaan peniksen heiluttelu Harrynä Russ Meyerin Cherry, Harry & Raquel!:issa (1970), joka oli ensimmäisiä peittelemätöntä miesalastomuutta näyttäneitä, hieman laajemmalle levitettyjä amerikkalaiselokuvia. Syntynyt kohu johti jopa siihen, että Variety jäljitti Napierin äidin tiedustellakseen tämän reaktiota paljasteluun ja Supervixensissä (1975) Napierin etumuksen peittikin jättimäinen tekokyrpä.

Karismaattisen körilään ulkomuoto tuntuu sopineen elokuvantekijöiden mielestä paremmin sivuosiin; Mean Tricks on esimerkiksi miehen ainoa täysverinen pääosa 80- ja 90-luvun vaihteeseen sijoittuneella Italian vierailullaan, jonka muut hedelmät ovat Antonio Margheritin ohjaamat Hirviö syvyydestä (Alien degli abissi, 1989) ja Indio 2: kapina (Indio 2: La rivolta, 1991), Ruggero Deodaton Bodycount - shamaani (Camping del terrore, 1987), Lenzin Cop Target, Fabrizio De Angelisin Kunnian koitos (L'ultima partita, 1990) sekä Sergio Martinon Condor (Sulle tracce del condor, 1990). Suurempi ruutuaika on katsojien onni, sillä monenlaiseen toimintaan osallistuva ja kuivia vitsejä laukova Napier on ehdottomasti Mean Tricksin viihdyttävintä antia - etenkin kun vertailukohtana on vaisun Sabellin tulkitsema partneri Rodriguez.

Hornsby e Rodriguez - sfida criminale [5]
Hornsby e Rodriguez - sfida criminale [6]

Napierin lisäksi toinen mielenkiintoa ylläpitävä seikka elokuvassa on niin ikään näyttelijävalintojen ansiota, sillä mukana on varsin kelvollisesti naiskauneutta. Etenkin Iris Peynado (mm. Syvyyksien tappaja, 1984) Rodriguezin sihteerinä ahtaa muotonsa mukavan piukkoihin asusteisiin tekeytyessään prostituoiduksi ja pääseekin Hornsbyn pökittäväksi. Lopuista naamoista pitää vielä mainita aina ilahduttava David Warbeck (miespääosat mm. Fulcin The Beyondissa, 1981, ja Margheritin Viidakkoverilöylyssä, 1980) sekä David Brandon (Mielisairaalan massamurhaaja, 1987). B-luokan roolitus on siis kunnossa, mutta kultakauden genrekalustosta pieneen rooliin on päässyt ainoastaan viiksekäs pikkupahis, kahdeksan Lenzi-crimen veteraani Riccardo Petrazzi.

Hornsby e Rodriguez - sfida criminale [7]
Hornsby e Rodriguez - sfida criminale [8]

Kyllästyminen uhkaa joka tapauksessa jatkuvasti Napierin leuanmitan päässä. Odotettavaa televisiomaista visuaalista latteutta ja paikoin typerryttävää juonivyyhdin purkua pahemmaksi ongelmaksi kehittyy pian Mean Tricksin suorastaan eeppinen 110 minuutin kesto. Sanomattakin lienee selvää, ettei Lenzillä ja kumppaneilla ole rahkeita täyttää pituutta millään mielekkäällä vaan kokemus tuntuu puoli tuntia liian pitkältä. Tiivistettynä: Charles Napier -fanit eivät tule pettymään, mutta Lenzin 70-luvun klassikoiden vimman ja tiukan eurocrime-väkivallan ystävät kylläkin.

Versioinfo (24.2.2010):

Elokuva on julkaistu vhs:llä Portugalissa englanninkielisellä ääniraidalla (ainakin amerikkalaisnäyttelijöiden dialogi vaikuttaisi olevan livenä äänitetty) nimellä Seita criminal.

**---
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (3)
 JSSMTP
  2.0 2.0 2.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14