Caroline Munro
HÕFF 2010
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11

Rändaja (2010) :: Wanderer


Ohjaus

Käsikirjoitus

Näyttelijät

Maa

Rändaja #1  

Sandra (Carita Vaikjärv) saapuu tädiltä perinnöksi saamaansa kesämökkiin tarkoituksenaan siivota se myyntikuntoon viikonlopun aikana. Ainoa naapuri on alkoholisoitunut eläintentäyttäjä Albert (Lauri Nebel), jonka käytös Sandraa kohtaan on hieman turhankin tuttavallista ja avuliasta. Lähimaaston metsään tutustuminen palauttaa Sandran mieleen traumaattisia lapsuusmuistoja sekä tarinan metsässä olevasta suuresta kivestä, jonka päällä uhratut ovat pitäneet yllä hyvien ja pahojen henkien välistä tasapainoa.

Rändaja [1]
Rändaja [2]

Robi Uppinin ohjaama Rändaja (Wanderer) on 32-minuuttinen kauhuelokuva. Pelottavan tunnelman luomisessa ja ylläpidossa ohjaaja onnistuu hyvin mikä onkin tärkeää, sillä esimerkiksi erikoisefektejä ei ole juurikaan käytetty. Kuvien kompositio on sekä sisä- että ulkokuvauksissa tarkkaan harkittua ja huolellista. Elokuva on kuvattu 12 päivän aikana samankaltaisessa virolaismetsässä kuin J.P. Valkeapään Muukalainen (2008). Alkupuolen asetelmasta tulee etäisesti mieleen myös toinen suomalainen elokuva, Olli Soinion Kuutamosonaatti (1988).

Rändaja [3]
Rändaja [4]

Tiivis tunnelma ja tarinaan kuuluva mysteeri pysyvät yllä koko elokuvan keston ajan eikä turhia otoksia juurikaan ole. Tunnelmallisimpia ovat yöllä sisätiloissa kuvatut kohtaukset, joissa mökin ulkopuolelta kantautuvat pienetkin rasahdukset pelottavan selkeinä. Uppin käyttää kertaalleen apuna myös kovaan ääneen perustuvaa säikäytysefektiä, mutta elokuvan pelottavuus ei niin halpoihin kikkoihin perustu.

Rändaja [5]
Rändaja [6]

Molemmat pääosanesittäjät selviävät vähäeleisistä rooleistaan moitteetta, vaikka tietynlaista jännittyneisyyttä onkin havaittavissa. Nebel on hieman vakuuttavampi jo pelkästään siitä syystä, että hän vaikuttaa alusta alkaen jossain määrin häiriintyneeltä perverssiltä kiikareidensa kanssa. Vaikka Sandran hahmon taustoja syvennetäänkin hieman, on katsojan siitä huolimatta vaikea samaistua häneen tai tuntea erityistä sympatiaa häntä kohtaan. Suuremmaksi haitaksi tämä ei Rändajan lyhyen keston aikana ehdi muodostua, mutta pidemmässä elokuvassa ongelma olisi huomattavasti selkeämpi.

Rändajan heikoin lenkki on sen käsikirjoitus, joka olisi kaivannut lisänä joitakin yksityiskohtia selkeyttämään elokuvan lopetusta - nyt se jättää katsojalle hieman liikaakin tulkinnanvaraa. Myös uhrikivelle ja siihen liittyvälle okkultistiselle teemalle olisi suonut enemmän tilaa. Kaikesta kuitenkin näkyy, että koko tekijätiimi on pannut parastaan saadakseen aikaan laadukasta jälkeä.

***--
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (2)
 JSSM
  2.5 3.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11