Caroline Munro
Korkealta ja kovaa - UFO-dokumenttien katsaus
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

Out of the Blue (2002)


Out of the Blue #1  

James Fox oli kyllästynyt huonosti tehtyihin ja kritiikittömiin dokumenttielokuviin, joten mies päätti tehdä asialle jotain. Tuloksena oli dokumenttielokuva Out of the Blue. Sisällön suhteen ohjaajalla oli myös oma näkemyksensä. Kun 95 prosenttia UFO-havainnoista voidaan selittää tieteen keinoin, Fox halusi keskittyä jäljelle jäävään viiteen prosenttiin. Ohjaaja on itse sanonut, että UFOja tutkiessaan on hyvä olla skeptikko. Tämä asenne heijastuu dokumenttiin valittuihin tapauksiin, haastattelijoihin ja kuvamateriaaliin.

Out of the Blue [1]
Out of the Blue [2]

Out of the Bluen erityinen vahvuus on vakuuttavat haastattelut, joita on jälkeenpäin lainailtu surutta useampiin elokuvantapaisiin tai netissä julkaistaviin harrastelijakoosteisiin. Fox on saattanut kameran eteen legendaarisia astronautteja (Gordon Cooper ja Edgar Mitchell), lentäjiä, armeijan kenraaleja sekä tavallisia ihmisiä Phoenixista, Arizonasta. Sadat elleivät tuhannet Phoenixin asukkaat näkivät kuuluisat valot (ensimmäisen kerran) vuonna 1997, eikä ilmiötä ole voitu selittää näihin päiviin mennessä. Phoenixin valot saavatkin yksittäisistä tapauksista eniten ruutuaikaa ainutlaatuisuutensa vuoksi. Kansainvälistä näkökulmaa ilmiöön tuovat lyhyet katsaukset Briteissä, Ranskassa ja Venäjällä tapahtuneisiin havaintoihin.

Out of the Blue [3]
Out of the Blue [4]

Juontajana toimiva Peter Coyote antaa vakuuttavalle dokumenttielokuvalle uskottavan äänen. Lukuisat videokuvaukset ja valokuvat kutkuttavat mielikuvitusta. Pari vaappuvaa lentävää lautastakin on tosin materiaalin keskelle lipsahtanut, mutta tämä on pieni kauneusvirhe muuten jännittävässä seurassa. Havainnollistavat tietokoneanimaatiot näyttävät nykymittapuun mukaan hiukan vanhentuneilta, mutta ajavat asiansa muussa kontekstissa.

Out of the Blue [5]
Out of the Blue [6]

Out of the Blue on yksi vakuuttavimmista UFO-historian dokumenttielokuvista, joka ei sisällä fanaattisuuden makua puoleen tai toiseen. Fox on keskittynyt tapahtumiin, joilla on useita ja uskottavia todistajia sekä todisteita. Hardcore-skeptikoita Out of the Bluekaan ei todennäköisesti käännä puolelleen, mutta muille on luvassa varsin kiehtovia, mielikuvitusta härnääviä hetkiä.

****½
keskiarvo
toimitus
3.83/5.00 (3)
 SMJMEL
  3.5 3.5 4.5
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (3)
100%
Out of the Blue (2002)  Out of the Blue (2002)  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7