Caroline Munro
Espoo Ciné 2010
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7

L'autre monde (2010) :: Black Heaven

aka The Other World

L'autre monde #1 L'autre monde #2

Genre

Ranskalainen teknotrilleri L'autre monde virittelee alkajaisiksi mysteerin: Tulisesti vastarakastuneet Gaspard (Grégoire Leprince-Ringuet) ja Marion (Pauline Etienne) löytävät uimarannan pukukopista kännykän ja saavat päähänpiston vakoilla treffejä, jotka luurin omistaja on sopinut jonkun kanssa. Mystisesti etenevät treffit huipentuvat syrjäisellä metsätiellä tuplaitsemurhayritykseen. Gaspard ehtii pelastaa naisen (Adele Blanc-Secin ihmeellisten seikkailujen nimiroolissa läpimurtoa Ranskassa tekevä Louise Bourgoin), mutta mies menehtyy. Kuviossa on kuitenkin outoja elementtejä: autossa on videokamera kuvaamassa itsemurhaa ja joku on tarkkaillut tilannetta läheisen rinteen pusikoiden seasta.

L'autre monde [1]
L'autre monde [2]

Hitaan huolellisesti etenevän alun jälkeen tunnelma alkaa kiristyä, kun Gaspard päätyy kaveriensa kanssa kämpille, jossa hengailee huumerikollisilta vaikuttavaa porukkaa. Siellä Gaspardia alkaa lämmitellä kaunis blondi nimeltä Audrey, joka onkin jo tuttu: juuri hänet Gaspard pelasti kuolemalta. Audreyn räjähdysherkältä vaikuttava veli Vincent (Melvil Poupaud, Broken English, 2007) antaa ymmärtää, että neito ei ole saatavilla. Silti Gaspard lankeaa nopeasti Audreyn pauloihin. Turvallisen tylsä Marion jää yhä vähemmälle huomiolle. Suoran lähestymisen sijaan Gaspard vakoilee Audreyta nettimaailma Black Holessa. Hän sujahtaa öisin salaa tyttöystävältään läppärin kautta jännittävään virtuaalimaailmaan, aivan kuten kuka tahansa nettipeliin koukussa oleva. Netissä Gaspard on kuitenkin amatööri, joka joutuu nopeasti pelinappulaksi vaarallisessa leikissä.

L'autre monde [3]
L'autre monde [4]

Itse virtuaalimaailma Black Hole näyttää kiinnostavalta. Toisin kuin esim. Summer Warsin (2009) huvituksia täynnä oleva riemunkirjava Oz-maailma, Black Hole on miltei väritön, tummanpuhuva ja minimalistisen tyylikäs. Gaspardin ensimmäiset kontaktit virtuaalimaailmassa ovat jopa huvittavia, mutta saavat pian kierompia ja tummempia sävyjä. Virtuaalimaailmassa kuolleet hahmot joutuvat tuntikausiksi kiirastuleen, joka tässä tapauksessa on pelimaailman laidalla sijaitseva eteerinen musta hiekkaranta, jonne kuolleiden hohtavat ruumiit hiljalleen laskeutuvat yötaivaalta. Nettipelinä Black Hole on uskottavasti ajan hermoilla, tuoden mieleen Simsin, Second Worldin ja Playstation Homen kaltaiset virtuaaliympäristöt, mutta dekadentilla pohjavireellä.

L'autre monde [5]
L'autre monde [6]

Gamer (2009) -elokuvan maailmojen tapaan Black Hole on leikkikenttä aikuisille, jossa voi toteuttaa kiellettyjä mielihalujaan aina prostituutiosta väkivaltaisiin ryöstöihin. Tässä suhteessa L'autre monde on onnistunut muistutus varovaisuuden tarpeesta internetissä. Juoni kääntyilee herkullisella tavalla ja jättää miettimisen aihetta varmasti ainakin niille, joita kiinnostavat sekä virtuaalisen että todellisen maailman kehityslinjat ja niiden keskinäinen suhde. Virtuaalimaailmajaksoja on annosteltu onnistuneesti ja niitä ennemminkin odottaa kuin pelkää.

L'autre monde [7]
L'autre monde [8]

L'autre monde on pitkälti Louise Bourgoinin show. Hänen viekoittelevan täydellistä vartaloaan esitellään anteliaasti, ja viattoman luonnonlapsimainen käytös yhdistettynä perinteiseen femme fatale -malliin kaappaa helposti sellaista arvostavan katsojan mielenkiinnon. Äkkiä valkokankaan Gaspard ei olekaan ainoa, joka odottaa kuumeisesti seuraavaa tapaamista Louisen kanssa. Gaspard on silmin nähden voimaton seksikkään ja mystisen Audreyn vetovoimaa vastaan. Asetelma tuo helposti mieleen Lynchin Blue Velvetin (1986), mutta manipulaatioaihetta on laajennettu ja elokuva ottaa kantaa jo Sion Sonon huiman Suicide Circlen (2001) ansiokkaasti kuvaamaan sosiaaliseen murrokseen: nettimaailman salaisista yhteisöistä ponnistavat emergeettiset ilmiöt, joita ulkopuoliset eivät voi ymmärtää, vaikka ne manifestoituvat lopulta fyysiseenkin maailmaan. Tässä piilee myös L'autre monden ongelma; mikäli nettikulttuuri ei ole katsojalle tuttu, ei elokuvan katsomisesta saa aivan maksimitehoja irti.

****-
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (3)
33%
L'autre monde (2010)  L'autre monde (2010)The Other World  
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7