Caroline Munro
Berlinale 2010 -katsaus
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11

Besouro (2009)


Besouro #1 Besouro #2

Capoeira on martial arts -lajeista vaikeimmin lähestyttäviä, koska se on pitkälti sidoksissa Brasilian kulttuuriin, kieleen ja musiikkiin. Vuonna 1993 lajia yritettiin lanseerata jenkeille tekemällä "karate kidit", eli lajille oma vehicle-elokuva nimeltä Only the Strong. Mark Dacascosin tähdittämä elokuva on viihdyttävä toimintadraama, mutta se epäonnistui herättämään samanlaisen suuren innostuksen capoeiraan kuin mitä Karate Kid karateen vuonna 1984. Sen jälkeen uusia capoeira-elokuvia ei olekaan nähty, joskin päteviä yksittäisiä taistelijoita ja kohtauksia löytyy monista tappeluelokuvista kuten The Quest (2005), Tom yum goong (2005), Never Back Down (2008) ja tuleva Tekken-filmatisointi (2010).

Besouro [1]
Besouro [2]

Yllättävästi lajin kotimaassa Brasiliassa ei myöskään ole saatu aikaan capoeira-elokuvia. Tiedossa on vain alkeellinen mutta autenttinen Cordão De Ouro (1977). Nyt tilanne muuttui kertaheitolla, kun Brasilian mittakaavassa suurtuotanto Besouro saapui valkokankaille.

Elokuva perustuu aitoon capoeiristaan nimeltä Manuel Henrique Pereira (1897-1924), alias Besouro Mangangá, ja tämän opettajaan mestre Alipioon. Besouro ei suinkaan ole pelkkä action-pätkä, vaan ennemminkin kunnianhimoinen, toimintakohtauksilla ja paikallisella candomblé-uskonnolla maustettu draama orjuuden loppumisen jälkeisestä vaiheesta Brasiliassa. Valkoiset hallitsevat maataloutta ja rahavirtoja, ja mustat toisinajattelijat, kuten Alipio, saavat luodista. Besouro (Aílton Carmo), jonka tehtävä oli suojella Alipiota, pakenee viidakkoon ja jatkaa opettajansa linjaa vastustaen tyranniaa terrori-iskuin.

Besouro [3]
Besouro [4]

Besouron piilevät voimat herättää kohtaaminen jumalten sanansaattajan Exún kanssa. Tämä muille ihmisille näkymätön, punasilmäinen, yliluonnollisella tavalla Besouron potkuja väistelevä hahmo haastaa sankarin vaatimaan enemmän itseltään. Besouro (nimi tarkoittaa koppakuoriaista) käy kuoleman rajalla, mutta mystiset jumalhahmot muokkaavat hänestä ylivoimaisen taistelijan, joka pystyy "lentämään" (eli käytännössä hyppimään tolkuttoman pitkiä loikkia).

Besouro [5]
Besouro [6]

Itse capoeira on elokuvassa monipuolista, mutta melko arkista, eikä siksi niin näyttävää kuin esimerkiksi Lateef Crowderin showcase-temppuilu Tom yum goongissa. Muutamia leuat loksauttavia akrobatialiikkeitä on toki mukana. Lajin alkuperä tanssiksi naamioituna taistelulajina tehdään selväksi, ja eräässäkin kohtauksessa Besouron harmittoman näköinen naisystävä Dinorá (kuuma Jéssica Barbosa) potkii miespuolisen uhkaajan tohjoksi heti, kun tämä luopuu tuliaseestaan. Juuri tässä kiteytyy capoeiran idea vastustajan yllättämisestä.

Besouro [7]
Besouro [8]

Kahmaloittain palkintoja mainosvideoista aiemmin voittanut ohjaaja João Daniel Tikhomiroff ei itse ollut perehtynyt lajiin, mutta pyysi apua elokuvantekoon useilta alueen capoeira-kouluilta. Tikhomiroffin mukaan mestret olivat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Toimivana ratkaisuna näyttelijät ovat aitoja capoeiristoja, jotka osaavat myös näytellä, eivätkä näyttelijöitä, joita on briiffattu hieman lajista ja sitten käytetty stunt-väkeä joka käänteessä.

Besouro [9]
Besouro [10]

Besouro näyttää hyvältä. Kuvaus on kaunista ja värit hehkuvia, mutta toimintakohtaukset kärsivät hieman liian lähellä olevasta kamerasta ja turhan lyhyistä otoksista - ne martial arts -elokuvan perusongelmat siis. Elokuva myös onnistuu hienosti kaiken yliluonnollisen mätkinnän lomassa kertomaan historiallisen Besouron tarinan sekä valaisemaan keinoja, joilla rautakouraiset kolonialistit pyrkivät samaan aikaan voittamaan kansan suosiota ja pitämään heidät kurissa pelolla.

***½-
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (2)
 SMKK
  2.5 3.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11