Caroline Munro
Rakkautta & Anarkiaa 2010 -festivaaliraportti
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13

Le Donk & Scor-zay-zee (2009)


Le Donk & Scor-zay-zee #1 Le Donk & Scor-zay-zee #2

Improvisaatioon nojaavia keittiödraamoja ohjannut Shane Meadows ja intensiivisen ravisuttavista suorituksista tunnetuksi tullut Paddy Considine löivät hynttyyt yhteen ensi kertaa synkässä vigilante-kuvauksessa Dead Man's Shoes (2004). Yhteistyö jatkuu kokeellisemmissa merkeissä viidessä päivässä kuvatussa mokumentissa Le Donk & Scor-Zay-Zee.

Considine esittää keski-ikäistyvää roudaria, joka syntymänimensä Nicholas sijaan vaatii itseään kutsuttavan Le Donkiksi. Meadows taasen näyttelee itseään tekemässä dokumenttia miehestä. Paksua pohjoisbrittiaksenttia vääntävä Le Donk yrittää luoda managerinuraa ja tulla toimeen raskaaksi saattamansa eksän ja tämän uuden miesystävän kanssa.

Le Donk & Scor-zay-zee [1]
Le Donk & Scor-zay-zee [2]

Suojattina on paikallinen wannabe-räppäri Scor-Zay-Zee (samalla nimellä myös oikeasti räppäävä Dean Palinczuk), jonka ura olisi tarkoitus saada nousuun suostuttelemalla Manchesterissa 50 000 ihmisen keikan vetävä Arctic Monkeys ottamaan tulokas lämppärikseen.

Meadowsin ja Considinen luoma skenaario kuvataan The Officen käynnistämällä myötähäpeäisellä mokumenttihengellä. Le Donkilla ei ole kaikki muumit laaksossa, mutta hän on täynnä itseään ja ajautuu sitä kautta vaivaannuttaviin tilanteisiin. Scor-Zay-Zee hengailee mukana ja tekee mitä käsketään. Meadows parodioi hieman itseään, mutta lopulta elokuva keskittyy ohjaajan ja kohteen välisen keskinäisen manipulaation sijaan lopulta kovin perinteiseen lämminhenkiseen tarinankaareen.

Le Donk & Scor-zay-zee [3]
Le Donk & Scor-zay-zee [4]

Hahmoja pääsee hyvin lähelle ja näyttelijät vetävät todellisenoloiset roolinsa moitteettomasti, mutta käteen jää pikkukivaa lähes-hauskaa, joka ei sinänsä perustele dokumentaarista kerrontaratkaisua. Viisi päivää on hämmästyttävän lyhyt aika kuvata niinkin toimiva ja rullaava elokuva kuin Le Donk & Scor-Zay-Zee, mutta se ei myöskään anna aikaa keskittyä miettimään, mitkä elementit kannattaisi kehittää pitemmälle. Lopulta syntyy tunne, että tekeminen on ollut huomattavasti palkitsevampaa kuin katsominen.

**½--
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (2)
 IRPI
  2.5 2.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13