Caroline Munro
Berlinale 2010 -katsaus
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11

Sex & Drugs & Rock & Roll (2010)


Sex & Drugs & Rock & Roll #1  

Ian Dury (1942-2000) oli The Blockheads yhtyeensä kanssa Iso-Britannian valovoimaisimpia new wave -tähtiä ja eräs syyllinen "sex, drugs and rock'n'roll" -sanonnan liimaamiseen osaksi populaarikulttuuria. Mat Whitecrossin svengaava elämänkertaelokuva on vikoineen kaikkineen ennen kaikkea kohteensa näköinen ja monella tapaa yhtä viehättävä.

Sex & Drugs & Rock & Roll kuvaa Ian Duryn (Andy Serkis) elämää ja Ian Dury & The Blockheadsin nousua huippusuosioon aina 1980-lukuun saakka. Räväkkä Dury halvaantui sairastettuaan nuorena polion, ja nostalgiapätkissä muistellaan miehen vaikeita kouluvuosia ja etenkin suhdetta isään (Ray Winstone). Aikuisen Duryn vaimoa esittää tänä vuonna The Ghost Writerissakin säväyttänyt Olivia Williams ja myöhäisempää rakastajatarta pirteä Naomie Harris.

Sex & Drugs & Rock & Roll [1]
Sex & Drugs & Rock & Roll [2]

Elokuvan toiseksi päähenkilöksi nousee Duryn Baxter-poika (Bill Milner), jonka ihmettelevästä näkökulmasta isän villiä rokkielämää usein katsotaan. Isien ja poikien väliset suhteet kuvataankin elokuvassa Duryn elämän eräänä kantavimmista teemoista.

Sex & Drugs & Rock & Roll ei pelkää nautiskella Duryn tekemällä musiikilla tai räväkällä persoonalla. "Wake Up and Make Love With Me" soitetaan kokonaan Duryn ja tyttöystävän pelehtiessä, eikä Ian Dury & The Blockheadsin konserttifiilistelyjäkään unohdeta. Välillä Dury näytetään kertomassa elämästään aution teatterin lavalla (mistä kuitenkin tulee välittömästi mieleen Nicolas Winding Refnin viimevuotinen Bronson).

Sex & Drugs & Rock & Roll [3]
Sex & Drugs & Rock & Roll [4]

Andy Serkis on häkellyttävän autenttinen rakastettavana ja omat inhimilliset vikansa tiedostavana muusikonrenttuna. Ian Dury & The Blockheadsin kappaleetkin kuulostavat vähintään yhtä hyviltä Serkisin esittäminä. Samoin Bill Milner tekee äärimmäisen sympaattisen roolisuorituksen Baxterina, josta myöhemmin aikuisena muotoutui itsekin muusikko.

Energisen elokuvan heikkoutena on kuitenkin sortuminen paikoitellen elämäkerralliseen melodramaattisuuteen. Eritoten tämä näkyy Duryn nuoruudesta ja isäsuhteesta kertovissa pätkissä, joissa ei vain ole samankaltaista räjähtävää yllätysasennetta kuin muussa elokuvassa.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (3)
 JSSMMP
  2.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11